Συζήτηση:Γεώργιος Μ. Παπαγεωργίου

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
  • Μετά την απελευθέρωση το 1944, ανέλαβε πρόεδρος της επιτροπής του λαού, η οποία είχε σχηματιστεί με σκοπό να πληρωθεί το κενό εξουσίας.

Ο Παπαγεωργίου ανέλαβε πρόεδρος της εαμικής επιτροπής. Το να γραφτεί πως ήταν πρόεδρος της επιτροπής του λαού μάλλον δεν ευσταθεί διότι στην Κρήτη υπήρχε και άλλη αντισταστιακή οργάνωση η ΕΟΚ. Και μπορεί σε άλλα μέρη της Κρήτης, κατά την απελευθέρωση να δημιουργήθηκαν κοινές επιτροπές ΕΑΜ και ΕΟΚ, στο Λασίθι όμως η κατάσταση ήταν λίγο πιο τεταμένη. Μάλιστα, σε ορισμένες περιοχές, σύμφωνα τουλάχιστον με βιβλιογραφία, υπήρξαν διώξεις μελών της ΕΟΚ από τον ΕΛΑΣ.

  • Συνελήφθη από τον Μπαντουβά (με πρόσχημα την επίθεση που έκανε ο Ποδιάς στην Ιεράπετρα) μαζί με τη Μαρία Λιουδάκη και τη Μαρία Δρανδάκη και εγκλείστηκε στο σταύλο του Μπαντουβά.

Η λέξη πρόσχημα είναι υποκειμενική και αυτό διότι πρέπει να ερευνηθεί πρώτα η πιθανή σχέση του Παπαγεωργίου και των 2 γυναικών με τον ΔΣΕ. Επίσης, η αναφορά στον σταύλο του Μπαντουβά είναι γενικόλογη διότι δεν αναλύει τι ακριβώς ήταν ( σταύλοι του Μπαντουβά ή των Μπαντουβάδων λεγόταν το κτήριο όπου οι Μπαντουβάδες κρατούσαν τους ομήρους τους ).


  • Για την αντιστασιακή του δράση κρίθηκε "επικίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια"

Δεν κρίθηκε επικίνδυνος για την αντιστασιακή του δράση ( εξάλλου και ο Μπαντουβάς που τον αιχμαλώτισε αλλά και οι άνδρες του ήταν και οι ίδιοι αντιστασιακοί ). Χαρακτηρίστηκε έτσι, λόγω πιθανής συμμετοχής του στον ΔΣΕ και λόγω των πολιτικών του φρονημάτων. Pavlos1988 (συζήτηση) 02:50, 17 Σεπτεμβρίου 2014 (UTC)[απάντηση]