Συζήτηση:Εποχή του Χαλκού

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Συμφωνώ στην αλλαγή του λήμματος σε "Εποχή του Χαλκού" αν όχι στο σωστό "Εποχή του Μρούντζου". Σίγουρα πάντως να μην μείνει στο τελείως λάθος "Ορείχαλκος". Ο ορείχαλκος (brass) είναι τελείως διαφορετικό κράμα από τον μπρούντζο και η χρήση του όρου δημιουργεί λανθασμένες εντυπώσεις για τις οικονομικο-εμπορικές συνθήκες της εποχής (π.χ. ο κασσίτερος "tin" και όχι ο ψευδάργυρος "zinc" είχε τρομακτική εμπορική σημασία). Ppapadeas (συζήτηση) 17:49, 26 Μαρτίου 2020 (UTC)

Σύμφωνα με την αρχαιολογική βιβλιογραφία δεν υφίσταται ο όρος "Εποχή του Ορείχαλκου", αλλά "Εποχή του Χαλκού" Προτείνω την αντικατάσταση του λήμματος με άλλο το οποίο θα έχει τίτλο:"Εποχή του Χαλκού" Spkmm (συζήτηση) 08:50, 1 Απριλίου 2013 (UTC)

Επιχείρηση Αποτίμησης Ζωτικών Λημμάτων Αυτό το λήμμα είναι αντικείμενο της Επιχείρησης Αποτίμησης Ζωτικών Λημμάτων, μιας συλλογικής προσπάθειας για την αποτίμηση και δημιουργία στατιστικών για τα λήμματα ζωτικής σημασίας της Βικιπαίδειας.
Λήμμα τάξης Έναρξη Έναρξη Αυτό το λήμμα αποτιμήθηκε ως λήμμα τάξης Έναρξης κατά την κλίμακα ποιότητας.

Πριν αποφασίζετε τέτοιες δραστικές αλλαγές καλό είναι να μελετάτε λίγο το θέμα. Η εποχή του Χαλκού είναι στην προκειμένη περίπτωση μια μικρή περίοδος μετάβασης από την πρώτη εξόρυξη και χρήση χαλκού στην αστραπιαία σχεδόν χρήση προσμίξεων ως τον ορείχαλκο που σημάδεψε μια ολόκληρη εποχή, την εποχή του ορείχαλκου. Αυτά τα λέει η αρχαιολογική βιβλιογραφία και βέβαια είμαστε υποχρεωμένοι να την ακολουθήσουμε. Οι παρωχημένες αντιλήψεις παλαιών εγκυκλοπαιδειών δεν έχουν θέση εδώ. Μια το Μυρμηγκάκι που έχει χαρακτηρίσει όλα τα άρθρα της αρχαίας τέχνης αρχαιολογικά, μια κάτι επιστροφές στο παρελθόν τέτοιου τύπου, στο τέλος θα προκαλούμε θυμηδία --The Elder 20:44, 9 Οκτωβρίου 2010 (UTC)

Σύμφωνα με νεότερα ευρήματα η χρήση καθαρού χαλκού ήταν γνωστη στη Μικρά Ασία από το 6.500 π.Χ. Από τα μέσα της 4ης χιλιετίας άρχισε ν΄ αναπτύσσεται η μεταλλουργία που προκάλεσε και την αστικοποήση της Μεσοποταμίας. Περί το 3.000 η χρήση χαλκού ήταν πλήρως διαδεδομένη στην Εγγύς Ανατολή. Η χρήση του ορείχαλκου ήταν ευρύτερα διαδεδομένη στη 2η χιλιετία μέχρι την 1η όπου ακολολύθησε η ευρύτερη χρήση του σιδήρου. Η ξένη βιβλιογραφία αναφέρεται περισσότερο στο ευρωπαϊκό έδαφος παρά σε μια παγκόσμια αναφορά. (Εγκυκλ. Πάπυρος Λαρούς Μπριτάν. τομ.60ος, σελ.363).--Templar52 21:14, 9 Οκτωβρίου 2010 (UTC)

Καταρχήν δεν υπάρχει ελληνική και ξένη βιβλιογραφία. Υπάρχει αρχαιολογική βιβλιογραφία. Παρακάτω:

Περίοδος απλών μετάλλων (μετά το 8200 ΠΚΕ). Απλά εργαλεία, μη χαρακτηριστικά της περιόδου που παραμένει λίθινη.

  • Χαλκολιθική περίοδος (Εποχή Χαλκού)
    • Αρχή της εξορυκτικής μεταλλουργίας (περ 5000 ΠΚΕ και εντεύθεν). Najjar et al. 1990
  • Εποχή Ορείχαλκου
    • Εξελιγμένη μεταλλουργία (4500-4000 ΠΚΕ). Πρώτα κράματα χαλκού. Adam & Genz 1995
    • Βιομηχανική περίοδος (μετά το 2800 ΠΚΕ). Hauptman, 2000

Αυτή είναι η περιοδολόγηση κυρίως για την Ασία. Με άλλα λόγια η χρήση του χαλκού είναι γνωστή από πολύ αρχαιότερες περιόδους. Όταν από την τυχαία μορφή μεταλλεύματος περνάμε στην εξορυκτική μεταλλουργία, (βλ. Ιορδανία), τότε υποκαθίστανται πολλά από τα λίθινα εργαλεία με χάλκινα για μια σύντομη ιστορικά περίοδο, για την οποία δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμα πόσο γρήγορα χρησιμοποιήθηκαν προσμίξεις, ώστε να την μεταδώσουμε ως εγκυκλοπαιδική γνώση. Αυτή την ονομάσαμε εποχή του Χαλκού, αυτή είναι η εποχή του Χαλκού και για λόγους καλύτερης κατανόηση από τους Έλληνες που έχουν διδαχθεί στραβά, δώσαμε και τον τίτλο Εποχή του Χαλκού που έγραφαν τα βιβλία ιστορία της εποχής μου τουλάχιστον, αλλά και μεταγενέστερα, στην εποχή του ορείχαλκου, για να γίνεται καλύτερα κατανοητό τι εννοούμε, πού, πώς και πότε. Ας μη μπερδέψουμε περισσότερο τα ήδη μπερδεμένα με ατυχείς μετακινήσεις. Αν χρειάζεσαι την πλήρη βιβλιογραφία πες μου --The Elder 21:42, 9 Οκτωβρίου 2010 (UTC)

Καλησπέρα, ότι έκανα το έκανα βάσει πηγών. Σου μετέφερα τι αναφέρει η παραπάνω εγκυκλοπαίδεια του 1990, που κάνει σαφή διάκριση με την ξένη βιβλιογραφία, που όσον αφορά κατά περιοχές (πολιτισμούς) δίνει μεγάλες χρονικές διαφορές. Ειδικότερα για την Ευρώπη αναφέρει Εποχή Χαλκού την περίοδο 2.500 μέχρι 600 π.Χ. για δε την Κίνα από προϊστορικούς χρόνους μέχρι το 1911! Πριν τρια χρόνια Έλληνας αρχαιολόγος (μου διαφεύγει το όνομά του) δήλωνε δημόσια ότι τελικά η Προϊστορία θα αναφέρεται μέχρι την Λίθινη εποχή διότι τα ευρήματα μετάλλων έίναι τόσα πολλά που μεταθέτουν την ιστορική έρευνα ομοίως. Επειδή όμως γνωρίζω και τις τεράστιες διαμάχες μεταξύ αρχαιολόγων, ευελπιστώ οι αναφορές σου (πηγές) να είναι αποδεκτές και από τον ελληνικο αρχιολογικό επιστημονικό χώρο.--Templar52 22:25, 9 Οκτωβρίου 2010 (UTC)

Εσφαλμένη ορολογία[επεξεργασία κώδικα]

Ταυτίζεις το κρατέρωμα bronze - με τον ορείχαλκο brass. Ανάποδα τα λες βασισμένος σε λάθη που επικράτησαν σε πάμπολλα βιβλία. Γίνεσαι απλά αρεστός, δεν βοηθάς.