Συζήτηση:Ανθρωπισμός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Επιχείρηση Αθεϊσμός Αυτό το λήμμα βρίσκεται στο πλαίσιο ενδιαφέροντος της «Βικιεπιχείρησης Αθεϊσμός», μιας συνεργατικής προσπάθειας για την βελτίωση της κάλυψης του Αθεϊσμού από την Βικιπαίδεια.
Για να συμμετάσχετε και εσείς στη Βικιεπιχείρηση, επισκεφτείτε τη σχετική σελίδα.
Β Αυτό το λήμμα αποτιμήθηκε ως τάξης Β κατά την κλίμακα ποιότητας.
Μεσαία Αυτό το λήμμα έχει αποτιμηθεί ως λήμμα με μεσαία σπουδαιότητα κατά την κλίμακα σπουδαιότητας.
Επιχείρηση Αποτίμησης Ζωτικών Λημμάτων Αυτό το λήμμα είναι αντικείμενο της Επιχείρησης Αποτίμησης Ζωτικών Λημμάτων, μιας συλλογικής προσπάθειας για την αποτίμηση και δημιουργία στατιστικών για τα λήμματα ζωτικής σημασίας της Βικιπαίδειας.
Λήμμα προς επέκταση Προς επέκταση Αυτό το λήμμα αποτιμήθηκε ως λήμμα προς επέκταση κατά την κλίμακα ποιότητας.

Σχόλιο 9-10-2017[επεξεργασία κώδικα]

Κατάσταση: νέα κοινοποίηση

Το λήμμα ορίζεται λάθος ,ενώ επί της ουσίας του θέματος παραμένει κενό.Η επιδερμική αναφορά σε εποχές,απόψεις,κοσμοθεωρίες,κλπ,τίποτα δεν προσφέρει στον αναγνώστη ώστε να κατανοήσει και να εισχωρήσει στο βαθύτερο νόημα και την σημασία του Ανθρωπισμού. Αναφορά: 188.4.227.110 14:50, 9 Οκτωβρίου 2017 (UTC)

νεο-Ανθρωπισμός[επεξεργασία κώδικα]

Στην ουσία αφορά τον νεο-Ανθρωπισμό.

Πχ οι δεξιοί θεωρούν ότι η Wikipedia: Personhood δύναται να προκύψει εν κενώ (μέσω του θεού) και ότι η Wikipedia: Metalogic, η νευροεπιστήμη, η θεωρία πληροφορίας και τα κείμενα του Wikipedia: Bertrand Russell δεν έχουν διατυπωθεί ακόμα. Ψάξε "criteria of personhood", η νόηση/intellect είναι το σημαντικότερο κριτήριο και αφορά την πληροφορία.

Κριτική[επεξεργασία κώδικα]

  1. κάποιοι ανθρωπιστές δεν υπάγονται σε οργάνωση
  2. πολλοί θειστές ερμηνεύουν το ουσιαστικό ανθρωπιστής με συνώνυμα (πχ φιλάνθρωπος, δίκαιος κτλ) και θεωρούν ότι είναι κι αυτοί ανθρωπιστές

Επιστήμονες σοβαρών δεξιών κομμάτων (που δεν δέρνουν ανθρώπους)[επεξεργασία κώδικα]

Μορφωμένοι άνθρωποι από σοβαρά δεξιά κόμματα (που δεν επιθυμούν την βία) αποδέχονται 100% την επιστήμη στον τομέα τους και απορρίπτουν την θρησκεία (αν πεις σε σοβαρό δεξιό νομότυπο μηχανικό ότι "η Παναγία μου είπε να μην τηρηθεί η στατική μελέτη" δεν θα σε πιστέψει ακόμα κι αν είναι θειστής).

Οι μορφωμένοι θειστές αποδέχονται την εξέλιξη όμως απορρίπτουν:

  1. τις θεωρίες πριν την μεγάλη έκρηξη (ψάξε στο Google και στο YouTube: Before the Big Bang, σε κάποια βίντεο μιλούν καθηγητές γνωστών πανεπιστημίων)
    προμεγαλοεκρηκτική φυσική
  2. την Βιοαστρονομία
  3. την εξονυχιστική μελέτη της προσωποσύνης (όχι της προσωπικότητας) υπό το πρίσμα της θεωρίας πληροφορίας (ο βιολογικός, ο μηχανικός και ο ηλεκτρονικός εγκέφαλος είναι υπώνυμα των μαθηματικών εγκεφάλων - απαιτείται μελέτη των τεχνητών νευρικών δικτύων διότι μόνο αναλύοντας ένα δίκτυο εξ αρχής κανείς κατανοεί την νόηση (η νευροεπιστήμη είναι καίρια, όμως αποτελεί υλοποίηση, ακόμα και τα προγραμματισμένα νευρικά δίκτυα είναι υπώνυμα του μαθηματικού εγκεφάλου)

Κάποιοι άνθρωποι αποδέχονται την επιστήμη, αλλά με μέτρο - και αυτοαποκαλούνται ανθρωπιστές[επεξεργασία κώδικα]

... προβλήματα ορισμών: δημώδης vs (versus) λόγιος ορισμός