Συζήτηση:Βέρμαχτ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
  • Η ακόλουθη έκφραση:"...επίσης σχηματίστηκαν μονάδες από κατεχόμενες χώρες όπως Ελλάδα (Τάγματα Ασφαλείας), Ολλανδία, Βέλγιο, Γαλλία, Δανία και Νορβηγία, κυρίως για δράση στο Ανατολικό Μέτωπο ή κατά ανταρτικών οργανώσεων..." δίνει την εντύπωση ότι στρατιωτικά τμήματα επανδρωμένα από έλληνες έδρασαν στο Ανατολικό Μέτωπο. Ενώ είναι γνωστό στην ελληνική και πάγκόσμια ιστορική βιβλιογραφία ότι δεν υπήρξαν ελληνικά στρατιωτικά τμήματα που να έδρασαν εκεί. Θεωρώ ότι είναι κακή διατύπωση και θα πρέπει να ξεχωρίσει την Έλλάδα (Τάγματα Αφαλείας) από τις άλλες χώρες με τις "Γαλάζιες" και άλλες λεγεώνες που όντως πολέμησαν στο Αν. Μέτωπο στο πλευρό των Γερμανών. Καλό είναι κατά την γνώμη μου να το κάνει ο συντάκτης του άρθρου και όχι κάποιος τρίτος για λόγους ύφους.
  • Επίσης η παρακάτω έκφραση:"...Ο πραγματικός αριθμός όμως είναι μεγαλύτερος, αφού από τους 11.000.000 αιχμάλωτους πολέμου πολλοί δεν γύρισαν μετά τον πόλεμο. Ο ακριβής αριθμός τους δεν έχει διαπιστωθεί μέχρι σήμερα...". Εδώ χωρίς να αμφισβητώε το γεγονός θα περιμένω με ενδιαφέρον να μάθω τις βιβλιογραφικές πηγές του γράφοντος, γιατί ομολογώ ότι πρώτη φορά διαβάζω για περίπου 16 εκατομμύρια θύματα από την πλευρά της Γερμανίας (5.500.000 στρατιώτες που λέει και ο συντάκτης, 3.000.000 περίπου πολίτες και 6-7.000.000 χαμένοι αιχμάλωτοι, γιατί τόσο πρέπει να είναι το "... οι περισσότεροι από αυτούς ...")--Teles 14:58, 28 Ιανουαρίου 2007 (UTC)

Καταρχήν ο συντάκτης του άρθρου δεν υπάρχει αφού το περιεχόμενο του άρθρου (όπως λέει και στο τέλος) βασίζεται στο αντίστοιχο γερμανικό άρθρο το οποίο επίσης δεν έχει έναν, αλλά πολλούς συντάκτες. Μεταφραστής ήμουν εγώ.

  • Συμφωνώ! Στην αρχική μορφή του άρθρου δεν αναφέρονταν η Ελλάδα στο πλευρό των χωρών με τις "Γαλάζιες" και άλλες λεγεώνες και δεν πιστεύω ότι ανήκει εκεί. Την πρόσθεσε ο χρήστης Παναγιώτης Μπότσης (βλ. εδώ.
  • Όσο για τα τους νεκρούς της Γερμανίας απλά μετέφρασα και ίσως έκανα λάθος. Αν και δε μπορώ να βρω το σημείο όπου αναφέρονται οι 16.000.000 νεκροί. Ούτε την φράση "οι περισσότεροι από αυτούς". Στις απώλειες λεει:
Περίπου 5.300.000 στρατιώτες της Βέρμαχτ σκοτώθηκαν στα πλαίσια του πολέμου μέχρι τον Μάιο 1945. Ο πραγματικός αριθμός όμως είναι μεγαλύτερος, αφού από τους 11.000.000 αιχμάλωτους πολέμου πολλοί δεν γύρισαν μετά τον πόλεμο. Ο ακριβής αριθμός τους δεν έχει διαπιστωθεί μέχρι σήμερα.

Στο γερμανικό άρθρο (που στο μεταξύ έχει πάλι επεγεργαστεί) ο αριθμός των νεκρών στρατιωτών έχει διορθωθεί. από 5,3 στους 4,3 εκατομμ. Ως πηγή αναφέρεται: Jahresbericht 1983/84/85. Hrsg.: Deutsche Dienststelle (WASt), Berlin 1985 Αναφέρονται και άλλοι αριθμοί αλλά αυτός είναι ο μέγιστος. θα κάνω ένα update το άρθρο, ή αν θέλεις, κάνε το εσύ με δικά σου στοιχεία. --Dai 15:51, 28 Ιανουαρίου 2007 (UTC)

ΥΓ: Το σύνολο των γερμανικών θυμάτων (πέραν των στρατιωτών) δεν είναι αντικείμενο του άρθρου αυτού.

Το γνωστό τρολ με τα πολλά profile έδρασε πάλι,σβύνοντας επιβεβαιωμένες μαρτυρίες ,πηγές και αναφορές και αλλοιώνοντας την ιστορία.glucken εἶσαι ἀνιστόρητος καί παραπλανᾶς τούς ἀναγνῶστες,θά'πρεπε νά σοῦ ἀπαγορεύσουν νά ἀσχολεῖσαι.