Συζήτηση:Αϊντάχο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Το Άινταχο κανονικά είναι Αΐνταχο ή Αϊντάχο, διαλέξτε.... --Alaniaris 19:15, 30 Οκτωβρίου 2007 (UTC)

Οι Αμερικανοί το προφέρουν Άινταχο.[1] Εμείς το προφέρουμε συνήθως Αϊντάχο. Το Αΐνταχο δεν νομίζω ότι χρησιμοποιείται (είναι και πολύ κακόηχο). Τα αυτά ισχύουν και για την Άϊόβα. --Ferengi 19:41, 30 Οκτωβρίου 2007 (UTC)

Τόνος πάνω από την 3η συλλαβή? --Alaniaris 19:46, 30 Οκτωβρίου 2007 (UTC)

Αν εννοείς για την Άιοβα, έκανα σύμπτυξη των δύο εκδόσεων: της αμερικάνικης (Άιοβα) και της επικρατούσας ελληνικής (Αϊόβα). --Ferengi 20:31, 30 Οκτωβρίου 2007 (UTC)

Εννοώ για το Αϊντάχο. Αν θυμάμαι καλά από τα σχολικά χρόνια (αρκετά χρόνια πριν) οι λέξεις δεν τονίζονται πάνω από την προπαραλήγουσα. Τονίζοντας το Αϊντάχο στο Α και όχι σε κάποιο άλλο γράμμα, είται το ι είτε το ο, ουσιαστικά το τονίζουμε πάνω από την προπαραλήγουσα, σωστά? --Alaniaris 20:35, 30 Οκτωβρίου 2007 (UTC)

Ναι έχεις δίκιο, γι' αυτό δεν πρότεινα και αναστροφή της αλλαγής. Απλώς θέλησα να καταγραφεί και η σωστή αμερικανική προφορά. Δες κι εδώ μια σχετική συζήτηση, η οποία μάλιστα ξεκίνησε με βάση το πώς γράφονται στην Βικιπαίδεια οι αμερικανικές πολιτείες. --Ferengi 21:10, 30 Οκτωβρίου 2007 (UTC)

Δεν είμαι πολύ βέβαιος αν ο κανόνας της γραμματικής που αναφέρθηκε παραπάνω ισχύει ή πρέπει να ισχύει στην περίπτωση τοπονυμίων και κυρίων ονομάτων. Αυτά τα κάνουν οι Γάλλοι και, μετά συγχωρήσεως, καταλήγουν να γίνονται και ακατανόητοι και αστείοι στο θέμα αυτό (βλ. Μισέλ Ζαχσόν). Παρακαλώ να σημειωθεί εδώ ότι θεωρώ εξίσου γελοία και ακατανόητη τη μεταγραφή ονομάτων όπως του Γιόρκ που έγινε Υόρκη, αλλά ευτυχώς αυτά γίνονταν πριν από εκατό χρόνια στην Ελλάδα.

Ο κακοτονισμός δεν αποτελεί εξελληνισμό/ελληνοποίηση[επεξεργασία κώδικα]

Η Ιδαχία, το Ιδάχιο(ν) αποτελούν εξελληνισμούς, όμως συνήθως προτιμώνται τα ονόματα ως έχουν. Ο κακοτονισμός ΔΕΝ αποτελεί σε καμία περίπτωση εξελληνισμό/ελληνοποίηση. Το λάθος προέκυψε από κάποιους που δεν γνώριζαν την αγγλική προφορά. Η εκδοχή Άινταχο υπάρχει σε χάρτες και βιβλία. Επιστρατεύοντας το κύρος της Βικιπαίδειας επιχειρείς να παγιώσεις ένα σφάλμα, μη αγαπώντας το Άινταχο, μα τον εγωισμό σου!