Συζήτηση:Διοικητική διαίρεση νομού Καβάλας (πρόγραμμα Καποδίστριας)

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Στα άρθρα αυτά περιέχονται οι διοικητικές διαιρέσεις, συνεπώς περιέχονται οι αναγνωρισμένες από το κράτος και συγκεκριμένα από την Στατιστική Υπηρεσία πόλεις, οικισμοί, νησίδες, μοναστήρια ή ότι άλλο επιλέγουν αυτοί. Δηλαδή προσθήκες μικρών ή νέων οικισμών τις αναστρέφω. Ομοίως αναστρέφω και ονομασίες αποδεκτές από το κράτος, π.χ. Λιμνιά [1] κα όχι Λημνιά, Αβραμυλιά (αφήνω εναλλακτικά το Αβραμηλιά αφού το βλέπω σε χρήση). Αφήνω σε παρένθεση το Νέο Ζυγός, τη Νέα Ηρακλείτσα και γενικά ότι βλέπω σε διπλή χρήση.--Focal Point 14:49, 26 Ιουλίου 2009 (UTC)[απάντηση]


Ας αρχίσω από αυτά που ήδη θέτεις. Το γεγονός πως βλέπεις έναν τρόπο γραφής σε έγγραφο της Νομαρχίας δεν σημαίνει πως είναι σωστός. Ειδικά σε αυτά τα έγγραφα εξαρτάται από την ορθογραφική δεινότητα αυτού που κρατά τα πρακτικά ή αυτού που τα ανεβάζει στο διαδίκτυο. Και για να πειστείς, ένα έγγραφο της ΙΔΙΑΣ πηγής, δηλαδή της Νομαρχίας Καβάλας, όπου η Λημνιά γράφεται αυτή τη φορά με ΗΤΑ. Ορίστε. Τα ονόματα Λημνιά και Αβραμηλιά είναι τα επισήμως ορθά (και στις δύο λέξεις το πρώτο "ι" με ήτα), έτσι υπάρχουν και στις πινακίδες στην είσοδο των χωριών. (Μπορώ να πεταχτώ, μια που μένω στο νομό και να βγάλω να σου ανεβάσω σχετικά φωτογραφίες).

ΥΓ. Μόλις είδα και την απάντησή σου στη σελίδα μου, αλλά όπως είπαμε συνεχίζουμε εδώ (στο ουδέτερο έδαφος). Για το Σανατόριο θα ήθελα τη γνώμη σου, τι το κάνουμε (η ΕΣΥΕ λέει, αλλά οικισμός γιοκ)?
Το Νέο Ζυγός έχει πάρει ονομασία (έφυγε το "προσφυγικός οικισμός παλιννοστούντων") εδώ και αρκετά χρόνια, από τη δεκαετία του 90 (άλλη μια ένδειξη, πως η ΕΣΥΕ βασίζεται σε παλιά ή ανακριβή στοιχεία). Επίσης, το Νεο Ζυγός, όπως και το Ζυγός ακούγονται παράξενα ως ουδέτερα, αλλά έτσι είναι το ορθό (αντίθετα π.χ. στο Νομό Ξάνθης υπάρχει ο Νέος Ζυγός). Σχετικά μια σελίδα για το Ζυγός (αρκετά ενδιαφέρουσα) εδώ.
Το όνομα Ηρακλείτσα με "ι" ή με "ει" ταλαιπωρεί ακόμα και τους κατοίκους του οικισμού. Εφόσον στα επίσημα έγγραφα της κοινότητας και την είσοδο του χωριού υπάρχει με "ει" το διόρθωσα κι εγώ ανάλογα.
Για τη Νικήσιανη βλέπε την επίσημη σελίδα του Δήμου με τους οικισμούς εδώ
Για Αμυγδαλεώνα και Φιλίππους υπάρχει η πηγή που είχα βάλει στα σχόλια και κάποιες υποσελίδες της. Είναι η επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Φιλίππων και μεταξύ των υποσελίδων που με βοήθησαν να βρω αποδείξεις (για αυτά που ήδη εδώ και πολλά χρόνια ξέρω) είναι αυτή και αυτή. Οι Βρυσούλες Φιλίππων, που θα δεις στο προηγούμενο λινκ να αναφέρεται είναι πολύ μικρός οικισμός, που ουσιαστικά μπορεί να θεωρηθεί σχεδόν τμήμα του χωριού Φίλιπποι. Στον Αμυγδαλεώνα θα δεις επίσης στα λινκ και το Σταυρό και το Αεροδρόμιο. Το τελευταίο αποτελεί έναν μικρό οικισμό με ελάχιστους κατοίκους πέριξ του παλιού πολιτικού και τώρα αμιγώς στρατιωτικού αεροδρομίου Καβάλας, που κατ' ουσίαν έχει γίνει συνοικία/προάστιο του Αμυγδαλεώνα. Ο Σταυρός, που αναφέρω, είχε διοικητικά ενσωματωθεί παλαιόθεν στην Κοινότητα Αμυγδαλεώνα (προ Καποδίστρια), αλλά είναι ξεχωριστός οικισμός με περίπου μια εκατοστή κατοίκους και ξεχωριστή εκκλησία και παπά, όπως μπορείς να δεις εδώ.
Βάσει των πηγών που σου παραθέτω κρίνε εσύ ως παλαιότερος ποιες τεκμηριώνουν επαρκώς όσα άλλαξα, διατήρησε τις αντίστοιχες αλλαγές και παρέθεσε τις πηγές και στο άρθρο. Για όσα υπάρχει ακόμα αμφιβολία πες μου για να βρω (όπου μπορώ και υπάρχουν) επίσης στοιχεία. Τα λέμε, --MedMan 15:58, 26 Ιουλίου 2009 (UTC)[απάντηση]


Ουδέτερο έδαφος; Καθόλου. Εδώ είναι το πεδίο τη μάχης, δεδομένου βέβαια η «μάχη» αφορά το άρθρο. Μου βάζεις αγγαρεία, αλλά ΟΚ, θα τα δώ ένα-ένα, στο μεταξύ, όπου ξέρεις σίγουρα για τις πινακίδες στην είσοδο των χωριών, άλλαξέ τα και προτείνω να αφήσεις σε παρένθεση τις εναλλακτικές γραφές όπου αυτές χρησιμοποιούνται. Τεκμηριωμένο σε βρίσκω - που είναι πολύ καλό για τη Βικιπαίδεια. Focal Point 16:30, 26 Ιουλίου 2009 (UTC)[απάντηση]


  • Λημνιά Καβάλας ή Λιμνιά. Το πρώτο από το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού (πινακίδα στην είσοδο) και το δεύτερο αφού επίσημη πηγή αναφέρει και τα δυο

[2], [3].

  • Αβραμηλιά Καβάλας ή Αβραμυλιά. Δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού (πινακίδα στην είσοδο του χωριού) και το δεύτερο ως "σε χρήση"
  • Σανατόριο: Προτείνω να βγει ο σύνδεσμος (αφού δεν είναι οικισμός) και να γραφεί σε παρένθεση το τι είναι, π.χ. (νοσοκομείο) ή (σανατόριο) ή ... ότι.
  • Το Νέο Ζυγός. Προτείνω να αλλαχθεί όπως προτείνεις βασισμένος όμως μόνο στο λόγο σου, καλύτερα να φαίνεται κάτι επίσημο με αξιόπιστο σύνδεσμο (όχι μπλογκ) και ο "προσφυγικός οικισμός παλιννοστούντων" ή αυτό που λέει η ΕΣΥΕ σε παρένθεση
  • Ηρακλείτσα, ξανά η μια ονομασία της ταμπέλας του χωριού και η άλλη σε παρένθεση
  • Οικισμοί στη Νικήσιανη, Αμυγδαλεώνα και Φιλίππους: Προτιμώ να μην προστίθενται οικισμοί σε αυτά τα άρθρα της διοικητικής διαίρεσης. Νομίζω καλό είναι να αναφέρονται στα επιμέρους άρθρα, αλλά πιστεύω ότι εδώ είναι η διαίρεση κατά ΕΣΥΕ. Δεν είμαι όμως ο Πάπας με το αλάθητο. Διάβασες τη γνώμη μου. Εφόσον έχεις τεκμηρίωση (ιδιαιτέρως ΦΕΚ που είναι ΤΟ ΠΙΟ ΕΠΙΣΗΜΟ που υπάρχει στην Ελλάδα), πράξε όπως νομίζεις. Σε τελική ανάλυση σωστό και το ένα, σωστό και το άλλο... και φυσικά η ΔΙΚΗ ΜΟΥ άποψη είναι ΣΩΣΤΟΤΕΡΗ... χααχαχαχαχα

Παρακαλώ κάνε τις αλλαγές όπως νομίζεις,

--Focal Point 17:22, 26 Ιουλίου 2009 (UTC)[απάντηση]


Ο τρόπος που προσέγγισες τις αλλαγές μου (και δεν εννοώ μόνο το χιούμορ σου),
το γεγονός ότι παραμένεις σε όλα συζητήσιμος και ανοικτός στην άποψη του απέναντι,
καθώς και η αίσθηση πως ούτε μια στιγμή δεν ενδιαφέρθηκες με τα επιχειρήματά σου να επιβάλεις άποψη,
είναι στοιχεία που με οδηγούν να σου εκφράσω την αμέριστη εκτίμησή μου.
Θα ήμουν ευτυχής αν είχα την ευκαιρία να συναναστρέφομαι πάντα ανθρώπους με την δική σου καλή προαίρεση.

Υπάρχει όμως και μια δουλειά σε εκκρεμότητα.
Καταρχήν θα διαπίστωσες (για πολλοστή βέβαια φορά) από τη διπλή γραφή "Λημνιά-Λιμνιά" της ίδιας επίσημης πηγής, ότι μια από τις δυσκολίες της ελληνικής Βικιπαίδειας είναι το γεγονός, πως στη χώρα μας ακόμα και οι "επίσημες" πηγές δεν είναι για τυφλή εμπιστοσύνη, δυστυχώς... (Εγώ καλού κακού ψάχνω, όπου είναι δυνατόν, τουλάχιστον δύο ανεξάρτητες μεταξύ τους πηγές). Επίσης απορώ ποια είναι η πηγή της ΕΣΥΕ και χρησιμοποιεί ακόμα την καθαρεύουσα που τρομάξαμε να ξεχάσουμε.

Στις επισημάνσεις σου:
1. Το "Νέο Ζυγός" (με αυτήν και μόνο την ονομασία, αφού το "Πρόσφυγες" καταργήθηκε προ πολλού) αναφέρεται στην επίσημη σελίδα του Δήμου Φιλίππων. Το μπλογκ ήταν μόνο για να δείξει το ουδέτερο γένος του "κανονικού" Ζυγού.
2. Για τους οικισμούς σε Φιλίππους και Αμυγδαλεώνα, που είχα προσθέσει, σωστά προβληματίζεσαι βάσει τι κριτηρίων (να) γίνεται η αναφορά. Είδες βέβαια (και με αριθμούς ΦΕΚ), ότι όσα πρόσθεσα υπάρχουν σε επίσημη σελίδα του Δήμου Φιλίππων (δεν γράφω του κεφαλιού μου). Το ερώτημα είναι: Εδώ είναι σωστό να είναι διαίρεση κατά ΕΣΥΕ (που είναι ατελής) ή μήπως βάσει των υπαρχόντων πραγματικά οικισμών (και πού να βρούμε τέτοια πηγή για κάθε νομό της επικράτειας)? Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. Προσωπικά πάντως δεν θα χαιρόμουν, αν σε μια λίστα όλων (υποτίθεται) των οικισμών της χώρας, απουσίαζε το χωριό μου (δεν είμαι από χωριό, αλλά λέμε τώρα...).
3. Ο οικισμός που πρόσθεσα στη Νικήσιανη (Άγιος Χριστόφορος) πέραν του ότι αναφέρεται στην επίσημη σελίδα του Δήμου Παγγαίου, υπάρχει και στο αντίστοιχο άρθρο της Βικιπαίδειας για το Δήμο. Από το άρθρο της παρούσας σελίδας αν πατήσεις το λινκ της επιγραφής "Δήμος Παγγαίου" οδηγείσαι εδώ και ο Αγ. Χριστόφορος αναφέρεται, ενώ απουσίαζε από τη σελίδα που μόλις ήσουν. Αυτό δίνει κακή εικόνα όσον αφορά την αξιοπιστία γενικά της Βικιπαίδειας και κατά τη γνώμη μου πρέπει να υπάρχει είτε και στις δύο είτε σε καμμία. Να μη φαίνεται δηλαδή κατά την περιήγηση από σελίδα σε σελίδα ούτε ότι "χάνονται", ούτε ότι ξεφυτρώνουν ξαφνικά πληροφορίες.
4. Να εξαλείψουμε το "Σανατόριο" από τη λίστα είναι εύκολο. Ανοίγει όμως ασκούς Αιόλου, αφού μόλις αφαιρεθεί το πρώτο στοιχείο, de facto αμφισβητείται η αυθεντία και ορθότητα των καταλόγων των οικισμών της ΕΣΥΕ, οπότε πρέπει να βρούμε άλλη αξιόπιστη λίστα για να μη μπορεί - απουσία αυτής της ατελούς έστω κατευθυντηρίου - καθένας να προσθαφαιρεί κατά βούληση. Θα ψάξω μήπως βρω κάποια λίστα από το Υπουργείο Εσωτερικών. Η ίδια η ΕΣΥΕ πάντως, ενώ κατέγραψε 135 πραγματικούς κατοίκους, στους μόνιμους έχει μόνο 10 (πού τους βρήκε κι αυτούς σε Νοσοκομείο ?). Το ότι πρόκειται για Νοσοκομείο φαίνεται εδώ.
5. Για να αναφέρονται όλοι οι οικισμοί (και αυτοί που παραλείπει η ΕΣΥΕ), χωρίς όμως να αλλάξει (επί του παρόντος) η δομή βάσει ΕΣΥΕ, προτείνω να μείνει η απαρίθμηση των οικισμών ως έχει, απλά οι οικισμοί που έλειπαν να μπουν σε παρένθεση δίπλα στο δημοτικό διαμέρισμα όπου υπάγονται.
Π.χ. Είχα αλλάξει το "Δ.δ. Νικήσιανης: η Νικήσιανη [2451]"
σε: "Δ.δ. Νικήσιανης: [2451] (από κάτω) α.Νικήσιανη και (από κάτω) β.Άγιος Χριστόφορος".
Αντ' αυτού να γραφτεί ως εξής "Δ.δ. Νικήσιανης: η Νικήσιανη (με τον οικισμό Άγιος Χριστόφορος) [2451]". Έτσι είναι ίδιο με το παλιό συν την παρένθεση. Τι λες?

Ελπίζω να με συγχωρέσεις για την έκταση (και το πρήξιμο), αλλά τα λίγα που κάνω προσπαθώ να είναι σωστά. Για το θέμα που είχα θίξει στη σελίδα σου (να χρησιμοποιηθεί μόνιμος αντί πραγματικού πληθυσμού) δεν πήρες θέση. Επειδή όμως θα οδηγήσει σε μείζονες αλλαγές σκέφτηκα να το θέσω στην αγορά. Ευχαριστώ για το χρόνο. --MedMan 17:59, 27 Ιουλίου 2009 (UTC)[απάντηση]

Προχώρησα σε αλλαγές σύμφωνα με τη συζήτηση.--Focal Point 17:02, 9 Αυγούστου 2009 (UTC)[απάντηση]

Παρακαλώ να σημειωθεί ότι δεν πρότεινα να φύγει η γραμμή:

απλώς σκέφτηκα μήπως θα έπρεπε να έφευγε ο σύνδεσμος, δηλαδή έτσι:

  • το Σανατόριο [ 135 ]

αν υποθέσουμε ότι το Σανατόριο είναι ένα νοσοκομείο που δεν αξίζει σύνδεσμο.

Αλλιώς (αν το Σανατόριο λόγω ιστορίας θεωρούμε ότι θα άξιζε άρθρο κάποτε) θα μπορούσαμε να γράψουμε:

[[Φυματιολογικό Νοσηλευτήριο|Σανατόριο]] ή [[Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας, Σανατόριο|Σανατόριο]]

ή τέλος πάντων ότι είναι πιο σωστό. --Focal Point 17:02, 9 Αυγούστου 2009 (UTC)[απάντηση]