Συζήτηση:Βέρμαχτ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
  • Η ακόλουθη έκφραση:"...επίσης σχηματίστηκαν μονάδες από κατεχόμενες χώρες όπως Ελλάδα (Τάγματα Ασφαλείας), Ολλανδία, Βέλγιο, Γαλλία, Δανία και Νορβηγία, κυρίως για δράση στο Ανατολικό Μέτωπο ή κατά ανταρτικών οργανώσεων..." δίνει την εντύπωση ότι στρατιωτικά τμήματα επανδρωμένα από έλληνες έδρασαν στο Ανατολικό Μέτωπο. Ενώ είναι γνωστό στην ελληνική και πάγκόσμια ιστορική βιβλιογραφία ότι δεν υπήρξαν ελληνικά στρατιωτικά τμήματα που να έδρασαν εκεί. Θεωρώ ότι είναι κακή διατύπωση και θα πρέπει να ξεχωρίσει την Έλλάδα (Τάγματα Αφαλείας) από τις άλλες χώρες με τις "Γαλάζιες" και άλλες λεγεώνες που όντως πολέμησαν στο Αν. Μέτωπο στο πλευρό των Γερμανών. Καλό είναι κατά την γνώμη μου να το κάνει ο συντάκτης του άρθρου και όχι κάποιος τρίτος για λόγους ύφους.
  • Επίσης η παρακάτω έκφραση:"...Ο πραγματικός αριθμός όμως είναι μεγαλύτερος, αφού από τους 11.000.000 αιχμάλωτους πολέμου πολλοί δεν γύρισαν μετά τον πόλεμο. Ο ακριβής αριθμός τους δεν έχει διαπιστωθεί μέχρι σήμερα...". Εδώ χωρίς να αμφισβητώε το γεγονός θα περιμένω με ενδιαφέρον να μάθω τις βιβλιογραφικές πηγές του γράφοντος, γιατί ομολογώ ότι πρώτη φορά διαβάζω για περίπου 16 εκατομμύρια θύματα από την πλευρά της Γερμανίας (5.500.000 στρατιώτες που λέει και ο συντάκτης, 3.000.000 περίπου πολίτες και 6-7.000.000 χαμένοι αιχμάλωτοι, γιατί τόσο πρέπει να είναι το "... οι περισσότεροι από αυτούς ...")--Teles 14:58, 28 Ιανουαρίου 2007 (UTC)

Καταρχήν ο συντάκτης του άρθρου δεν υπάρχει αφού το περιεχόμενο του άρθρου (όπως λέει και στο τέλος) βασίζεται στο αντίστοιχο γερμανικό άρθρο το οποίο επίσης δεν έχει έναν, αλλά πολλούς συντάκτες. Μεταφραστής ήμουν εγώ.

  • Συμφωνώ! Στην αρχική μορφή του άρθρου δεν αναφέρονταν η Ελλάδα στο πλευρό των χωρών με τις "Γαλάζιες" και άλλες λεγεώνες και δεν πιστεύω ότι ανήκει εκεί. Την πρόσθεσε ο χρήστης Παναγιώτης Μπότσης (βλ. εδώ.
  • Όσο για τα τους νεκρούς της Γερμανίας απλά μετέφρασα και ίσως έκανα λάθος. Αν και δε μπορώ να βρω το σημείο όπου αναφέρονται οι 16.000.000 νεκροί. Ούτε την φράση "οι περισσότεροι από αυτούς". Στις απώλειες λεει:
Περίπου 5.300.000 στρατιώτες της Βέρμαχτ σκοτώθηκαν στα πλαίσια του πολέμου μέχρι τον Μάιο 1945. Ο πραγματικός αριθμός όμως είναι μεγαλύτερος, αφού από τους 11.000.000 αιχμάλωτους πολέμου πολλοί δεν γύρισαν μετά τον πόλεμο. Ο ακριβής αριθμός τους δεν έχει διαπιστωθεί μέχρι σήμερα.

Στο γερμανικό άρθρο (που στο μεταξύ έχει πάλι επεγεργαστεί) ο αριθμός των νεκρών στρατιωτών έχει διορθωθεί. από 5,3 στους 4,3 εκατομμ. Ως πηγή αναφέρεται: Jahresbericht 1983/84/85. Hrsg.: Deutsche Dienststelle (WASt), Berlin 1985 Αναφέρονται και άλλοι αριθμοί αλλά αυτός είναι ο μέγιστος. θα κάνω ένα update το άρθρο, ή αν θέλεις, κάνε το εσύ με δικά σου στοιχεία. --Dai 15:51, 28 Ιανουαρίου 2007 (UTC)

ΥΓ: Το σύνολο των γερμανικών θυμάτων (πέραν των στρατιωτών) δεν είναι αντικείμενο του άρθρου αυτού.

Το γνωστό τρολ με τα πολλά profile έδρασε πάλι,σβύνοντας επιβεβαιωμένες μαρτυρίες ,πηγές και αναφορές και αλλοιώνοντας την ιστορία.glucken εἶσαι ἀνιστόρητος καί παραπλανᾶς τούς ἀναγνῶστες,θά'πρεπε νά σοῦ ἀπαγορεύσουν νά ἀσχολεῖσαι.

@ glorioso ἀνοιξε κανένα βιβλίο ἱστορίας,κακό δέν κάνει.Σχολαστικος (συζήτηση) 16:27, 20 Μαΐου 2019 (UTC)

@ ἐάν ἔμεινε κάποιο πού δέν τό ἔχεις κάψειΣχολαστικος (συζήτηση) 17:19, 20 Μαΐου 2019 (UTC)


1)Το 1944 ,με πανστρατιά όλων των γερμανών ,ηλικίας 16 έως 60 ετών και υπό την επίβλεψη των SS,σχηματίσθηκαν οι λεγόμενες <<μεραρχίες λαικών γρεναδιέρων>>(folksgreandier division.Ήταν μονάδες πεζικού,με μεγάλη δύναμη πυρός(λιγότερα τυφέκια,περισσότερα υποπολυβόλα και πολυβόλα),λιγότερους άνδρες από τίς κανονικές μεραρχίες(δύο συντάγματα αντί τρία),στελεχωμένες με αξιωματικούς SS.Προορίζονταν γιά αμυντικό αγώνα.Πηγές 1) Έντυ Μπάγιερ <Ο πόλεμος των τεθωρακισμένων,δεύτερος τόμος,σελίδα 238,Στρατιωτικές Εκδόσεις,Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού,1964.2)Ρ.Καρτιέ,Ι στορία του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

2)Σταδιακά από το 1942 και οι μηχανοκίνητες μεραρχίες μετατράπηκαν σε τεθωρακισμένες με την προσθήκη ενός συντάγματος αρμάτων μάχης και την αντικατάσταση μιας μοίρας ρυμουλκουμένου πυροβολικού με αυτοκινούμενα.Επίσης σε τεθωρακισμένες μετατράπηκαν και οι κλασσικές μεραρχίες SS.Πηγές 1) Έντυ Μπάγιερ,Ο Πόλεμος τών Τεθωρακισμένων,Στρατιωτικές Εκδόσεις,Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού,1964.2) Η.Παπαθανάσης,WAFFEN SS,Εκδόσεις Περισκόπιο. τά 1 καί 2 πρόσθεσα ἀρκετές φορές (τά ἀναιρεῖ συστηματικά ὁ gluken ),εἶναι τεκμηριωμένα .καταγγέλω τίς τυφλές ἀναιρέσεις καί τήν ἀντίδραση τοῦ gluken στόν ἐμπλουτισμό τοῦ λήμματος.Σχολαστικος (συζήτηση) 07:53, 10 Ιουνίου 2019 (UTC)

Για τις δικές μου αναιρέσεις δύσκολα να γίνει κάτι, καθώς είναι δικαιολογημένες. Για τις δικές σου συνεισφορές που 1) είναι καταχρηστικές, 2) χρησιμοποιούν ακόμα πολυτονικό, 3) δεν ανταποκρίνονται στα standards της ΒΠ ελέω αδυναμίας χρήσης του συστήματος παραπομπών και 4) περιέχουν έντονο POV, πρέπει μάλλον να σε φράξουν για κάνα τρίμηνο-τετράμηνο μήπως και αρχίσεις να καταλαβαίνεις πως λειτουργεί η πλατφόρμα. Είναι η τελευταία φορά που σου απευθύνομαι καθώς υποψιάζομαι ότι είσαι μεγάλο troll. Αυτό που μπορώ να σου υποσχεθώ όμως είναι ότι οι αναιρέσεις δεν θα σταματήσουν 😚. Καλές συνεισφορές Σχολαστικέ! Glucken123 (συζήτηση) 08:08, 10 Ιουνίου 2019 (UTC)

συμπλεγματικό παραλήρημα ἀνιστόρητου ἐν διατεταγμένη ὑπηρεσία??Σχολαστικος (συζήτηση) 08:16, 10 Ιουνίου 2019 (UTC)

Στην Βέρμαχτ επίσης ανήκαν:[επεξεργασία κώδικα]

οι συστοιχίες των ιπταμένων βομβών V2Σχολαστικος (συζήτηση) 17:28, 11 Ιουνίου 2019 (UTC)

Διόρθωση παραπομπής[επεξεργασία κώδικα]

Πηγή 4 : Έντυ Μπάγιερ,Ο Πόλεμος τών Τεθωρακισμένων,Στρατιωτικές Εκδόσεις,Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού,1964.

Oμάδες Στρατιών[επεξεργασία κώδικα]

Σταχυολογώ από την Ιστορία του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου,Ραιημόν Καρτιέ :

Κατά την εισβολή στην Σοβιετική Ένωση οι ομάδες στρατιών ήταν τρεῖς:Βορράς,Κέντρο,Νότος(nord,mitte,sud). H A δημιουργήθηκε το 1942 για΄την κατάκτηση του Καυκάσου.Η ομάδα του (ποταμού)Δον γιά τον απεγκλωβισμό της 6ης στρατιάς στο Στάλινγκραντ. Η Ε κατείχε τ α Βαλκάνια. Η G την νότια Γαλλία. και επιφυλλάσσομαι νά προσθέσω στό λήμμα.Σχολαστικος (συζήτηση) 15:36, 25 Ιουνίου 2019 (UTC)