Συζήτηση:Γλώσσα προγραμματισμού

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Επιχείρηση Αποτίμησης Ζωτικών Λημμάτων Αυτό το λήμμα είναι αντικείμενο της Επιχείρησης Αποτίμησης Ζωτικών Λημμάτων, μιας συλλογικής προσπάθειας για την αποτίμηση και δημιουργία στατιστικών για τα λήμματα ζωτικής σημασίας της Βικιπαίδειας.
Λήμμα τάξης Έναρξη Έναρξη Αυτό το λήμμα αποτιμήθηκε ως λήμμα τάξης Έναρξης κατά την κλίμακα ποιότητας.
"Γλώσσα προγραμματισμού είναι ένα είδος γλώσσας που χρησιμοποιούμε για να επικοινωνήσουμε με έναν υπολογιστή προκειμένου αυτός να εκτελέσει για μας κάποιον υπολογιστικό αλγόριθμο."

Το πλάγιο κομμάτι δε μου φαίνεται πολύ ακριβές έτσι όπως έχει τεθεί. Το αλλάζω σε "προκειμένου να εκτελέσει κάποιον υπολογισμό", όπου ο υπολογισμός χρησιμοποιείται με την ειδική έννοια του όρου για την πληροφορικής, έναντι της καθημερινής έννοιας. --Δνόφος 20:48, 21 Νοεμβρίου 2005 (UTC)[απάντηση]

Διαφωνώ με τον ορισμό[επεξεργασία κώδικα]

Γλώσσες προγραμματισμού δεν χρησιμοποιούνται μόνο στην περιγραφή αλγορίθμων. Υπάρχουν Data description γλώσσες (html, xml) όπως και declarative γλώσσες (SQL, Prolog) αλλά και συναρτησιακές declarative γλώσσες (Haskell). Η pascal δεν είναι συναρτησιακή (functional) γλώσσα, είναι imperative γλώσσα, αφού επιτρέπει side-effects, δηλαδή επιτρέπει στον προγραμματιστή να εκφράζει το πρόγραμμα ως σειρά από εντολές που έχουν επίδραση στη μνήμη, και όχι ώς μαθηματικές συναρτήσεις που περιγράφουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Ακόμα, η χρήση αρχαιολογικών γλωσσών όπως η cobol και η fortran για τα παραδείγματα είναι μάλλον λάθος επιλογή, όπως επίσης και ανύπαρκτων γλωσσών/εκπαιδευτικών πειραμάτων όπως η ΓΛΩΣΣΑ.

έχει κανείς πρόβλημα να κάνω heavy editing εδώ?


Νεκρός σύνδεσμος[επεξεργασία κώδικα]

Κατά την διάρκεια αρκετών αυτόματων ελέγχων ο ακόλουθος εξωτερικός σύνδεσμος βρέθηκε να είναι μη διαθέσιμος. Παρακαλούμε ελέγξτε αν ο σύνδεσμος είναι πράγματι νεκρός και διορθώστε τον ή αφαιρέστε τον κατά περίπτωση.

Η ιστοσελίδα έχει αποθηκευτεί από το Internet Archive. Παρακαλούμε να εξετάσετε τη σύνδεση με μια κατάλληλη αρχειοθετημένη έκδοση: [1] --Gerakibot (συζήτηση) 07:25, 24 Αυγούστου 2019 (UTC)[απάντηση]