Συζήτηση:Δημήτριος Καντεμίρ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Βικιπαίδεια:Επιχείρηση Γράμματα και λογοτεχνία Αυτό το λήμμα είναι στο πλαίσιο ενδιαφέροντος της «Βικιεπιχείρησης Γράμματα και λογοτεχνία», μια προσπάθεια για την βελτίωση και εμπλουτισμό της Βικιπαίδειας με λήμματα που αφορούν αυτό τον τομέα.
Για να συμμετάσχετε και εσείς στη Βικιεπιχείρηση, επισκεφτείτε τη σχετική σελίδα όπου μπορείτε να συμμετάσχετε στη συζήτηση και να δείτε ανοιχτά ζητήματα για εργασία.
Γ Αυτό το λήμμα αποτιμήθηκε ως τάξης Γ κατά την κλίμακα ποιότητας.
Μεσαία Αυτό το λήμμα έχει αποτιμηθεί ως λήμμα με μεσαία σπουδαιότητα κατά την κλίμακα σπουδαιότητας.

ορθογραφία[επεξεργασία κώδικα]

Κάντο και αυτό με γιώτα, λάθος στον τίτλο

όχι. Στο βιβλίο που αναφέρω στην πηγή με ήτα τον έχει.

Τότε άλλαξέ το στο άρθρο

καλά λες . Καντιμήρης είναι το σωστό. Συγνώμη.

Έλληνας ή Μολδαβός;[επεξεργασία κώδικα]

Έχω πολλές αμφιβολίες ότι ο εν λόγω ηγεμόνας ήταν Έλληνας. Καταρχήν ο άνθρωπος γεννήθηκε στην Μολδαβία και ο πατέρας του ήταν βοεβόδας εκεί πριν από αυτόν. Οπότε σκέφτομαι οκ, ας τον πούμε Μολδαβό ελληνικής καταγωγής. Μετά όμως βρίσκω από το αγγλικό άρθρο αυτή τη σελίδα που λέει "According to family legends, the ancestor of this family was a Tatar khan Temir who settled in Moldavia in the 16th century. His name 'khan Temir' was pronounced as 'Cantemir' there.", ότι δηλαδή ο πρόγονος της οικογένειας ήταν Τάταρος. Κατά συνέπεια μάλλον δεν υπάρχουν καν ελληνικές ρίζες και θα ήθελα να ήξερα αν η πηγή που αναφέρεται τον ονομάζει όντως Έλληνα. Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει ενδεχομένως να αλλάξει και το όνομα του άρθρου σε Ντιμίτρι Κάντεμιρ, με παράλληλη αναφορά της εξελληνισμένης εκδοχής του (Δημήτριος Καντιμήρης). --Ferengiμήνυμα μετά το μπιπ 09:13, 7 Φεβρουαρίου 2011 (UTC)

Η πηγή πάντως Έλληνα τον έχει. Διακρίνει μεταξύ Ελλήνων και δυτικών. Για τους Έλληνες αυτό δεν είναι κάτι άγνωστο, αν σκεφτούμε, ότι και σήμερα, διάφοροι Έλληνες της διασποράς, ακόμα Έλληνες καταγράφονται, παρόλο που έχουν ξένη υπηκοότητα. Έτσι είναι στην Ελλάδα. --Klimakow Phad 09:54, 7 Φεβρουαρίου 2011 (UTC)
Οκ, θα προτιμούσα πάντως να αφήσουμε τη διατύπωση στο άρθρο ως "Μολδαβός ελληνικής καταγωγής" αν δεν έχεις αντίρρηση. --Ferengiμήνυμα μετά το μπιπ 10:12, 7 Φεβρουαρίου 2011 (UTC)


Καμιά αντίρρηση. Συμφωνώ απολύτως. Άλλωστε σε αυτά τα θέματα βοηθάει πάντα μια δεύτερη άποψη. --Klimakow Phad 10:36, 7 Φεβρουαρίου 2011 (UTC)

Άλλος Δημήτριος Καντημήρης[επεξεργασία κώδικα]

Ποιος είναι ο άλλος Δημήτριος Καντιμήρης για τον οποίο έχουμε άρθρο; Έψαξα αλλά δεν το βρήκα. Αν μπορείς βάλε σήμανση άλλης χρήσης στην αρχή των δύο άρθρων. --Klimakow Phad 09:58, 7 Φεβρουαρίου 2011 (UTC)

Δεν έχουμε άλλο άρθρο, ίσως δεν ήταν σαφής η διατύπωσή μου, ο άλλος Δημήτριος Καντιμήρης είναι ο en:Antiochus Kantemir της αγγλικής βικιπαίδειας, μεσαίο όνομα Dimitrievich, στα τουρκικά Dimitri Kantemiroğlu, ο οποίος ήταν γιος του Δημήτριου Καντιμήρη. --Ferengiμήνυμα μετά το μπιπ 10:16, 7 Φεβρουαρίου 2011 (UTC)
Το μεταφέρω στον αντίοχο προς περαιτέρω διευκρίνηση. --Klimakow Phad 10:37, 7 Φεβρουαρίου 2011 (UTC)