Συζήτηση:Θεολογία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Η Θεολογία δεν μπορεί να είναι επιστήμη καθώς δεν στηρίζετε στην λογική άλλα στην πίστη. Παρόλο που διόρθωσα αυτήν την ασυμφωνία κάποιος την επανέφερε προσθέτοντας πάλι την λέξη επιστήμη στην θεολογία, γιαυτό και ανοίγω το θέμα εδώ:

(από wikipedia)

Θεολογία (σύνθετη από τις λέξεις θεός και λόγος) είναι η μελέτη της θρησκευτικής πίστης, πρακτικής και εμπειρίας. Ειδικότερα χαρακτηρίζεται ως η λογική και συστηματική μελέτη του Θεού και της σχέσης του με τον κόσμο και η επιστήμη που διαπραγματεύεται την ύπαρξη, τη φύση και τις ιδιότητες του Θεού, τις αρχές και την εξουσία του, τα δόγματα που ορίζουν την ορθότητα της πίστης και τα λατρευτικά καθήκοντα προς το Θεό.

Ο όρος επιστήμη με την ευρεία έννοια αρχικά δήλωνε το οργανωμένο σώμα της εξακριβωμένης και τεκμηριωμένης γνώσης. Ο πρώτος αυτός ορισμός διατυπώνεται στο έργο Θεαίτητος του Πλάτωνα όπου ένας από τους συνομιλητές αναφέρει ότι «έστιν ουν επιστήμη δόξα αληθής μετά λόγου», δηλαδή η επιστήμη αποτελεί βεβαιωμένη με λογικά επιχειρήματα γνώση.

Η λογική έχει δύο έννοιες. Είναι η μελέτη των τρόπων συλλογισμού (εκείνων που ισχύουν, καθώς και των εσφαλμένων) όπως και η χρήση έγκυρων συλλογισμών. Στην τελευταία αυτή έννοια, η λογική χρησιμοποιείται στις περισσότερες πνευματικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης της φιλοσοφίας και της επιστήμης, αλλά στην πρώτη έννοια κατά κύριο λόγο μελετήθηκε στους κλάδους της φιλοσοφίας, των μαθηματικών, της σημασιολογίας και της πληροφορικής. Εξετάζει γενικές μορφές οι οποίες μπορούν να επιχειρηματολογηθούν. Στα μαθηματικά είναι η μελέτη των έγκυρων συμπερασμάτων μέσα σε μια τυπική γλώσσα. Η λογική επιπλέον μελετήθηκε στη θεωρία επιχειρηματολογίας.

Επίσης στην Αγγλική γλώσσα η θεολογία δεν αναφέρεται πουθενά ως επιστήμη, στην Ελλάδα ίσως πιστεύουμε πως όταν περιπλέκουμε πράγματα και έννοιες ασύμβατες μεταξύ τους ωφελούμαστε με κάποιον τρόπο...

Παραθέτω την αλλαγές που έκανα:

1.

η λογική και συστηματική μελέτη του Θεού και της σχέσης του με τον κόσμο και η επιστήμη που διαπραγματεύεται την ύπαρξη, τη φύση και τις ιδιότητες του Θεού, τις αρχές και την εξουσία του

η συστηματική μελέτη του Θεού και της σχέσης του με τον κόσμο, η ύπαρξη του, η φύση και η ιδιότητες του Θεού, η αρχές και η εξουσία του

2. (τίτλος)

Κλάδοι της επιστήμης της θεολογίας

Κλάδοι της θεολογίας

3.

Η επιστήμη της θεολογίας μπορεί να διαιρεθεί με πολλούς τρόπους

Η μελέτη της θεολογίας μπορεί να διαιρεθεί με πολλούς τρόπους


Διορθώνω ξανά την ασυμφωνία και περιμένω αυτόν που πιστεύει πως η θεολογία είναι επιστήμη να ξεκινήσει τον διάλογο εδώ Stephen Linux (συζήτηση) 17:23, 20 Ιανουαρίου 2014 (UTC)

Είναι διαφορετικό να μιλά κάποιος με πίστη όπως εσύ, αγαπητέ, και διαφορετικό να είναι αντικειμενικός. Το τι πιστεύεις προσωπικά για τη θεολογία δεν έχει να κάνει με την αντικειμενικότητα της μελέτης του φαινομένου της θρησκείας με επιστημονικούς όρους ανάλυσης. Αυτοί που αποκτούν τις ικανότητες σύγκρισης των θρησκειών ρίχνουν πολύ διάβασμα και βγάζουν πανεπιστήμια. Επαναφέρω λοιπόν και μελέτησε πιο προσεκτικά.   ManosHacker 09:58, 20 Ιανουαρίου 2014 (UTC)Αγαπητέ Μάνο αδυνατώ να πιστέψω ότι θέλεις να μου πεις πως το αντικείμενο της θεολογίας (ο θεός) είναι μια λογικά εξακριβωμένη και τεκμηριωμένη γνώση (δηλαδή επιστήμη), καθώς απόσο γνωρίζω δεν έχει αποδειχθεί η ύπαρξή του (ή η ύπαρξή τους, αν προτιμάς). Αν κάνω λάθος σε παρακαλώ να με διορθώσεις.

Τώρα όσων αφορά την αντικειμενικότητα της μελέτης του φαινομένου της θρησκείας με επιστημονικούς όρους ανάλυσης αυτή η μελέτη γίνετε ήδη από τον τομέα της κοινωνιολογίας όμως εκεί - σε αντίθεση με την θεολογία – δεν εκλαμβάνεται ως αληθής, λογικά εξακριβωμένη και τεκμηριωμένη γνώση το αντικείμενο της θρησκείας (ο θεός) άλλα η θρησκεία η ίδια ως κοινωνική συμπεριφορά γιαυτό και μπορεί να θεωρηθεί επιστήμη, γιατί μπορεί να εξακριβωθεί λογικά το αντικείμενο της, δηλαδή η θρησκεία. Σε αντίθεση με το αντικείμενο της θεολογίας που δεν μπορεί να εξακριβωθεί λογικά (ο θεός).

Το ότι διδάσκετε στα πανεπιστήμια δεν σημαίνει αυτομάτως ότι έγινε και επιστήμη. Περισσότερο έχει να κάνει με την εξελικτική πορεία των θεσμών της κοινωνικής εξουσίας ιστορικά άλλα κυρίως κοινωνιολογικά.

Με λίγα λόγια δεν μπορεί κάποιος να μελετήσει με αντικειμενικό τρόπο μια παράλογη θεωρία όπως αυτή του θεού. Κανείς δεν τον εμποδίζει να προσπαθήσει, όμως αυτό δεν τον κάνει επιστήμονα. Για να στο διατυπώσω απλά: Αυτός είναι και ο λόγος που οι θεολόγοι παγκοσμίως ΔΕΝ θεωρούνται ως μέλη της επιστημονικής κοινότητας.Stephen Linux (συζήτηση) 17:23, 20 Ιανουαρίου 2014 (UTC)

Δεν αφορά την εγκυκλοπαίδεια τι πιστεύεις εσύ.   ManosHacker 21:41, 20 Ιανουαρίου 2014 (UTC)


Απόσπασμα από: https://en.wikipedia.org/wiki/Theology

Criticism by philosophers - Η μελέτη της θεολογίας, όπως ισχύει στις χριστιανικές εκκλησίες, είναι η μελέτη του τίποτα, δημιουργείτε από το τίποτα, στηρίζεται σε τίποτα, προχωρά χωρίς αρχές, δεν έχει στοιχεία, δεν μπορεί να αποδείξει τίποτα, και δεν επιδέχεται συμπέρασμα. Δεν μπορούν όλα να μελετηθούν ως επιστήμη χωρίς την ύπαρξή των αρχών που βασίζονται. Η περίπτωση με τη χριστιανική θεολογία είναι, επομένως, η μελέτη του τίποτα.

Στην Ελληνική έκδοση λείπουν όλες οι αναφορές στην κριτική των φιλοσόφων που υπάρχουν στην Αγγλική έκδοση, όταν βρω τον χρόνο θα συμπληρώσω το άρθρο ώστε να μην φαίνεται τόσο μεροληπτικό υπέρ της εκκλησίας.Stephen Linux (συζήτηση) 22:44, 20 Ιανουαρίου 2014 (UTC)

Δες και εδώ για την άποψη των ιδίων επί του έργου τους. Ως εγκυκλοπαίδεια δεν μπορούμε πράγματι να στενέψουμε την έννοια του Θεού στον Θεό του Χριστιανισμού και πρέπει να προσεχθεί το λήμμα. Καλή δουλειά.   ManosHacker 23:08, 20 Ιανουαρίου 2014 (UTC)