Συζήτηση:Ειδώλιο από τον Πωμό

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Επιχείρηση Κύπρος Αυτό το λήμμα βρίσκεται στο πλαίσιο ενδιαφέροντος της «Βικιεπιχείρησης Κύπρος», μιας συνεργατικής προσπάθειας για την βελτίωση της κάλυψης της Κύπρου από την Βικιπαίδεια.
Για να συμμετάσχετε και εσείς στη Βικιεπιχείρηση, επισκεφτείτε τη σχετική σελίδα.
;;; Αυτό το λήμμα ακόμη δεν έχει αποτιμηθεί κατά την κλίμακα ποιότητας.


Untitled[επεξεργασία κώδικα]

Κι αυτό είναι κάτι που θα γίνει. Γνωρίζει κανείς τίποτα;--ΗΠΣΤΓ 23:10, 10 Απριλίου 2007 (UTC)

Γράφει εδώ η τράπεζα της Κύπρου σχετικά. Καλό θα είναι να γράψουμε και τίποτα άλλο γιατί το εδώλιο λογικά είναι πιο σημαντικό από μονη την αναφορά της απεικόνισής του στα Κυρπιακά Ευρά - Badseed απάντηση 23:13, 10 Απριλίου 2007 (UTC)

Τα ευρωκέρματα που θα εκδοθούν από την Κυπριακή Δημοκρατία, θα φέρουν στην εμπρόσθια όψη την κοινή ευρωπαϊκή όψη, ενώ η οπίσθια όψη θα είναι η εθνική. Έχει αποφασιστεί ότι θα υπάρχουν 3 εθνικές όψεις – μια για τις μικρές αξίες (1 σεντ, 2 σεντ και 5 σεντ), μια για τις μεσαίες αξίες (10 σεντ, 20 σεντ και 50 σεντ) και μια για τις μεγάλες αξίες (€1 και €2). Η θεματολογία για τις τρεις όψεις προέρχεται από τρεις ενότητες, που προβάλλουν το χαρακτήρα του τόπου μας, τον πολιτισμό, την ιστορία και τη φύση.

Αναφορικά με την ενότητα του πολιτισμού η εθνική όψη θα απεικονίζει το «Ειδώλιο από τον Πωμό». Πρόκειται για σταυρόσχημο ειδώλιο από πικρόλιθο της χαλκολιθικής εποχής (3000 π.Χ.). Αποτελεί δυνατό και χαρακτηριστικό δείγμα της κυπριακής προϊστορικής τέχνης. Όσον αφορά το θέμα από την ιστορία, έχει προκριθεί «Το καράβι της Κερύνειας», που προβάλλει τη σημασία της Κύπρου στο εμπόριο και συμβολίζει τις σχέσεις της με τη θάλασσα. Το αγρινό, ως το πιο χαρακτηριστικό είδος της άγριας ζωής της Κύπρου, έχει επιλεγεί ως το θέμα για την ενότητα της φύσης.

Για τη φιλοτέχνηση / σχεδιασμό της εθνικής όψης των ευρωκερμάτων έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές διαδικασίες και τα σχέδια, όπως έχουν τελικά διαμορφωθεί, έχουν σταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για τυχόν σχόλια.

Βγάζεις άκρη ότι τελικά θα βρίσκεται στα κέρματα του ενός ή των δύο ευρώ? Όσον αφορά τα άλλα νομίζω ότι η φωτό είναι ατυχής. Το ειδώλιο είναι ο τίτλος, νόμισμα η φωτό, άλλαν ντάλον--ΗΠΣΤΓ 23:17, 10 Απριλίου 2007 (UTC)

Οι εγγλέζοι λένε για 1 και για 2 και το γράφει και εδώ. Η φωτό είναι όντως άσχετη, μάλλον κάποιος ήθελε να φτιάξει τα κυρπιακά κέρματα ευρώ αλλά κατέληξε σε κάτι ενδιάμεσο με θεματολογία. Η τράπεζα έχει και κάτι pdf σχετικά με το εδώλιο, θα δω αύριο μήπως βγει τίποτα που να φέρνει σε άρθρο - Badseed απάντηση 23:29, 10 Απριλίου 2007 (UTC)

Σκαντζάρισα εικόνα--ΗΠΣΤΓ 14:26, 12 Απριλίου 2007 (UTC)