Συζήτηση:Αντιγόνη (μυθολογία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Η Αντιγόνη είναι χαρακτήρας σε τραγωδία. Δεν είναι μέρος της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας. Βάλε καμιά άλλη κατηγορία (ψάξε στις υπάρχουσες, ή φτιάξε καινούργια) ή ζήτα τη βοήθεια της User:Fefeli. Ξέρει καλά τις κατηγορίες :).

και κάτι άλλο: Γιατί δεν παίρνεις ένα όνομα; Μόνο σαν 213.16.182.195 θα σε βλέπουμε;

--FocalPoint 02:38, 21 Μαρτίου 2006 (UTC)

Με φωνάξατε ή είναι η ιδέα μου; Αν και νομίζω πως μάλλον ο καλογεροπουλος θα βγάλει το φίδι από την τρύπα, νομίζω κάπου συνάντησα κατηγορία σχετικη με "φανταστικούς χαρακτήρες" (λογοτεχνίας ή κινηματογράφου) ή κάτι τέτοιο, όμως δε θυμάμαι ούτε τον ακριβή τίτλο ούτε καν αν το πέτυχα στην ελληνική ή αγγλική βικιπαίδεια. -- fefeli 03:58, 21 Μαρτίου 2006 (UTC)

Σίγουρα δεν είναι μυθολογία; Έχω την εντύπωση ότι ο Ευρυπίδης βασίστηκε στο μύθο για να γράψει την τραγωδία. Δεν είναι το αντικείμενό μου βέβαια, αλλά έτσι θυμάμαι... - Badseed 12:21, 21 Μαρτίου 2006 (UTC)

Τι να πω, πιστεύω ότι μυθολογία είναι αυτά που αναφέρονται στη Θεογονία του Ησιόδου και στη Βιβλιοθήκη Απολλόδωρου και δεν νομίζω να είναι εκεί η Αντιγόνη. Αναφέρεται στον ορισμό της μυθολογίας ότι πηγές είναι και οι τραγωδίες. Άλλο όμως οι φανταστικοί χαρακτήρες των τραγωδιών και άλλο οι μυθολογικοί χαρακτήρες (εκτός αν συμπίπτουν σε περιπτώσεις όπως η Ιφιγένεια). Νομίζω ότι είναι πιο ταιριαστή μια κατηγορία όπως Χαρακτήρες αρχαίων τραγωδιών.

Επιπλέον, είναι σωστό να βάζουμε ένα πρότυπο σε άρθρο ({{Ελληνική μυθολογία}}), χωρίς αυτό να είναι μέρος του;

Ακόμη, αν η άποψή που υποστηρίζω είναι λάθος, θα ήταν σωστό να αλλάξουμε το πρότυπο {{Ελληνική μυθολογία}} και να βάλουμε και την Αντιγόνη και ένα σωρό άλλους χαρακτήρες τραγωδιών σε αυτό; Θεωρώ ότι δεν πρέπει να φορτώσουμε το πρότυπο αυτό άλλο, γιατί έχει ήδη αρχίσει να γίνεται τεράστιο.

Σε κάθε περίπτωση, εγώ πρόσφερα την άποψή μου, μέχρι και revert έκανα. Όπως και εσύ δεν είμαι ειδικός και αφήνω τον προβληματισμό μου εδώ. Οι επόμενοι και σοφότεροι ας επιληφθούν. Ευχαριστίες επίσης στη fefeli που εμφανίστηκε όταν την ανέφερα.--FocalPoint 13:04, 21 Μαρτίου 2006 (UTC)

Θα μπορούσε ίσως να μπει σαν μύθος το όλο σκηνικό. Δε μου φαίνεται πολύ διαφορετική η Ιφιγένεια και η Αντιγόνη. Τεσπά έχει ενδιαφέρον η συζήτηση (θα μπορούσε να βγει και κάνα αρθράκι, σχέση μύθου-τραγωδίας ή κάτι τέτοιο, ακούτε οι φιλόλογοι;). Σίγουρα δεν μπορούμε να φορτώσουμε το πρότυπο με όλους τους χαρακτήρες τραγωδιών. Ίσως να μπορούσε να γίνει κάποια διάκριση ή ξεχωριστό πρότυπο ίσως... Αυτά τα ολίγα γνωρίζω - Badseed 13:15, 21 Μαρτίου 2006 (UTC)

Παιδιά ο 213.16.182.195 είμαι εγώ, ο Odysseus_Nemo, απλώς ξεχνώ να συνδεθώ. Τώρα σε ότι αφορά τα πρόσωπα των Τραγωδιών, είναι μυθολογικά. Δικαίως ανήκουν στην σφαίρα της Μυθολογίας. Είναι όμως πρέπον να φτιαχτεί ιδιαίτερη υποκατηγορία στην Ελληνική Μυθολογία μετον τίτλο Ήρωες της Ελληνικής Τραγωδίας. Οι ήρωες της είναι πράγματι πρόσωπα της Ελληνικής Μυθολογίας, αφού οι Τραγωδοί εμπνέονται από τον Όμηρο (χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Σοφοκλής, που ονομάστηκε "ομηρικός ποιητής"), τον Ησίοδο καθώς και από τους μύθους της θρησκείας τους (όπως ο Αισχύλος, που ήταν και ιερέας ή ο Ευριπίδης που κατέκρινε την ίδια την θρησκεία του μέσα από τις Τραγωδίες).


Η Αντιγόνη είναι μυθολογικό υποκείμενο. Η παρουσία μυθολογικών υποκειμένων στις τραγωδίες βλ. Μήδεια κ.λπ. είναι δευτερεύουσας σημασίας για την μυθολογία και μπορούν να αναλύονται στο ανάλογο λήμμα. Τώρα, παρόλο που είμαι αντίθετος στην άλογη χρήση νέων κατηγοριών ίσως η πρόταση του Οδυσσέα για μια ανάλογη κατηγορία να βοηθήσει, αλλά κάτι τέτοιο προϋποθέτει πολύ καλή γνώση της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας και των χαρακτήρωην που παρουσιάζονται σε κάθε δράμα ξεχωριστά --ΗΠΣΤΓ 01:54, 23 Μαρτίου 2006 (UTC)

Αλήθεια πως φτιάχνουμε υποκατηγορία; Σε ότι αφορά την πρόταση που έκανε η o FocalPoint και εγώ, θεωρώ ότι έχει καλή βάση, ως δικαιολογία, για την δημιουργία της. Βέβαια κάποιοι ήρωες θα αναφέρονται και στην Ελληνική Μυθολογία και στην νέα της υποκατηγορία. Αν αυτό δρα αρνητικά στη δομή της Wikipedia, αυτό δεν το γνωρίζω. Πάντως θεωρώ σκόπιμο να δημιουργηθεί και κάνω έκκληση στον αρμόδιο διαχειριστή (αν φαίνομαι γελοίος, πείτε το). Γιατί πράγματι το πρότυπο "γεμίζει". Όχι τίποτα άλλο, μετά τον Θηβαϊκό Κύκλο θα ασχοληθώ με τον κύκλο των Ατρειδών (Ατρέας,Μενέλαος,Ελένη και βάλε!!!). Ωραία απειλή ε;!

Η δημιουργία της υποκατηγορία με ενδιαφέρει για το τμήμα της Επιστήμης των Υπολογιστών, την οποία συμπραγματεύομαι με την Μυθολογία. Odysseus Nemo

Οδυσσέα για να κάνεις την κατηγορία Α υποκατηγορία στην Β, πατάς "επεξεργασία" στην κατηγορία Α και στο παράθυρο γράφεις [[Κατηγορία:Β]] (όπως και με τα άρθρα δηλαδή). Εφόσον θα φτιάξεις υποκατηγορία, νομίζω τα άρθρα καλό θα είναι να μη βρίσκονται και στη μια κατηγορία και στην άλλη (δεν είναι υποχρεωτικό πάντως-περισσότερο το λέω για να μη μπερδευτούν τα πράματα με το πρότυπο). Badseed 18:23, 23 Μαρτίου 2006 (UTC)

Υ.Γ. Έκανες μια ψιλοεγχείριση αλλαγής φύλου στον Focal (είναι "ο") :))


ουπς!!! ο FocalPoint. ο FocalPoint. ο FocalPoint. ο FocalPoint. ο FocalPoint. ο FocalPoint. ο FocalPoint. ο FocalPoint. ο FocalPoint. ο FocalPoint. ο FocalPoint. ο FocalPoint. ο FocalPoint. ο FocalPoint. ο FocalPoint. τέλως πάντων " ο FocalPoint." εις το άπειρο, όταν το χ τείνει στο + άπειρο. Ελπίζω να διόρθωσα την κατάσταση!! Sorry φίλε, δεν το ήθελα!!Odysseus Nemo

Ευχαριστώ Badseed (δεν το είχα προσέξει!). Αυτός ο Οδυσσέας-Νέμος, επειδή είναι διχασμένη προσωπικότητα (άλλη φορά δεν έχει κάνει login, άλλη βγαίνει Οδυσσέας και άλλη Νέμος), πήρε φόρα και λίγο να με ξυρίσει. Συγχωρεμένος... :) --FocalPoint 04:12, 24 Μαρτίου 2006 (UTC)

Επίσης:

  • Όπου βάζεις την κατηγορία Ελληνική μυθολογία, προσοχή, το μυθολογία με μικρό μ, αλλιώς τη βγάζει δυο φορές. Εδώ το διόρθωσα, αλλά το έχω δει και σε πολλά άλλα σημεία. Κάνε ένα μικρό κόπο να τα τσεκάρεις.
  • Πολλή θεωρία βλέπω και νέα υποκατηγορία δε βλέπω
  • Το πρότυπο της μυθολογίας πιστεύω ότι ταιριάζει κυριότερα, ή μάλλον κατ'αποκλειστικότητα σε όσους αναφέρονται σε αυτό. Εδώ, τα είπαμε, δε χωράνε τα πνευματικά παιδιά των τραγικών συγγραφέων. Άρα τι κάνει η καταλογάρα;

--FocalPoint 04:21, 24 Μαρτίου 2006 (UTC)

Παλικάρια την κατηγορία τη βάζει από μονο του το πρότυπο (το συγκεκριμένο και όσα έχουν φτιαχτεί να βάζουν τα άρθρα σε κατηγορία-πχ τα "επέκταση") οπότε ντεν χρειάζεται το λινκ κατηγορίας εδώ. Focal υπομονή, θα γίνει κι η υποκατηγορία, δε μας κυνηγάει κανένας... :) - Badseed 06:52, 24 Μαρτίου 2006 (UTC)

Κοιμήσου Αντιγόνη στην αγκαλιά της Γης, στου κόσμου το μπαλκόνι ποτέ μην ξαναβγείς! --theKay 09:06, 24 Μαρτίου 2006 (UTC)

Αυτή είναι η Περσεφόνη μη μπερδεύεις τα -ονη --fefeli 09:08, 24 Μαρτίου 2006 (UTC)

ΣΟΒΑΡΑ!;!; Λάθος είναι αυτό που είπα δηλαδή; :p Καλό είναι και με Αντιγόνη πάντως. Θα ταίριαζε και: Κοιμήσου ακετόνη στην αγκαλιά της γης, στου κόσμου το μπαλκόνι ποτέ μην ξαναβγεις. Καλό επίσης και: κοιμήσου με μπυρόνι, στην αγκαλιά της γης, στου κόσμου το μπαλκόνι ποτέ μην ξαναβγείς. --theKay 09:19, 24 Μαρτίου 2006 (UTC)