Συζήτηση:Βους ο ταύρος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Επιχείρηση Αποτίμησης Ζωτικών Λημμάτων Αυτό το λήμμα είναι αντικείμενο της Επιχείρησης Αποτίμησης Ζωτικών Λημμάτων, μιας συλλογικής προσπάθειας για την αποτίμηση και δημιουργία στατιστικών για τα λήμματα ζωτικής σημασίας της Βικιπαίδειας.
Γ Αυτό το λήμμα αποτιμήθηκε ως λήμμα τάξης Γ κατά την κλίμακα ποιότητας.
Βικιπαίδεια:Επιχείρηση Ζωολογία Αυτό το λήμμα είναι στο πλαίσιο ενδιαφέροντος της «Βικιεπιχείρησης Ζωολογία», μια προσπάθεια για την βελτίωση και εμπλουτισμό της Βικιπαίδειας με λήμματα που αφορούν αυτό τον τομέα.
Για να συμμετάσχετε και εσείς στη Βικιεπιχείρηση, επισκεφτείτε τη σχετική σελίδα όπου μπορείτε να συμμετάσχετε στη συζήτηση και να δείτε ανοιχτά ζητήματα για εργασία.
Γ Αυτό το λήμμα αποτιμήθηκε ως τάξης Γ κατά την κλίμακα ποιότητας.
Ύψιστης Αυτό το λήμμα έχει αποτιμηθεί ως λήμμα με Ύψιστη σπουδαιότητα κατά την κλίμακα σπουδαιότητας.

Αγαπητέ φίλε, χρειάζεται να προστρέχουμε σε αξιόπιστες πηγές και να είμαστε προσεκτικοί όταν αναφερόμαστε σε ετυμολόγηση λέξεων. Τα κείμενα δείχνουν, και σας βεβαιώ για αυτό, ότι η λ. αγελάδα είναι ήδη μεσαιωνική, ο δε τύπος αγελάς, -άδος απαντά από τον 11ο αιώνα.

Προέρχεται από την ελληνιστική φρ. αγελάς βους "θηλυκό βόδι αγέλης", η οποία έχει μακραίωνα ιστορία.

Υπάρχουν αξιόπιστα και προσιτά μεσαιωνκά λεξικά, τα οποία θα είναι καλό να συμβουλεύεστε όποτε διατυπώνετε ετυμολογική άποψη. Και είναι σπουδαίο να τοποθετούμε σωστά τη λέξη στον χρόνο, ώστε να μην κάνουμε λάθος. Αν χρειάζεστε οποιαδήποτε διευκρίνιση και τυχαίνει να γνωρίζω, θα χαρώ να βοηθήσω. Ευχαριστώ. Dr Moshe 14:34, 3 Οκτωβρίου 2006 (UTC)

δεν νομίζω ότι θέλει έρευνα για να δεί κάποιος ότι η ετυμολόγιση που δίνεται στο άρθρο είναι λανθασμένη (η σωστή είναι βεβαίως αυτή που δίνει ο Dr Moshe) αλλά δεν έχετε να πείτε, είναι αστεία. μα καλά που την βρήκε; σε παιδικό ποιηματάκι; --Λύκινος 16:02, 3 Οκτωβρίου 2006 (UTC)

"Βους ο ταύρος" ; Αλήθεια; Ο τίτλος του λήμματος είναι η ελληνοποιημένη εκδοχή της επιστημονικής ονομασίας; Για ποιον λόγο; Κάντε το "Βόδι", "Αγελάδα", οτιδήποτε άλλο.. --Konstakal (συζήτηση) 02:24, 21 Ιανουαρίου 2018 (UTC)