Συζήτηση:Αρτιοδάκτυλα

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βικιπαίδεια:Επιχείρηση Φυσικές Επιστήμες Αυτό το λήμμα είναι στο πλαίσιο ενδιαφέροντος της «Βικιεπιχείρησης Φυσικές Επιστήμες», μια προσπάθεια για την βελτίωση και εμπλουτισμό της Βικιπαίδειας με λήμματα που αφορούν αυτό τον τομέα.
Για να συμμετάσχετε και εσείς στη Βικιεπιχείρηση, επισκεφτείτε τη σχετική σελίδα όπου μπορείτε να συμμετάσχετε στη συζήτηση και να δείτε ανοιχτά ζητήματα για εργασία.
Λήμμα προς επέκταση Προς επέκταση Αυτό το λήμμα αποτιμήθηκε ως τάξης Προς επέκταση κατά την κλίμακα ποιότητας.


Βικιπαίδεια:Επιχείρηση Ζωολογία Αυτό το λήμμα είναι στο πλαίσιο ενδιαφέροντος της «Βικιεπιχείρησης Ζωολογία», μια προσπάθεια για την βελτίωση και εμπλουτισμό της Βικιπαίδειας με λήμματα που αφορούν αυτό τον τομέα.
Για να συμμετάσχετε και εσείς στη Βικιεπιχείρηση, επισκεφτείτε τη σχετική σελίδα όπου μπορείτε να συμμετάσχετε στη συζήτηση και να δείτε ανοιχτά ζητήματα για εργασία.
Λήμμα προς επέκταση Προς επέκταση Αυτό το λήμμα αποτιμήθηκε ως τάξης προς επέκταση κατά την κλίμακα ποιότητας.


Αυτό το άρθρο είναι υπόδειγμα ανοησίας, και παραδείγματος λόγων για τους οποίους η Βικιπαίδεια δεν πρέπει να θεωρείται σοβαρή πηγή πληροφοριών. Εδώ και δύο χρόνια, από τότε δηλαδή που υπάρχει, η σελίδα αυτή αναφέρει τα εξής: "Τα αρτιοδάκτυλα (Artiodactyla) είναι μια τάξη οπληφόρων θηλαστικών. Σε αντίθεση με τα περισσοδάκτυλα οπληφόρα χαρακτηρίζονται από περιττό αριθμό δακτύλων στις οπλές. Είναι μεγαλόσωμα φυτοφάγα ζώα και εκπροσωπούνται σήμερα από έναν μικρό αριθμό ειδών ελάφι, καμηλοπάρδαλη, πρόβατο, ιπποπόταμος και καμήλα." Σχεδόν κάθε πρόταση είναι λάθος! Πρώτα-πρώτα, λέει οτι τα αρτιοδάκτυλα χαρακτηρίζονται από περιττό αριθμό δακτύλων! Δεύτερο, τα αρτιοδάκτυλα δεν είναι υποχρεωτικά μεγαλόσωμα. Περιλαμβάνουν π.χ. και την οικογένεια Tragulidae, με πολύ μικρά "ελάφια" (γνωστά ως mouse deer), το μικρότερο των οποίων (Tragulus javanicus) ζυγίζει μεταξύ 1,5 και 2,5 κιλά, και έχει μήκος γύρω στα 50 εκατοστά, δηλαδή μοιάζει με μεγάλο αρουραίο -- δείτε-το εδώ: http://www.foundalis.com/bio/zoo/javanicu.htm. Αντίθετα, τα περισσοδάκτυλα είναι όντως όλα μεγαλόσωμα. Τρίτο, δεν είναι όλα τα αρτιοδάκτυλα φυτοφάγα, γιατί περιλαμβάνονται και οι χοίροι, που ως γνωστό είναι ζώα παμφάγα. Τέταρτο, τα αρτιοδάκτυλα δεν είναι λίγα είδη, αλλά πάρα πολλά. Υπάρχουν πάνω από 200 είδη. Μόνο τα βοοειδή (Bovidae) είναι 143. Αντίθετα, είναι τα περισσοδάκτυλα που είναι λίγα, με μόλις 16 είδη (7 ιππίδαι, 5 ρινόκεροι, και 4 τάπιροι -- τελεία). Και πώς είναι δυνατό τα αρτιοδάκτυλα να "εκπροσωπούνται σήμερα από ένα μικρό αριθμό ειδών"; Δηλαδή χθες εκπροσωπούνταν από ένα μεγαλύτερο αριθμό; Αντίθετα, εξελικτικά ο αριθμός των ειδών των αρτιοδακτύλων έχει μεγαλώσει σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Πόσα λάθη μπορεί να κάνει κανείς σε 3 προτάσεις; Αυτή η σελίδα μοιάζει να είναι προϊόν μαθητή του Δημοτικού σχολείου. Κάποιος ας τη διορθώσει παρακαλώ -- θα το έκανα αν είχα τον ελεύθερο χρόνο να γράψω ένα πλήρες άρθρο. Έστω και μετάφραση του αγγλικού (βλ. Artiodactyla) θα διόρθωνε κάπως τα πράγματα. Harry Foundalis 14:00, 19 Φεβρουαρίου 2010 (UTC)[απάντηση]