Συζήτηση:Δειγματοληψία σήματος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Η πρώτη πρόταση "Στην επεξεργασία σήματος, δειγματοληψία είναι η μετατροπή..." ίσως θα ήταν πιο σωστο ν'αντικατασταθεί από την πρόταση "Στη θεωρία σημάτων , δειγματοληψία είναι η μετατροπή..."

Επίσης δεν είναι κατανοητο το νόημα της φράσης "Το δείγμα συνήθως αναφέρεται σε μια τιμή τιμών...". τι σημαίνει τιμή τιμών?Harkoz 22:53, 16 Μαρτίου 2011 (UTC)

Λάθος κατά την μετάφραση από το αγγλικό άρθρο. Αν θες να εμπλουτίσεις το άρθρο σου προτείνω να το κάνεις και αν έχεις απορίες (π.χ. πάνω στην θεωρία) μπορείς να με ρωτήσεις. Ggia 22:56, 16 Μαρτίου 2011 (UTC)

Η δειγματοληψία δεν αφορά μόνο στα σήματα. Είναι γενικότερη και σημαντική διαδικασία σε πολλές άλλες επιστήμες. Αυτό δε φαίνεται όμως πουθενά στο άρθρο. --Ttzavarasσυζήτηση 13:04, 17 Μαρτίου 2011 (UTC)

Στην Ιατρική πχ, ο δερματολόγος κάνει δειγματοληψία με απόξυση δερματικών κυττάρων για καλλιέργεια. Δειγματοληψία νερού γίνεται κάθε καλοκαίρι στις παραλίες και πολύ συχνότερα στους ταμιευτήρες πόσιμου νερού. Στην Ανταρκτική κάνουν δειγματοληψία σωλήνων πάγου που επιτρέπει ματιά στο παρελθόν της Γήινης ατμόσφαιρας από το σήμερα ως και δεκάδες χιλιάδες χρόνια πριν. κλπ. Molecular Borromean Rings Atwood Stoddart commons.jpgManosHackertalk 13:43, 17 Μαρτίου 2011 (UTC)

Η δόκιμη ορολογία για τον τίτλο του άρθρου, αν είναι να μην περιέχει τη γενικότητα του όρου, είναι "ψηφιοποίηση αναλογικού σήματος". Επεξεργασία έχουμε είτε πριν την ψηφιοποίηση, με αναλογικά φίλτρα, είτε μετά, με ψηφιακά. Molecular Borromean Rings Atwood Stoddart commons.jpgManosHackertalk 14:24, 17 Μαρτίου 2011 (UTC)

Καλό είναι, πριν μπλέξουν με τους μαθηματικούς τύπους, να καταλάβουν το φαινόμενο του aliasing με λόγια. Μετά ας έρθει το κριτήριο του Nyquist. Molecular Borromean Rings Atwood Stoddart commons.jpgManosHackertalk 14:34, 17 Μαρτίου 2011 (UTC)

Το aliasing περιγράφεται μαζί με το κριτήριο Nyquist και την ανάποδη μετατροπή (digital -> analog). Επίσης μπορεί να τεθεί ότι το σήμα συνήθως φιλτράρεται πριν γίνει δειγματοληψία ώστε να μην έχουμε aliasing (θα πρέπει να εξηγηθεί η αναπαράσταση στο πεδίο συχνότητας - fourrier.. την διαφορά αναπαράστασης αναλογικού - ψηφιακού σήματος κλπ κλπ). Μην φλυαρούμε άλλο.. μπείτε μέσα και γράψτε.. η φύση του άρθρου (επιστημονικό) δεν χωράει συντακτοπόλεμο όπως θα χώραγε ένα ιστορικό άρθρο ή διαφωνίες.. Βέβαια αν μπουν όλα αυτά (που πρέπει να μπουν) το άρθρο δεν θα είναι κατάλληλο για μαθητές.. Ggia 15:32, 17 Μαρτίου 2011 (UTC)
Έκανα αναίρεση στο σχολιασμό του ManosHacker στην Αγορά [1]. Θα σου πρότεινα ManosHacker να δεις την αναίρεση με καλή πίστη και ας κρατήσουμε την συζήτηση για το άρθρο αυτό εδώ. Ggia 15:45, 17 Μαρτίου 2011 (UTC)

Δεν είναι θέμα καλής πίστης, παρασύρεσαι. Είναι θέμα σφάλματος. Είναι λάθος ο τίτλος και πως να πείσω. Κακώς το αφαίρεσες. Επεξεργασία κατά τη δειγματοληψία δεν υπάρχει, εξ ορισμού. Παύει να υφίσταται ο ίδιος ο όρος. Αν το καταλάβουν οι μη ειδικοί, θα προχωρήσουμε. Molecular Borromean Rings Atwood Stoddart commons.jpgManosHackertalk 15:51, 17 Μαρτίου 2011 (UTC)

Δειγματοληψία - κβαντοποίηση ξεκαθάρισμα εννοιών[επεξεργασία κώδικα]

Δεν καταλαβαίνω τι γράφεις εδώ "Επεξεργασία κατά τη δειγματοληψία δεν υπάρχει" ή τι θέλεις να πεις. Αλλά κάνε τις τροποποιήσεις μέσα στο άρθρο που θεωρείς ότι πρέπει να γίνουν. Ggia 16:08, 17 Μαρτίου 2011 (UTC)

Όταν δειγματοληπτείς, δεν κάνεις επεξεργασία γιατί χάνεται πληροφορία. Είναι μέγιστο λάθος στον τίτλο. Είναι λάθος έννοια. Προφανώς εννούσε ο V "δειγματοληψία για την επεξεργασία σήματος" ή κάτι τέτοιο, είναι όμως ασαφές και αδόκιμο. Θα μεταφέρω το λήμμα σε πιο δόκιμη ορολογία και όχι σε αυτή που προτείνω παραπάνω, που είναι η ακριβέστερη όλων, για να μη χαθεί ο όρος "Δειγματοληψία". Θα επαναφέρω και τις διορθώσεις μου. Εάν, χωρίς επιχειρήματα γίνουν πάλι αναιρέσεις, χρειαζόμαστε γνώμες κι από άλλους από τη δεξαμενή της Αγοράς, όπως για παράδειγμα έγινε στο Συζήτηση:Θερμίδα, με προτροπή του Τ.Τζαβάρα και το θέμα λύθηκε. Molecular Borromean Rings Atwood Stoddart commons.jpgManosHackertalk 16:17, 17 Μαρτίου 2011 (UTC)

Δεν είναι ο χώρος για διαλέξεις εδώ αλλά με αφορμή την σωστή επιστημονικά αναίρεση του Vanakaris [2] το διακριτό σήμα (discrete-time signal) δεν είναι ψηφιακό. Τα δείγματα έχουν τιμές συνεχείς (είναι ουσιαστικά οι τιμές του συνεχούς σήματος π.χ. 1,4594389548689546509650579805970590659650569.. και όχι 0100110011..). Κατόπιν ακολουθεί ένας κβαντιστής ο οποίος κάνει στρογγυλοποιήσεις και γίνεται μετατροπή του σήματος σε ψηφιακή μορφή. Έτσι έχουμε 2 σφάλματα, το σφάλμα δειγματοληψίας (βλέπε φαινόμενο aliasing) και το σφάλμα κβαντοποίησης. Ggia 16:18, 17 Μαρτίου 2011 (UTC)

Θα δώσεις ένα παράδειγμα για να γίνει κατανοητό αυτό που προσπαθείς να πεις. Θεωρητικά θα σου ανατρέψω και το άρθρο για τον πυκνωτή. Molecular Borromean Rings Atwood Stoddart commons.jpgManosHackertalk 16:28, 17 Μαρτίου 2011 (UTC)

Αν δεν σου είναι κατανοητό αυτό που σου γράφω με απλά λόγια εδώ.. δες το αναλυτικά εδώ [3]. Δες τα τρία στάδια Αναλογικού σήματος -> Σήμα διακριτού χρόνου -> Ψηφιακό σήμα. Δες τι είναι η διαδικασία δειγματοληψίας, κωδικοποίηση - κβαντοποίηση (επιλογές μήκους λέξης, στάθμες κβαντιστή). Ggia 16:37, 17 Μαρτίου 2011 (UTC)
Από με "το άρθρο για τον πυκνωτή" δεν είναι κατανοητό. Τι σχέση έχει το άρθρο για τον πυκνωτή εδώ; Ggia 16:39, 17 Μαρτίου 2011 (UTC)

Εννοώ πως η επιστήμη της Φυσικής είναι γεμάτη παραδοχές. Στην ουσία σχεδόν τίποτα δεν εξηγείται επαρκώς. Στις εισαγωγικές εξετάσεις θα έχεις παρατηρήσει που στις ασκήσεις με τον πυκνωτή αναφέρεται πάντα: "θεωρήστε πως το πεδίο πέραν των πλακών είναι μηδέν". Molecular Borromean Rings Atwood Stoddart commons.jpgManosHackertalk 17:13, 17 Μαρτίου 2011 (UTC)

Τίτλος άρθρου[επεξεργασία κώδικα]

Ο τίτλος του άρθρου "Δειγματοληψία (επεξεργασία σήματος)" είναι σωστός. Η ορολογία "Ψηφιακή Δειγματοληψία" αν υπάρχει (εγώ δεν την έχω συναντήσει - διορθώστε με αν επιστημονικά την έχετε δει κάπου) εμπεριέχει και την κβαντοποίηση. Μάλλον "ψηφιακή δειγματοληψία" εννοείς την μετατροπή αναλογικό -> ψηφιακό. Το άρθρο αυτό αναφέρεται στην "δειγματοληψία" και θα πρέπει να γίνει νέο άρθρο για την Κβαντοποίηση (επεξεργασία σήματος) όπως το αγγλικό en:Quantization (signal processing). Νομίζω ότι όλη η παρεξήγηση ξεκινά στο ότι δεν είναι κατανοητή η διαφορά της διαδικασίας "Δειγματοληψίας" και της διαδικασίας "Κβανοποίησης".. ίσως επειδή και οι 2 χρησιμοποιούνται (η μία μετά την άλλη) στην μετατροπή D/A. Ggia 16:58, 17 Μαρτίου 2011 (UTC)

Η ψηφιοποίηση έχει δύο στάδια, τη σύγκριση, που είναι ακόμα αναλογική διαδικασία και την απόδοση της αριθμητικής τιμής πάνω σε ένα σκαλοπάτι τιμών. Ο ήχος που μετατρέπεται ψηφιακά, ως παράδειγμα που αναφέρεται, εμπεριέχει και τα δύο στάδια αυτά μαζί και δεν τα διακρίνει. Έτσι δεν τα διέκρινα κι εγώ. Στα βινύλια, έχουμε αναλογική δειγματοληψία αλλά δεν έχουμε διακριτότητα στο χρόνο. Πρέπει να καταλάβουμε για τι μιλάμε στο άρθρο. Δεν υφίστανται μεμονωμένες εφαρμογές που διαχωρίζουν τα δύο τελευταία βήματα προς την ψηφιοποίηση ακόμα. Ενδεχομένως στο μέλλον να υπάρξουν συσκευές που δειγματοληπτούν αναλογικά. Θα το ξαναδώ και θα πω τη γνώμη μου. Ξαναλέω πως ο τίτλος είναι λάθος. Η σύγκριση δεν είναι επεξεργασία. Molecular Borromean Rings Atwood Stoddart commons.jpgManosHackertalk 17:01, 17 Μαρτίου 2011 (UTC)

Η ψηφιοποίηση είναι μια άλλη ονομασία της κβαντοποίησης.. δες en:Quantization (signal processing). Ggia 17:05, 17 Μαρτίου 2011 (UTC)

Θα το κοιτάξω πιο καλά. Δες λίγο και αυτό: digital samplingMolecular Borromean Rings Atwood Stoddart commons.jpgManosHackertalk 17:09, 17 Μαρτίου 2011 (UTC)

Τα αποτελέσματα που βγάζει είναι η A/D μετατροπή. Εδώ το άρθρο μιλάει για την δειγματοληψία ΜΟΝΟ. Το άρθρο Κβαντοποίηση (επεξεργασία σήματος) θα αναφέρεται στην ψηφιοποίηση των διακριτών τιμών κλπ κλπ. Ggia 17:16, 17 Μαρτίου 2011 (UTC)

Σα να πιάνω την άκρη της κλωστής που μου δείχνεις. Δειγματοληψία (χρονικά διακριτή αποτύπωση σήματος) είναι αυτό που θες να πεις. Ο όρος επεξεργασία προκαλεί σύγχυση. Molecular Borromean Rings Atwood Stoddart commons.jpgManosHackertalk 17:45, 17 Μαρτίου 2011 (UTC)

Αποτύπωση λοιπόν είναι πριν ακόμα κάνεις μέτρηση. Σα να παίρνεις, για αυτό που θες να μετρήσεις το μήκος του, μια σειρά από φωτογραφίες, αλλά όχι να βάζεις το χάρακα πάνω στη φωτογραφία ακόμα. Αποτύπωση. Molecular Borromean Rings Atwood Stoddart commons.jpgManosHackertalk 17:57, 17 Μαρτίου 2011 (UTC)

Το επόμενο άρθρο λοιπόν έχει τίτλο: Κβαντοποίηση (μέτρηση αποτύπωσης σήματος). Molecular Borromean Rings Atwood Stoddart commons.jpgManosHackertalk 18:07, 17 Μαρτίου 2011 (UTC)

Εντάξει είναι ο τίτλος. Στην επεξεργασία σήματος αναφέρεται. Ο όρος ψηφιακή δειγματοληψία δεν υπάρχει, ούτε οι υπόλοιποι με τις μεγάλες παρενθέσεις. --Costas78 18:59, 17 Μαρτίου 2011 (UTC)

Αυτό για το "δεν υπάρχει" Ψηφιακή δειγματοληψία όπως αναφέρεται στις επιστημονικές δημοσιεύσεις εργασιών (digital sampling), που δε μας ενδιαφέρει κιόλας. Απλά για να μην αφεθούν στους αναγνώστες εσφαλμένες εντυπώσεις. Molecular Borromean Rings Atwood Stoddart commons.jpgManosHackertalk 19:22, 17 Μαρτίου 2011 (UTC)

Θα πω ένα τελευταίο. Στις μετρήσεις που παίρναμε στο πανεπιστήμιο η δειγματοληψία μας ήταν 10Hz. Οι καταγραφές μας όμως ήταν 1Hz. Το 1Hz έβγαινε από επεξεργασία του πρωτογενούς σήματος, ας πούμε με μέσους όρους από τα 10Hz. Αυτό είναι επεξεργασία. Επίσης επεξεργασία ήταν η ανάλυση Φουριέ, μετά. Πριν την ψηφιοποίηση, για να αποφύγουμε το aliasing, "καθαρίζαμε" το σήμα με αναλογικά φίλτρα. Αυτό ήταν επίσης επεξεργασία. Στην ουσία η επεξεργασία είναι επιθυμητή κατεργασία. Αυτό προσπαθώ να αποφύγω ως έννοια στον τίτλο του άρθρου και για το λόγο αυτό λέω πως προκαλεί σύγχυση ως έχει. Molecular Borromean Rings Atwood Stoddart commons.jpgManosHackertalk 19:03, 17 Μαρτίου 2011 (UTC)

Αν διαφωνείτε, να αλλάξουμε και αυτό: Επεξεργασία σήματοςMolecular Borromean Rings Atwood Stoddart commons.jpgManosHackertalk 19:07, 17 Μαρτίου 2011 (UTC)

Επεξεργασία σήματος είναι ο πιο κοινός όρος που χρησιμοποιείται για τις διάφορες διαδικασίες μετατροπής σήματος (ψηφιοποίηση, διαμόρφωση, αποκοπή φάσματος κλπ.) Δεν υπάρχει λόγος αλλαγής. Μην αρχίσουν πάλι οι αντικαταστάσεις κοινών όρων με όρους προσωπικής έμπνευσης.--Costas78 19:41, 17 Μαρτίου 2011 (UTC)

(και το "κομπιουτεράκι" είναι ο πιο κοινός όρος που χρησιμοποιείται για το τηλεκοντρόλ)

Είσαι λάθος και δεν είναι δική μου έμπνευση. Είναι η σωστή ορολογία.

  • Μια άλλη ενδιαφέρουσα παράμετρος στη δειγματοληψία, που εισάγει πάλι την έννοια του "ψηφιακού", είναι αυτή της «ψηφιοποίησης του χρόνου». Κοιτάξτε λίγο στον ορισμό του ψηφιακού σήματος, που μιλά για, ακόμα αναλογικό, σήμα ψηφιοποιημένο στο πεδίο του χρόνου. Molecular Borromean Rings Atwood Stoddart commons.jpgManosHackertalk 19:44, 17 Μαρτίου 2011 (UTC)
Μιλάμε για την πιο διαδεδομένη χρήση των όρων σε βιβλία που είναι κατά κανόνα απλοί, σύντομοι και μονολεκτικοί. Όροι όπως Δειγματοληψία (χρονικά διακριτή αποτύπωση σήματος) είναι δικής σου έμπνευσης --Costas78 20:10, 17 Μαρτίου 2011 (UTC)

Το «(επεξεργασία σήματος)» είναι όρος αποσαφήνισης που εν προκειμένω μπερδεύει όπως και το Ήπειρος (γεωγραφία). Έχω υπάρξει ομιλητής σε συνέδρια τηλεμετρίας και έχω επιστημονικές δημοσιεύσεις στην ειδικότητα αυτή. Πάω να ξεκουραστώ και τα λέμε αύριο με καθαρό μυαλό. Molecular Borromean Rings Atwood Stoddart commons.jpgManosHackertalk 20:14, 17 Μαρτίου 2011 (UTC)

Συμφωνώ με Costas78. Ας χρησιμοποιούμε έννοιες και μεταφράσεις ορολογίας που χρησιμοποιούνται στην βιβλιογραφία. Ggia 00:00, 18 Μαρτίου 2011 (UTC)

Τίτλος άρθρου - Σύνοψη:[επεξεργασία κώδικα]

  • Digital sampling = Ψηφιακή δειγματοληψία = "χρονικά διακριτή αποτύπωση σήματος" = Δειγματοληψία σήματος ανά διακριτές τιμές στον άξονα του χρόνου. Ο όρος είναι δόκιμος και χρησιμοποιείται στη βιβλιογραφία [4]. Μπορεί να υπάρξει σύγχυση γιατί το "ψηφιακό" σήμα στην καθομιλουμένη εννοείται ως "ψηφιοποιημένο". Περιφραστικά επίσης δεν είναι δόκιμο όνομα άρθρου.
  • Sampling (signal processing) = Δειγματοληψία (επεξεργασία σήματος). Δεν εμφανίζεται πουθενά στη βιβλιογραφία με τις παρενθέσεις[5], αλλά μόνο ως «sampling signal processing» = «δειγματοληπτική επεξεργασία σήματος». Πρόκειται για αποσαφήνιση του ανεπαρκούς τίτλου με το κείμενο εντός παρενθέσεων. Παρόλο που, όπως σε οποιουδήποτε είδους μέτρηση στη Φυσική, κι εδώ υπάρχει αλλοίωση του σήματος (ή επεξεργασία), η λογική της δειγματοληψίας είναι η διατήρηση της πληροφορίας και όχι της ανάλυσης ή του χειρισμού της, όπως ορίζεται στο αντίστοιχο άρθρο η Επεξεργασία σήματος.
  • Signal sampling = Δειγματοληψία σήματος. Δείχνει τη διαφορά και αποσαφηνίζει επαρκώς από την απλή δειγματοληψία, καθώς το "σήμα" εμπεριέχει την έννοια του χρόνου πάνω στον οποίο θα αναχθεί η διακριτότητα. Είναι δόκιμος όρος και χρησιμοποιείται στη διεθνή βιβλιογραφία επακριβώς[6]. Είναι κατανοητός όρος, λιτός και πολύ βατός για όνομα άρθρου.

Αντιλαμβάνομαι το μπέρδεμα από το πρώτο λόγω της χρήσης στην καθομιλουμένη, εγείρω ενστάσεις για σύγχυση από το δεύτερο, προτείνω την απλότητα της τρίτης εκδοχής.  Molecular Borromean Rings Atwood Stoddart commons.jpgManosHackertalk 02:27, 18 Μαρτίου 2011 (UTC)

Επίσης πρέπει να αποφύγουμε το "Κβαντοποίηση (επεξεργασία σήματος)" που προτάθηκε παραπάνω ως μεταφορά από την αγγλική γιατί και αυτό προκαλεί τη σύγχυση. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το "Ψηφιοποίηση σήματος" που ακολουθεί την ίδια λογική (όπου περνάμε και επιστημονικά από τον όρο "digital sampling" στο "digitizing", που δείχνει πια και στα ελληνικά τη διαφορά του ψηφιακού από το ψηφιοποιημένο σήμα). Molecular Borromean Rings Atwood Stoddart commons.jpgManosHackertalk 08:27, 18 Μαρτίου 2011 (UTC)

Κάπως με έχει κουράσει όλη αυτή η συζήτηση.. Η παρένθεση (επεξεργασία σήματος) αναφέρεται στην αντίστοιχη επιστήμη (θα μπορούσε να λέγεται πιο αναλυτικά "ψηφιακή επεξεργασία σήματος") στον κλάδο των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχ. Η/Υ "signal processing". Θα σου πρότεινα να μην βλέπεις την αγγλική βιβλιογραφία αλλά κανένα μεταφρασμένο ή πανεπιστημιακό ελληνικό βιβλίο και δες την ορολογία. Ggia 09:54, 18 Μαρτίου 2011 (UTC)
Ώρα για την Αγορά. Δε βλέπω ούτε ένα επιχείρημα. Ας το αφήσουμε για μετά. Διαφωνώ με το να περαστεί η κατηγορία στην οποία ανήκει το άρθρο, στον τίτλο. Ας το δούμε, αν χρειαστεί, αφού ολοκληρωθούν οι προσπάθεις για τα περιεχόμενα των άρθρων της κατηγορίας. Molecular Borromean Rings Atwood Stoddart commons.jpgManosHackertalk 09:56, 18 Μαρτίου 2011 (UTC)

Να επισημάνω ακόμα τα λάθος ελληνικά όσων χρησιμοποιούν όρους που δεν κατανοούν. Η Ψηφιοποίηση σήματος δεν είναι "κβαντοποίηση", παρόλη την προσπάθεια η απλούστευση να μοιάζει να ακούγεται ίδια με τη σωστή ορολογία. Η έννοια αποδίδεται ορθά ως κβάντιση και δε μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε τίτλο. ManosHacker 09:30, 7 Απριλίου 2011 (UTC)

Πρέπει να γίνει επίσης κατανοητό, πως ο κβαντισμός αφορά μόνο το χωροχρονικό παράθυρο κοντά την τιμή που αποδίδεται η ψηφιοποιημένη τιμή του σήματος. Η τιμή που ψηφιοποιείται είναι μακροσκοπική και η εισαγωγή της κβάντισης ως έννοια που υπερκαλύπτει την όλη διαδικασία είναι λάθος. ManosHacker 09:43, 7 Απριλίου 2011 (UTC)

Σε ελληνικές πανεπιστημιακές εκδόσεις χρησιμοποιείται ο όρος "δειγματοληψία" από όσο ξέρω. Αν είναι να προστεθεί κάτι σε παρενθέσεις, αυτό κατά τις συμβάσεις της βικιπαίδειας πρέπει να είναι κάτι το επεξηγηματικό (π.χ. η επιστήμη στην οποία ανήκει το λήμμα). Από εκεί και πέρα, δε νομίζω ότι μπορούμε να αγνοήσουμε την υπάρχουσα ελληνική ορολογία (ακόμα και αν έχουμε καλύτερη πρόταση)... Βέβαια αν κάποιος έχει ελληνική βιβλιογραφία που χρησιμοποιεί άλλο όρο, τότε προφανώς να αλλάξει ο τίτλος. Gf uip 20:07, 9 Απριλίου 2011 (UTC)

Μόνο η αγγλική wiki χρησιμοποιεί τον όρο σε παρένθεση. Όλα τα search που δίνω στα google books δείχνουν πως δεν υφίσταται πουθενά. Σε ποιο ελληνικό βιβλίο εμφανίζεται ο τίτλος με την παρένθεση, δεν έχω ιδέα. Σε λίγο όμως θα φτάσουμε στο λάθος. Μας διαβάζουν πολλοί. ManosHacker 20:20, 9 Απριλίου 2011 (UTC)

Σε πανεπιστημιακό εγχειρίδιο που ασχολείται με το θέμα εντόπισα δύο όρους:

  • Δειγματοληψία σήματος
  • κβάντιση σήματος

Οι δύο όροι χρησιμοποιούνται αδιάκριτα, αλλά προτιμάται σαφώς ο όρος δειγματοληψία. Επιπλέον σύμφωνα με το ίδιο εγχειρίδιο η δειγματοληψία σήματος είναι μια τεχνική επιλογής μερικών τιμών του σήματος αγνοώντας τις υπόλοιπες. Με βάση αυτά τα στοιχεία ο τίλτος μπορεί να είναι:

  • Δειγματοληψία (τεχνική)
  • Κβάντιση σήματος
  • Δειγματοληψία σήματος

Προσωπικά προτιμώ την τρίτη περίπτωση. --Πeriερgοs 21:32, 30 Μαΐου 2011 (UTC)