Συζήτηση:Γιάννης Σπάθας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

λημμα χωρίς πηγές[επεξεργασία κώδικα]

Οι πηγες που εχει το παρον λημμα ειναι ελλιπείς. Μια πηγη απο μια ιστοσελιδα στατιστικων και ενα τυχαίο άρθρο απο εφημεριδα. Μιλάμε για σηημαντικό καλλιτέχνη και δεν υπαρχει τιποτα το ουσιαστικο απο πηγη.

Αυτη η αποψη μου για κατι το προφανές. Αν ενδιαφερεται κανεις ας πει την αποψη του. Δε θα ασχοληθω περισσοτερο γιατι θα γινει flame.--Istoria1944 (συζήτηση) 20:05, 11 Απριλίου 2017 (UTC)


καλυτερος κιθαρίστας της Ελλάδας!![επεξεργασία κώδικα]

Με τεκμηρίωση(!!) αρθρο στο ποδι δημοσιογράφου. --Istoria1944 (συζήτηση) 20:48, 11 Απριλίου 2017 (UTC)

Ώπα εδώ είναι ο κορυφαίος κιθαρίστας της Ελλάδας από αξιόπιστη πηγή.

Δεν θα πω πως ο Αλέκος Καρακαντάς, που έφυγε από τη ζωή στα 70 χρόνια του, ήταν ο μεγαλύτερος Έλληνας ηλεκτρικός κιθαρίστας –αυτό θα το πουν οι συνάδελφοί του– θα πω όμως τούτο.

Ο καλύτερος κιθαρίστας της γενιάς του (και είναι ευδιάκριτο αυτό στο άλμπουμ)


Πριν φύγει από την Ελλάδα, ο Βαγγέλης Παπαθανασίου αναζήτησε τον καλύτερο Ελληνα ρυθμικό κιθαρίστα Αργύρη Κουλούρη-Silver (εντάξει η πηγή δεν είναι η καλύτερο, είναι από εσπρέσσο αλλά μιλάει για τον μοναδικό Έλληνα κιθαρίστα που έχει σοβαρό λήμμα στην Αγγλική και Γαλλική ΒΠ (ούτε καν στην Ελληνική), και όχι προχειρογράμματα στο πόδι) https://en.wikipedia.org/wiki/Silver_Koulouris


Δημοσιογραφικές φλυαρίες που παίρνονται τοις μετρητοίς. Αν αρχίσουμε να βάζουμε αυτές τις φλυαρίες στη ΒΠ ως "τεκμήρια" τότε ζήτω που καήκαμε. Φυσικά δε θα επιμείνω. Όποιος έχει όρεξη σώζει τη ΒΠ από ξεκάθαρη αυτοκτονία.. Τελικά θα επιμείνω :) --Istoria1944 (συζήτηση) 21:17, 11 Απριλίου 2017 (UTC)


Από τη μία το επώνυμο άρθρο στο ΒΗΜΑ, από την άλλη τα δελτία τύπου, τα ανώνυμα άρθρα σε άγνωστα σάιτ και -εσχάτως- η Espresso (!!!). Τρικυμία εν κρανίω... --Κόκκινος Ποταμός YBR 21:53, 11 Απριλίου 2017 (UTC)

Το κείμενο είναι του Φώντα Τρούσσα από τη Lifo. http://www.lifo.gr/articles/music_articles/139822

Δεν θα πω πως ο Αλέκος Καρακαντάς, που έφυγε χθες από τη ζωή στα 70 χρόνια του, ήταν ο μεγαλύτερος Έλληνας ηλεκτρικός κιθαρίστας –αυτό θα το πουν οι συνάδελφοί του– θα πω όμως τούτο. Πηγή: www.lifo.gr

Με συγχωρείς που δεν το έψαξα περισσότερο το "θέμα", αλλά το θεώρησα τόσο αστείο που το έκανα ελαφρά στο πόδι, επειδή σε βλέπω ότι το παίρνεις σοβαρά, γιατί πλέεις στη τρικυμία σου, πες μου στα πόσα κείμενα που θα λένε "ο καλύτερος Έλληνας κιθαρίστας" και θα είναι από εφημερίδα σοβαρή θα το σβήσουμε; Θα μου πάρει, μισή ώρα, δύο ώρες, δεν έχει σημασία. Πες μου αριθμό. Πες όμως σύντομα. Αν είναι να χάσω το βράδυ μου με μπούρδες, ας το χάσω.--Istoria1944 (συζήτηση) 22:09, 11 Απριλίου 2017 (UTC)


Ο Χρήστης Κόκκινος ποταμός, ενώ με κατηγόρησε για τρικυμία εν κρανίω με το ύφος που τον χαρακτηρίζει, μόλις άλλαξε το κείμενο σε "θεωρείται από πολλούς ως καλύτερος κιθαρίστας", ενώ δηλαδή με έβριζε και με απειλούσε με φραγές επειδή έσβυνα το κείμενο, τώρα αλλάζει το κείμενο του, γιατί καταλαβαίνει ότι είχε γράψει αστειότητα.--Istoria1944 (συζήτηση) 22:14, 11 Απριλίου 2017 (UTC)
Ο χρήστης Κόκκινος Ποταμός, με απειλούσε με φραγή επειδή έσβυνα τεκμηριωμένο κείμενο, το οποίο τώρα αλλάζει, και ισχυρίζεται ότι και το αλλαγμένο κείμενο είναι και αυτό (!!!) τεκμηριώμενο. Δηλαδή ότι κάνει ο χρήστης είναι πάντα τεκμηριωμένο. Να σημειωθεί ότι δεν νιώθει υποχρεωμένος να παραστεί στη σελίδα συζήτησης και να αιτιολογήσει τις πράξεις του. Αρκεί να βρίζει με τα "τρικυμία εν κρανίω" και τη μόνιμη επωδό για "τεκμηριωμένο κείμενο" που το αλλάζει κατά το δοκούν.--Istoria1944 (συζήτηση) 22:17, 11 Απριλίου 2017 (UTC)
Αμ όταν λέω «τρικυμία εν κρανίω», κάτι ξέρω. Για δες τι έγραφε το λήμμα πριν επέμβεις: «Θεωρείται από πολλούς ως ο καλύτερος Έλληνας κιθαρίστας της γενιάς του.» Δεν σ'άρεσε όμως η αποχρωματισμένη διατύπωση. --Κόκκινος Ποταμός YBR 22:22, 11 Απριλίου 2017 (UTC)
Η πηγή λέει επ'ακριβώς "Η καλύτερη κιθάρα της χώρας, η πιο ροκ: η κιθάρα των Socrates. ". Δεν θα ερμηνεύεις εσύ τις πηγές όπως σε βολεύει, και μάλιστα μια έτσι, μια άλλιώς και πάντα απειλώντας με φραγές(!!!). Αντί να υιοθετείς δημοσιογραφικές υπερβολές και να κάνεις συνεχιζόμενες προσωπικές επιθέσεις, δεν κάνεις κάνα κόπο να γράψεις επιτέλους, λήμμα πάνω των 10 γραμμών; Αν ο Σπάθας είναι ο καλύτερος κιθαρίστας αυτό θα το πει το έργο του αν παρουσιαστεί πλήρως, δεν χρειάζεται λεκτικές υπερβολές δημοσιογράφου που κάνει συνέντευξη, για να θεωρηθεί σημαντικός. --Istoria1944 (συζήτηση) 22:28, 11 Απριλίου 2017 (UTC)


Το ΒΗΜΑ δεν είναι Espresso ούτε ΘΕΜΑ ούτε ΠΡΙΝ και το άρθρο δεν είναι νεκρολογία. Η αρθρογράφος αναλύει το θέμα σε βάθος και τεκμηριώνει την άποψή της, θυμίζοντας -μεταξύ άλλων- με ποιούς έχει κάνει συνεργασίες ο Σπάθας. Επειδή όμως θα υπάρχουν σίγουρα και άλλες τεκμηριωμένες απόψεις επί του θέματος, δεν θεωρώ σωστό το να μπει εδώ ως θέσφατο ότι «ο Σπάθας είναι ο καλύτερος» (σε άλλο λήμμα, κάποιος άλλος κ.ο.κ.). Μεταφέρθηκε λοιπόν η άποψη («είναι ο καλύτερος») με όσο το δυνατόν πιο ουδέτερο τρόπο («πολλοί πιστεύουν ότι είναι ο καλύτερος» -ίσως δύναται να διατυπωθεί πιο καλά). Καμία παρερμηνεία δεν έγινε, πόσω μάλλον προς όφελός μου (πολύ θα ήθελα να εξηγηθεί τι με «βολεύει» ακριβώς). --Κόκκινος Ποταμός YBR 01:12, 12 Απριλίου 2017 (UTC)


Καλό θα είναι να αποφεύγουμε αόριστες αξιολογικές κρίσεις του τύπου «θεωρείται ο καλύτερος ... στην Ελλάδα» χωρίς τεκμηρίωση. Γενικότερα να αποφεύγουμε αξιολογικές κρίσεις για πράγματα που δεν είναι εύκολο να μπουν σε μια κλίμακα και να μετρηθούν. --cubic[*]star 02:47, 12 Απριλίου 2017 (UTC)

και ειδικότερα όταν αυτός που τα γράφει είναι μια δημοσιογράφος που παίρνει συνέντευξη και ουσιαστικά ευχαριστεί, αυτόν που της την έδωσε.--Istoria1944 (συζήτηση) 07:14, 12 Απριλίου 2017 (UTC)
Θέλουν προσοχή αυτά τα θέματα διότι γενικά δεν υπάρχει τυπικά αξιόπιστη βιβλιογραφία για την ποπ - ροκ κουλτούρα στην Ελλάδα, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων (δες και σχετικό σχόλιό μου με αφορμή τον Τρούσα και τον Παπαντίνα). Αν πάμε by the book, όλα σχεδόν τα λήμματα για αξιόλογους μουσικούς, ερμνηνευτές κ.λπ. του καιρού μας θα έπρεπε να διαγραφούν (και θα έμεναν μόνο οι «βραβευμένοι» Καρβέλας, Βίσση και οι παρόμοιοι). Αυτό σημαίνει ιδιαίτερη προσοχή στη χρήση των λιγοστών και (συχνά προβληματικών) πηγών, όπως και στο εκφραστικό επίπεδο. Ακόμη και οι γνώμες γνωστών και καταξιωμένων κριτικών πρέπει να χρησιμοποιούνται πολύ προσεκτικά. 34kor34 (συζήτηση) 08:37, 12 Απριλίου 2017 (UTC)
μόλις διαπίστωσα ότι ο χρήστης Κόκκινος Ποταμός που με κατηγορούσε για τις πηγές μου, σε ανύποπτο χρόνο είχε επιχειρηματολογήσει για την ορθότητα της άποψης του Τρούσσα, που έλεγε ότι ο καλύτερος κιθαρίστας της Ελλάδας ήταν ο ...Αλέκος Καρακαντάς. --Istoria1944 (συζήτηση) 09:22, 12 Απριλίου 2017 (UTC)
@Istoria1944: Μην το πηγαίνεις σε παρακαλώ πάλι σε προσωπικό με τον Κόκκινο Ποταμό. Δεν είναι δουλειά τώρα αυτή. Να μένουμε στα δεδομένα του λήμματος. 34kor34 (συζήτηση) 10:51, 12 Απριλίου 2017 (UTC)
34kor34 έκανες εξαιρετική δουλειά και μπράβο σου. Από εκεί και πέρα, θεωρώ ότι θα μπορούσε να λείπει το " (Από από ορισμένους αναφέρεται ως ο καλύτερος).[1]" καθώς δε φαίνεται ωραίο. Σε κάθε περίπτωση αν δεν υπάρχει συναίνεση ώστε να αφαιρεθεί ας μείνει. Ρε συ έχεις δίκιο και έχω κουράσει την κοινότητα, αλλά μια μου λέει ότι έχω "τρικυμία στο κρανίο" μια ότι είμαι σε σύγχυση, και τώρα με ρωτάει με ύφος τι εννοούσα με το ρήμα "βολεύει" λες και τον κατηγορώ για προσωπικά κίνητρα ή τίποτα τέτοιο. Στο παρόν λήμμα δεν έχω να προσφέρω κάτι, οπότε αποχωρώ και σε συγχαίρω. επίσης μπράβο σου που έβαλες πηγές.--Istoria1944 (συζήτηση) 10:58, 12 Απριλίου 2017 (UTC)
Δεν έβαλα κάτι εξαιρετικό Istoria1944. Μόνο μερικές λιγότερο μη ικανοποιητικές πηγές. Θα προτιμούσα και εγώ να μην υπάρχει η αναφορά στο «ο καλύτερος» (τί θα πει «ο καλύτερος» τελικάς;) αλλά και η διαπίστωση του («γνωστή άποψη») Dipa1965 είναι σωστή. 34kor34 (συζήτηση) 11:11, 12 Απριλίου 2017 (UTC)


Ουσιαστικά, το άρθρο του "Βήματος" υποστηρίζει πως είναι ο καλύτερος ροκ κιθαρίστας. Είναι γνωστή άποψη και δεν θα έλεγα ότι αφορά σε μια μεμονωμένη γνώμη. Ωστόσο, πέρα από την όχι απόλυτη αξία της πηγής (η οποία ορθώς επισημάνθηκε από τον 34kor34, πιο πάνω), υπάρχει και η κλασική κιθάρα όπου είναι εύκολο να βρεθούν εξαιρετικοί εκτελεστές και, αν μου επιτραπεί, ίσως πιο δεξιοτέχνες του Σπάθα (συγκρίνω, όμως, ανόμοια πράγματα). Οπότε θα ήταν πιστεύω προτιμότερη η διατύπωση "έχει θεωρηθεί από μερικούς/πολλούς ως ο καλύτερος Έλληνας ροκ κιθαρίστας" και δίπλα η παραπομπή από το Βήμα.--Dipa1965 (συζήτηση) 09:17, 12 Απριλίου 2017 (UTC)

Και ο Τρούσσας έλεγε ότι είναι ο "Αλέκος Καρακαντάς". Μπορώ να σου βρω άλλους να λένε ότι άλλος. Νομίζω αυτές οι αξιολογικές κρίσεις που γίνονται στο πόδι, και ουσιαστικά γίνονται για να ευχαριστήσουν τον συνεντευξιαζόμενο δεν πρέπει να λαμβάνονται τοις μετρητοίς. Με την ίδια λογική, να βάλουμε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι το καλύτερο βιογραφικό της χώρας σύμφωνα με πολλούς. --Istoria1944 (συζήτηση) 09:27, 12 Απριλίου 2017 (UTC)


Το "ορισμένους" εμένα με καλύπτει. --Istoria1944 (συζήτηση) 10:30, 12 Απριλίου 2017 (UTC)


Ορθότερη η διατύπωση που προτείνει ο Dipa (έγινε). Καλό θα ήταν να αποφεύγονται τα τσιτάτα περί Τρούσσα, καθώς (τότε) τον χρησιμοποίησα δίχως να γνωρίζω αυτά που μου διευκρίνισε εκ των υστέρων ο 34kor34, όπως φαίνεται σ'αυτό που παραθέτει, αλλά κάποιοι κάνουν ότι δεν κατανοούν τι γράφεται. Από τη στιγμή λοιπόν που το γράφει μια σοβαρή πηγή και, όπως λέει ο Dipa, είναι μια άποψη ευρέως διαδεδομένη, θεώρησα πως έπρεπε να συμπεριλάβω την πληροφορία. Τέλος, ακόμα δεν εξηγήθηκε τι είναι αυτό που με «βολεύει». --Κόκκινος Ποταμός YBR 10:48, 12 Απριλίου 2017 (UTC)

@Κόκκινος Ποταμός: Δεν έχει νόημα η προσωπική χροιά. Το έγραψα και στον Istoria1944 πιο πάνω. Ανεξάρτητα από το ποιος το ξεκινά, φταίει, έχει δίκιο κάθε φορά στο τέλος καταλήγετε στο Σημειωματάριο να αλληλοκατηγορείστε. Αν δεν μπορεί εκείνος να συγκρατηθεί, προσπάθησε να τον αγνοήσεις εσύ όταν πάει να ξεκινήσει κάτι. 34kor34 (συζήτηση) 11:00, 12 Απριλίου 2017 (UTC)
Επαυξάνω. Το ζητούμενο είναι πάντα να βρίσκεται μια συναινετική λύση στη διαφωνία, για το καλό της Βικιπαίδειας. Η τρέχουσα διατύπωση εμένα με καλύπτει και το θέμα νομίζω μπορεί να λήξει εδώ.--Dipa1965 (συζήτηση) 11:15, 12 Απριλίου 2017 (UTC)