Συζήτηση:Αξιωματικός

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Σχόλιο 9-12-2021[επεξεργασία κώδικα]

Κατάσταση: έγινε

1) Ο όρος "επιτελάρχης" δεν αποτελεί βαθμό αξιωματικού των ενόπλων δυνάμεων. Είναι θέση άσκησης καθηκόντων στην οποία τοποθετείται ο αξιωματικός που πληρεί τις απαραίτητες προϋποθέσεις.

2) Ο "Αξιωματικός" γενικά δεν προέρχεται αποκλειστικά και μόνο από την αντίστοιχη παραγωγική σχολή(π.χ. Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων) αλλά και από προαγωγή ενός υπαξιωματικού στον βαθμό του ανθυπασπιστή και εν συνεχεία ιεραρχικά σε ανώτερους βαθμούς αλλά με τον αντίστοιχο περιορισμό στην βαθμολογική του εξέλιξη λόγω μη προέλευσης από την αντίστοιχη παραγωγική σχολή.

3) Μια ακόμα κατηγορία "Αξιωματικών" είναι οι έφεδροι οι οποίοι εκτελούν τα καθήκοντα τους στα πλαίσια του χρόνου της στρατιωτικής τους θητείας και οποτεδήποτε κληθούν ως "επίστρατοι" μετά το πέρας αυτής. Αναφορά: Παύλος Τσούκης 188.73.234.27 23:50, 8 Δεκεμβρίου 2021 (UTC)[απάντηση]


  1. Σωστό το πρώτο, το αφαίρεσα όπως και τον αρχιστράτηγο (επίσης συνήθως είναι θέση ή τιμητικός τίτλος)
  2. Και στην περίπτωση προαγωγής υπαξιωματικού συνήθως περνούν από αντίστοιχη σχολή, π.χ. ετήσια αντί τετραετή, οπότε άφησα το αόριστο για σχολή.
  3. Πρόσθεσα ότι μπορεί να είναι είτε επαγγελματίες είτε έφεδροι.

Geraki (συζήτηση) 11:11, 9 Δεκεμβρίου 2021 (UTC)[απάντηση]

Σωστά με τον ορισμό της σχολής αν και αυτός ο όρος συνήθως παραπέμπει σε "παραγωγική σχολή". Η υποχρεωτική εκπαίδευση που πρέπει να περάσει ο προαχθέντας ή ο υποψήφιος για προαγωγή αξιωματικός εξ υπαξιωματικών, αναφέρεται συνήθως ως "σχολείο". Βέβαια για αξιωματικούς υψηλής καριέρας υπάρχουν σχολές όπως ΣΔΙΕΠ και Ανώτατη Σχολή Πολέμου και ίσως κάποια που δεν γνωρίζω...
Πάντως ευχαριστώ για τις διορθώσεις. 188.73.232.99 13:45, 9 Δεκεμβρίου 2021 (UTC)[απάντηση]