Συζήτηση:Γιάννης Ψυχάρης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Όταν βλέπω άρθρα που ξεκίνησα να εμπλουτίζονται με σοβαρότητα και ενδιαφέρον, παίρνω κουράγιο να συνεχίσω την Οδύσσεια του Βικιδιαστήματος μου. Εύγε νέε μου :) Kassianos

POV[επεξεργασία κώδικα]

Αρνητική κριτική έλαβε και από την πλευρά των δημοτικιστών, διότι η ακραία μορφή της δημοτικής που παρουσίασε ο Ψυχάρης (ο λεγόμενος και «Ψυχαρισμός») δεν σήκωνε κανένα συμβιβασμό (πράγμα για το οποίο, άλλωστε, κατηγορήθηκε αργότερα από τους φανατικούς ψυχαριστές κι ο Τριανταφυλλίδης). Φυσικά, από την πλευρά τους, η κριτική κατά κύριο λόγο αφορούσε τη μορφή, την υφή, όχι την ανάγκη της χρήσης και την μελέτη της δημοτικής. Και μάλιστα η μομφή των λεγόμενων αντι-ψυχαριστών ήταν πως η μορφή που πρότεινε ο Ψυχάρης δεν προέκυπτε από την ομιλούσα πραγματικότητα, αλλά ήταν κατασκευασμένη με βάση κανόνες, που τους θεωρούσαν υπερβολικούς. Η σημαντικότερη άλλωστε αντίδραση από τους επιστήμονες γλωσσολόγους ήταν αυτή του Χατζιδάκι. Και ο Χατζιδάκις δεν μπορεί να θεωρηθεί οπαδός της καθαρεύουσας, ενώ η συμβολή του στη μελέτη της δημοτικής ήταν ίσως η σημαντικότερη όλων. Και φυσικά υπήρχε και η κόντρα του Ψυχάρη με τον Εκπαιδευτικό Όμιλο. VJSC263IO (συζήτηση) 21:47, 7 Φεβρουαρίου 2014 (UTC)

Ενδιαφέρον δε είναι και το εξής. Αν και η λέξη Ψυχαρισμός υπάρχει πια ως επίσημος όρος, αν και υπάρχουν λήμματα για τον Ψυχάρη, τη δημοτική, την Ελληνική, το γλωσσικό ζήτημα, ο ορός δεν εμφανίζεται πουθενά αλλού μέσα στη Βικιπαίδεια. Λες και δεν υπάρχει. Καμία έστω νύξη στις κόντρες της περιόδου. Λες και όλα ήταν μόνο άσπρο και μαύρο, ορθόδοξοι δημοτικιστές εναντίον ορθόδοξων καθαρευουσιάνων. Και αυτό το τελευταίο δεν αφορά μόνο την πλευρά του στρατοπέδου της δημοτικής, αλλά υπάρχουν και σημαντικές περιπτώσεις και στο αντίπαλο. VJSC263IO (συζήτηση) 23:03, 7 Φεβρουαρίου 2014 (UTC)

Ψυχαρισμός: γράψε το. --Focal Point 07:51, 8 Φεβρουαρίου 2014 (UTC)

Προστέθηκαν κάποιες πληροφορίες για την διαφοροποίηση του Ψυχάρη και τη διάσπαση των δημοτικιστών, και έτσι αφαιρέθηκε το POV. Δεν νομίζω ότι ο Ψυχαρισμός αξίζει δικό του λήμμα. Τέλος, ο Χατζιδάκις αν και ο θεμελιωτής της επιστημονικής μελέτης της δημοτικής, σαφέστατα μπορεί να θεωρηθεί οπαδός της καθαρεύουσας[1][2] Wolfymoza (συζήτηση) 11:52, 6 Ιουλίου 2016 (UTC)