Συζήτηση:Ελεύθεροι Πολιορκημένοι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Δεν μπορώ να βρω επιχείρημα υπέρ μιας ανορθόγραφης έκδοσης [[1]]. Επίσης, ότι το έργο αποτελεί ένα από τα κορυφαία ποιήματα της νεώτερης ελληνικής ποίησης είναι ξεκάθαρα βασισμένο σε μεγάλη ποικιλία πηγών, αλλά πιστεύω ότι το Υπουργείο Παιδείας (το σχολικό βιβλίο Α' Λυκείου, και το εγχειρίδιο καθηγητή) είναι αρκετό στο παρόν άρθρο για να θεωρηθούν οι Ε.Π. έτσι.Alexikoua 10:24, 26 Δεκεμβρίου 2011 (UTC)

Δε σου φταίει η εγκυκλοπαίδεια αν δεν μπορείς να βρεις ότι στην νεοελληνική είναι νεότερος και όχι το καθαρευουσιάνικο νεώτερος. Οι εκφράσεις σου είναι Pov, εκφράζουν αξιολογική κρίση και μάλιστα εθνικογενή. Για παράδειγμα η έξοδος για σοβαρούς ιστορικούς ακόμα και εθνοκαθαρούς ήταν απελπισμένη προσπάθεια επιβίωσης, γιατί οι πολιορκημένοι ξεπουλήθηκαν από τους οπλαρχηγούς της Ρούμελης, αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα για την πολύ γνωστή περίπτωσή σου έτσι; Τώρα για το ποιο είναι το διασημότερο έργο του Σολωμού και τέτοιου είδους κρίσεις θα αρκούσε να μελετήσεις λίγο το πολύ καλό άρθρο της Βικιπαίδειας --46.12.5.83 11:41, 26 Δεκεμβρίου 2011 (UTC)

Καλές γιορτές, καταρχάς. Όσον αφορά την πρώτη γραμμή δεν αναφέρθηκε ποτέ ότι οι Ε.Π. είναι το πιο διάσημο έργο του Σολωμού, αλλά 'ένα από τα κορυφαία (διάσημα, σημαντικά κλπ)' του ποιητή και της νεοελληνικής ποίησης γενικότερα, σε συμφωνία με το σχολικό βιβλίο της Α' Λυκείου. Επίσης ο τίτλος του έργου είναι στον πληθυντικό (συνοδεύεται με 'οι' αντί 'το'). Για το 'νεο/(ω)τερη', θα συγκλίνω μαζί σου. Τέλος για τα αίτια της Εξόδου, αν και δεν είναι κομμάτι της ανάλυσης του έργου, γνώριζω ότι έπαιξε ρόλο και το 'ξεπούλημα' (στο ποίημα αναφέρεται η λαχτάρα των πολιορκημένων που ανέμεναν μάταια ενισχύσεις).Alexikoua 09:31, 27 Δεκεμβρίου 2011 (UTC)
Thanks Alexikoua, καλές γιορτές επίσης. Είσαι σοφότερη από τον απαιτητικό παππού :)--77.49.129.193 17:26, 27 Δεκεμβρίου 2011 (UTC)