Συζήτηση:Δίκες των βασανιστών της Χούντας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Επιμέλεια και μετονομασία λήμματος[επεξεργασία κώδικα]

Μετά την πτώση της δικτατορίας, δεν έγινε "δίκη" ούτε "δίκες" των βασανιστών της "Ασφάλειας". Έγιναν δίκες στελεχών του στρατού, της αστυνομίας και της χωροφυλακής, άλλες από στρατοδικεία και άλλες από πολιτικά ποινικά δικαστήρια. Ιστορικά ίσως έχει δημιουργηθεί σύγχυση για το ζήτημα αυτό γιατί το γνωστότερο κέντρο "ανακρίσεων" υπήρξε το κτήριο που στέγαζε το "τμήμα δίωξης κομμουνισμού" της γενικής ασφάλειας, στη οδό Μπουμπουλίνας, στα Εξάρχεια.

Θα πρότεινα, σε όποιους ενδιαφέρονται για τη σχολαστική και έγκυρη καταγραφή για τις δίκες, τόσο σε πρώτο όσο και σε δεύτερο βαθμό και τα πρόσωπα της δικτατορίας μετά το 1974 να διαβάσει το χρονολόγιο του δημοσιογράφου Γιώργη Κρεμμυδά "Οι άνθρωποι της Χούντας μετά τη Δικτατορία" που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Εξάντας το 1984. Αν και το βιβλίο αυτό έχει εξαντληθεί εδώ και πολλά χρόνια, μπορεί εύκολα να το βρει κανείς σε αποθετήρια ψηφιοποιημένων εντύπων, όπως το scribd.com, εδώ [1].
Αντιγόνη (συζήτηση) 13:20, 18 Νοεμβρίου 2014 (UTC)

Χρησιμότατες οι επισημάνσεις σας, ωστόσο η διατύπωση των τίτλων των λημμάτων οφείλει να βρίσκεται σε συναρμογή με την ευρύτερα διαδεδομένη και καταγεγραμμένη (έστω και παράτυπα) στο κοινό θυμικό έκφραση. Αν παρατηρήσετε σε κανένα σημείο εντός του κειμένου αναφέρομαι σε δίκη των Ασφαλιτών κλπ. Φιλικά, --ΑΝώΔυΝος (συζήτηση) 13:48, 18 Νοεμβρίου 2014 (UTC)
Φαντάζομαι είναι κατανοητό πως οι τίτλοι και το περιεχόμενο των λημμάτων σε εγκυκλοπαίδεια πρέπει να θεμελιώνονται στη μνήμη και όχι στο θυμικό, δηλαδή στις πηγές και όχι στα συναισθήματα. "Καταγεγραμμένη" είναι η λέξη-κλειδί. Ποια πηγή αναφέρεται σε "Δίκες των βασανιστών της Ασφάλειας"; Καμία από αυτές που υπάρχουν στο λήμμα πάντως, αν και κάποιες αυτές περιέχουν ανακρίβειες, όπως ότι συγχέουν το (κέντρο εκπαίδευσης του) ΕΑΤ-ΕΣΑ στο Διόνυσο, τότε Μπογιάτι, με το κτήριο της οδού Μπουμπουλίνας. Ο όρος "Δίκες των βασανιστών της Ασφάλειας" αποτελεί ιστορική ανακρίβεια.
Αντιγόνη (συζήτηση) 14:16, 18 Νοεμβρίου 2014 (UTC)
Δε θα διαφωνήσω μαζί σας αγαπητή. Βασικά επηρεάσθηκα από τίτλο που είχε γραφτεί στο λήμμα Χούντα των Συνταγματαρχών (δείτε ενότητα για τις Δίκες) όπου κάποιος χρήστης είχε δημιουργήσει ανενεργό σύνδεσμο για τις δίκες των πρωταιτίων και των βασανιστών. Προτείνετε έναν πιο κατάλληλο τίτλο για το λήμμα και τον ανακατευθύνουμε άμεσα. Το εγχείρημα, εξάλλου, είναι συνεργατικό. Φιλικά, --ΑΝώΔυΝος (συζήτηση) 14:58, 18 Νοεμβρίου 2014 (UTC)
@ Αντιγόνη: Προστέθηκε σαν παραπομπή το πόνημα που προτείνατε. Φιλικά, --ΑΝώΔυΝος (συζήτηση) 10:52, 19 Νοεμβρίου 2014 (UTC)
Θεώρησα καλύτερο να προχωρήσω σε μετονομασία, διορθώνοντας παράλληλα, τον τίτλο του λήμματος και στο λήμμα Χούντα των Συνταγματαρχών. Καλή συνέχεια, --ΑΝώΔυΝος (συζήτηση) 15:04, 18 Νοεμβρίου 2014 (UTC)