Συζήτηση:Θαρύπας της Ηπείρου

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Αναζήτηση πηγών
Θα ήθελα να ζητήσω μια μικρή βοήθεια σχετικά με τις πηγές του άρθρου. Όταν αρχικά είχα γράψει το άρθρο είχα βασιστεί σε μια πηγή που ανέφερε ως δική της πηγή την «Ιστορία του Ελληνικού Έθνους». Αυτές τις μέρες κάνω ένα περασματάκι από όλα τα άρθρα της Δυναστείας για συμπληρώσεις και πρόσθετες παραπομπές στις αρχαίες πηγές. Παραδόξως δεν βρήκα τίποτε που να ενισχύει το μεσαίο τμήμα του άρθρου, όπου όπως θα παρατηρήσετε δεν έβαλα και παραπομπές.

Μήπως κάποιος έχει υπόψιν του κάποιο αρχαίο κείμενο ή έστω αν έχει σπίτι το έργο του Παπαρρηγόπουλου να βεβαιώσει πως τα γράφει έτσι και να τον βάλει από κάτω ως παραπομπή; Να σημειώσω πως το ίντερνετ είναι γεμάτο από site που αναγράφουν αυτά που αναφέρω πάνω κάτω, αλλά δεν παραθέτουν ανεύθυνα καμία πηγή... Αν λοιπόν δεν βρει κάποιος κάτι, σε λίγες μέρες θα αρχίσω το κόψε ράψε στο άρθρο αφήνοντας μόνο αυτά που μπορώ να επιβεβαιώσω προσωπικά από τις αρχαίες πηγές.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων, Atlantia 20:09, 28 Φεβρουαρίου 2009 (UTC)[απάντηση]


Herr Klotzsch is most successful when he deals with purely political history. He establishes by means of intricate chronological arguments and a full use of scanty evidence a satisfactory table of the Epirot Kings from Tharyps to Pyrrhus, especially Tharyps, who led to the division of the descendants of Alcetas I into two partiess Nationalist and pro- Macedonian[1].

Ανάμεσα στους βάρβαρους που επιτέθηκαν στην Ακαρνανία, με τους Αμβρακιώτες και τους Πελοπονήσιούς τους, το 429 π.Χ., Ο Θουκυδίδης[2] αναφέρει τους Μολοσσούς υπό τον Σαβύλινθο,[...]επίτροπος ων Θάρυπος του βασιλέως έτι παιδός όντος[...]. Η Αθήνα υποστήριξε την Ακαρνανία και οδήγησε τους αντιπάλους της σε ήττα η οποία εντυπωσίασε τόσο τους Μολοσσούς, ώστε έστειλαν τον βασιλέα τους παιδί ακόμα Θαρύπα στην Αθήνα για εκπαίδευση[3] Ο Πλούταρχος αναφέρει ότι η δυναστεία των Αιακιδών της Ηπείρου είχε εκφυλιστεί και εκβαρβαριστεί[4] και πως [...] Θαρύπαν πρώτον ιστορούσι ελληνικοίς γράμμασι και έθεσι και νόμοις φιλανθρώποις διακοσμήσαντα τας πόλεις ονομαστόν γενέσθαι... Ο Παυσανίας επίσης τον αναφέρει ως Θαρύπου ή Θαρύπα[5]. Η λογοτεχνική μαρτυρία επιβεβαιώνεται από την επιγραφική μαρτυρία, με μια στήλη που αφιερώθηκε στον εγγονό του Αρύμπα, γιο του Αλκέτα[6]. Σύμφωνα με τον D. S. Robertson[7] το θεατρικό έργο Ανδρομάχη που δε διδάχθηκε στην Αθήνα αλλά στη γη των Μολοσσών ήταν το αποχαιρετιστήριο δώρο του Ευριπίδη στον Θαρύπα, καθώς εκεί ο Ευριπίδης αναλύει τη γενεαλογίας των Μολοσσών.

  1. Guy Dickins' review on Epirotische Geschichte bis zum Jahre 280 v. Chr. by Carl Klotzsch The Classical Review, Vol. 26, No. 6 (Sep., 1912), pp. 195-196
  2. Β' 80.
  3. Ιουστίνος XVII. 3. [...]Per ordinem deinde regnum ad Tharybam descendit, qui quoniam pupillus et unicus ex gente nobili superesset, inten- tiore omnium cura seruandi eius edu- candique publice tutores constituuntur. Athenas quoque educandi gratia missus. quanto doctior maioribus suis, tanto et populo gratior fuit. primus itaque leges et senatum annuosque magistratus et reipublicae formam composuit, et ut a Pyrrho sedes, sic uita cultior populo a Tharyba statuta[...]
  4. Πύρρος Ι.
  5. I. I 1.
  6. ].G. II. IIS (-Dittenb.3 228- Roberts and Gardner, 40). I.G. II. I7 (= Dittenb.3 228 * Roberts and Gardner, 32), ημερ 378/7 π.Χ. Αναφέρει επίσης τον Αλκέτα μεταξύ των συμμάχων των Αθηνών.
  7. D. S. Robertson Euripides and Tharyps 1923, The Classical Review, Vol. 37, No. 3/4 (May - Jun.), 58-60.

Και εδώ η πηγή της γενεαλογίας http://www.friesian.com/hist-1.htm#epirus


Εύρηκα!
Ευχαριστώ πάρα πολύ, χάρις τη βοήθειά σου εντόπισα την πηγή της σύγχυσής μου:

  • Ο Παυσανίας αναφέρει το εξής γενεολογικό δέντρο: Θαρύπας, Αλκέτας, Αρρύβας, Αιακίδης.
  • Ο Πλούταρχος ακριβώς το ίδιο προσθέτοντας πως ο Θαρύπας πρώτος έφερε τα ελληνικά γράμματα στη χώρα, σύμφωνα με το απόσπασμα που παραθέτεις παραπάνω.
  • Ο Διόδορος βεβαιώνει πως ο Αιάκίδης ήταν γιος του Αρρύβα.
  • Ο Θουκυδίδης βεβαιώνει πως όταν ο Θαρύπας ήταν ανήλικος τα στρατεύματά του συμμετείχαν το 429 π.Χ. σε μάχη υπό τον επίτροπο Σαβόλυνθο.
  • Κι από τον Ιουστίνο αρχίζει το χάος! Στο λατινικό κείμενο που μου παρέθεσες χρησιμοποιεί τις μορφές «Tharybam» και «Tharyba». Αυτή η μετάφραση τον αποδίδει «Αρρύβα» (σαν τον εγγονό του δηλαδή), γι' αυτό το προσπέρασα...! Αναφέρει την ιστορία περί ανηλίκου, σπουδών στην Αθήνα και εγκαθίδρυσης θεσμών, απλά είχε το όνομα λάθος (ή έστω διαφορετικό). Θεωρεί δε πως γιος του ήταν κάποιος Νεοπτόλεμος πατέρας της Ολυμπιάδας (ο εν λόγω Νεοπτόλεμος ήταν εγγονός του Θαρύπα κι αδερφός του Αρρύβα σύμφωνα με τους άλλους ιστορικούς).
  • Ο Smith βασιζόμενος στις παραπάνω πηγές και μόνο ξεχειλώνει την ιστορία αναφέροντας πως πρόκειται για ένα μυθικό βασιλιά Αρύββα που έφερε τον πολιτισμό, μάλιστα άσχετο με τον Αρρύβα που αναφέρεται παραπάνω!
  • Την παραπάνω ξεχειλωμένη βερσιόν αναπαράγει αυτολεξεί η αγγλική βικιπαίδεια στο λήμμα Arrybas...

Και κάπου εκεί με έπιασε πονοκέφαλος...
Οπότε κρατώ την εκδοχή της πλειοψηφίας κι αποδίδω τη σύγχυση στον τύπο που μετέφρασε το Θαρύπας σε Αρρύβας... Στο Smith και στις υποθέσεις του δεν αναφέρομαι καν, απλά με κατέστρεψε.
Thanks again! - Atlantia 13:08, 1 Μαρτίου 2009 (UTC)[απάντηση]