Συζήτηση:Ανδρέας Παπανδρέου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Βικιπαίδεια:Επιχείρηση Βιογραφία Αυτό το λήμμα είναι στο πλαίσιο ενδιαφέροντος της «Βικιεπιχείρησης Βιογραφία», μια προσπάθεια για την βελτίωση και εμπλουτισμό της Βικιπαίδειας με λήμματα που αφορούν αυτό τον τομέα.
Για να συμμετάσχετε και εσείς στη Βικιεπιχείρηση, επισκεφτείτε τη σχετική σελίδα όπου μπορείτε να συμμετάσχετε στη συζήτηση και να δείτε ανοιχτά ζητήματα για εργασία.
Β Αυτό το λήμμα αποτιμήθηκε ως τάξης Β κατά την κλίμακα ποιότητας.
Υψηλή Αυτό το λήμμα έχει αποτιμηθεί ως λήμμα με υψηλή σπουδαιότητα κατά την κλίμακα σπουδαιότητας.


Το οικονομικο κομματι θελει πολλη δουλεια[επεξεργασία κώδικα]

Καταρχας, οταν μιλαμε επι γεγονοτων, δεν εχουν κανενα νοημα φρασεις οπως "συμφωνα με τους αντιπαλους του". Το χρεος ειτε μεγαλωσε, ειτε οχι. Δεν υπαρχουν δυο αληθειες. Βικιπαιδεια ειναι εδω, οχι φυλλαδα και δεν υπαρχει κανενα λογος να αναπαραχθουν οι μικροπολιτικες διαφωνιες της εποχης. Ας μπουν τα γεγονοτα. --128.122.11.231 01:14, 15 Φεβρουαρίου 2014 (UTC)

Η μεταβολή ενός οικονομετρικού μεγέθους όπως το χρέος δεν είναι ένα γεγονός, αλλά μάλλον μια απόπειρα μέτρησης της "μεταβολής" που επέφερε ένα γεγονός. --5.55.12.48 17:25, 23 Απριλίου 2014 (UTC)

Νεκροί σύνδεσμοι[επεξεργασία κώδικα]

Κατά την διάρκεια αρκετών αυτόματων ελέγχων ο ακόλουθος εξωτερικός σύνδεσμος βρέθηκε να είναι μη διαθέσιμος. Παρακαλούμε ελέγξτε αν ο σύνδεσμος είναι πράγματι νεκρός και διορθώστε τον ή αφαιρέστε τον σε αυτή την περίπτωση!


Η ιστοσελίδα έχει αποθηκευτεί από το Internet Archive. Παρακαλούμε να λάβετε υπόψη να βάλετε σύνδεσμο προς μια αντίστοιχη αρχειοθετημένη έκδοση: [1]. --Gerakibot 08:30, 10 Αυγούστου 2009 (UTC)Η ιστοσελίδα έχει αποθηκευτεί από το Internet Archive. Παρακαλούμε να λάβετε υπόψη να βάλετε σύνδεσμο προς μια αντίστοιχη αρχειοθετημένη έκδοση: [2]. --Gerakibot 08:30, 10 Αυγούστου 2009 (UTC)Η ιστοσελίδα έχει αποθηκευτεί από το Internet Archive. Παρακαλούμε να λάβετε υπόψη να βάλετε σύνδεσμο προς μια αντίστοιχη αρχειοθετημένη έκδοση: [3]. --Gerakibot 08:30, 10 Αυγούστου 2009 (UTC)Η ιστοσελίδα έχει αποθηκευτεί από το Internet Archive. Παρακαλούμε να λάβετε υπόψη να βάλετε σύνδεσμο προς μια αντίστοιχη αρχειοθετημένη έκδοση: [4]. --Gerakibot 08:31, 10 Αυγούστου 2009 (UTC)


--Gerakibot 08:31, 10 Αυγούστου 2009 (UTC)Η ιστοσελίδα έχει αποθηκευτεί από το Internet Archive. Παρακαλούμε να λάβετε υπόψη να βάλετε σύνδεσμο προς μια αντίστοιχη αρχειοθετημένη έκδοση: [5]. --Gerakibot 08:31, 10 Αυγούστου 2009 (UTC)Η ιστοσελίδα έχει αποθηκευτεί από το Internet Archive. Παρακαλούμε να λάβετε υπόψη να βάλετε σύνδεσμο προς μια αντίστοιχη αρχειοθετημένη έκδοση: [6]. --Gerakibot 08:31, 10 Αυγούστου 2009 (UTC)


--Gerakibot 08:31, 10 Αυγούστου 2009 (UTC)Η ιστοσελίδα έχει αποθηκευτεί από το Internet Archive. Παρακαλούμε να λάβετε υπόψη να βάλετε σύνδεσμο προς μια αντίστοιχη αρχειοθετημένη έκδοση: [7]. --Gerakibot 08:31, 10 Αυγούστου 2009 (UTC)Η ιστοσελίδα έχει αποθηκευτεί από το Internet Archive. Παρακαλούμε να λάβετε υπόψη να βάλετε σύνδεσμο προς μια αντίστοιχη αρχειοθετημένη έκδοση: [8]. --Gerakibot 08:31, 10 Αυγούστου 2009 (UTC)

Κανονική αγιογραφία[επεξεργασία κώδικα]

Θα πρότεινα το λήμμα να μεταφερθεί στα θρησκευτικά άρθρα, καθώς είναι μια εφάμιλλη αγιογραφία, τύπου Αγίου Γεωργίου. Δεν είναι ν' απορεί κανείς, γιατί η ελληνική Βικιπαίδεια είναι για γέλια και για κλάματα (όσον αφορά τουλάχιστον, τα πολιτικά και θρησκευτικά άρθρα). Ανέξοδα βήματα προπαγάνδας, με την σφραγίδα της «εγκυκλοπαιδικότητας». Διάβασα όλο το άρθρο και όλες τις συζητήσεις. Το άρθρο είναι για το πέος καβάλα (το λέω όσο πιο κομψά μπορά). Λες και το έγραψε η Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ. Οι δε, διαχειριστές δείχνουν μια επιλεκτική ευαισθησία, ως προς την τεκμηρίωση της...τεκμηρίωσης! Δείχνεις το φεγγάρι και κοιτάζουν το δάκτυλο. Κι εκείνη η παραπομπή στην υπόθεση Μέρτεν τι στο καλό εξυπηρετεί, πέρα απ' τον προφανή λόγο; Τί σχέση έχει με τον Παπανδρέου; Ούτε μια φορά δεν αναφέρεται τ' όνομά του μέσα.

Γράφει ο πολυγραφότατος και άκρως περιγραφικός συγγραφέας (ή συγγραφείς): «Το 1937 εισήλθε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών,[9] αλλά το 1939[10], μετά τη σύλληψή του από το καθεστώς Μεταξά, αναχώρησε για τις Η.Π.Α., όπου συνέχισε τις σπουδές του». «Αμελεί» όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρεις γι' αυτό, όπως το ότι ο Παπανδρέου υπέγραψε ΔΗΛΩΣΗ ΜΕΤΑΝΟΙΑΣ στις 7 Ιουλίου 1939, για να εξασφαλίσει το διαβατήριο από τον Μανιαδάκη, ΚΑΡΦΩΝΟΝΤΑΣ τους συντρόφους του (κι ο Καστοριάδης το έλεγε). Το κείμενο υπάρχει και σας παραθέτω το «ζουμί»: «Αισθάνομαι εν τούτοις τώρα μετάνοια για την εν λόγω δράση μου. Αντιλαμβάνομαι πλέον σαφώς ότι η κομμουνιστική δράση είναι καταστρεπτική εις όλες τις ηθικές απόλυτες αξίες, δεν δύναται δε παρά να δημιουργήσει ερείπια. Πεισθείς πλέον οριστικά και αμετάκλητα εις αυτό αποκηρύσσω και καταδικάζω τις κομμουνιστικές ιδέες δηλώνω δε ότι του λοιπού θα διάγω βίο ο οποίος θα πλαισιώνεται εντός των απολύτων ηθικών αξιών και της ελληνικής παράδοσης».

Τίθεται σε αμφισβήτηση η εκτόξευση του χρέους, ο λαϊκισμός και η ρουσφετολογία, όταν αυτά τα ομολογεί Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Κουλουριάνος: http://www.youtube.com/watch?v=8mCT71nekSc. Ορίστε και για τα ψευτοσυνθήματα «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο» κτλ, τι λέει ο Πάγκαλος: http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=373490

Γίνεται λόγος για την υποτιθέμενη εθνική συμφιλίωση, όταν ο ίδιος με σημαία το «Ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά», δημιούργησε το φαινόμενο των πράσινων και μπλε καφενείων.

Για την Λιάνη, την ροζ βίλα, τα «δανεικά» του Παπούλια, ούτε λόγος να γίνεται.

Γίνεται αναφορά για το «Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες», ενώ η αλήθεια είναι ότι δεν ειπώθηκε ακριβώς έτσι και μ' αυτόν τον τόνο (http://www.youtube.com/watch?v=OMWOKw78oUs). Πρόκειται για τον ίδιο άνθρωπο που χαρακτήριζε τους Έλληνες «καγκουρό»: «Μου γράφεις να γυρίσω πίσω στην Ελλάδα. Τι να κάνω εγώ σε μία χώρα που κατοικείται από οκτώ εκατομμύρια καγκουρώ;» (επιστολή στον Αδαμάντιο Πεπελάση, 1957).

Τις απαντήσεις στα παραπάνω, ας τις δώσουν οι αγιογράφοι.

Agnostos-X 14:06, 10 Ιανουαρίου 2012 (UTC)

Διάφορα[επεξεργασία κώδικα]

Στην εισαγωγή του λήμματος μεταξύ των άλλων σημαντικών επιτευγμάτων των κυβερνήσεων Παπανδρέου αναφέρονται

  • η άσκηση ακηδεμόνευτης και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής
Πρόβλημα ουδετερότητας
  • η μεγάλη ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων
Ευφημισμός για τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς
  • η αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου
Ο σχετικός νόμος δεν αναφέρει πουθενά τη λέξη αναγνώριση, για ανακήρυξη ημέρας μνήμης της γενοκτονίας μιλάει


Στην ενότητα Ακαδημαϊκή και Πολιτική δράση ως τη Μεταπολίτευση υπάρχει η παράγραφος

Ήδη από εκείνα τα ταραχώδη χρόνια (1965-1967) ο Ανδρέας Παπανδρέου κερδίζει την αγάπη της μεγάλης πλειοψηφίας των πρώην ΕΑΜιτών και ΕΛΑΣιτών που θα συνεχίζουν να τον στηρίζουν ως το τέλος, αλλά οι σχέσεις του με την ηγεσία της Αριστεράς χαρακτηρίζονται από αμοιβαία καχυποψία. Γενικά, ο Ανδρέας Παπανδρέου ενδιαφερόταν περισσότερο για τον «απλό κόσμο» της Αριστεράς και όχι για τους ηγέτες της, που τους θεωρούσε παρωχημένους και όχι ιδιαίτερα ευφυείς

με πηγή το άρθρο του Αντώνη Καρκαγιάννη Ο Ανδρέας Παπανδρέου και η Αριστερά. Πλην όμως εκεί δεν βρίσκουμε αναφορά σε κερδισμένη αγάπη ούτε σε παρωχημένους και και όχι ιδιαίτερα ευφυείς αριστερούς ηγέτες.

Στην ενότητα Διεθνής παρουσία - Πολιτικές πρωτοβουλίες (γιατί όχι Εξωτερική πολιτική;) αναφέρεται πως Ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε άριστες σχέσεις με πολλούς Ευρωπαίους ηγέτες. Ο Φρανσουά Μιτεράν, ο Ούλωφ Πάλμε και ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ήταν μερικοί από αυτούς χωρίς να εξηγείται τι σημαίνου αυτές οι άριστες σχέσεις. Ότι στις διμερείς συναντήσεις εκτός από την τυπική χειραψία επιπλέον αγκαλίαζονταν; Ότι είχαν τακτικές επαφές; Τότε θα υπάρχει κάποια αλληλογραφία υποθέτω. Ότι εργάστηκαν από κοινού με συστηματικό τρόπο πάνω σε κάποιο θέμα; Ας αναφερθεί αυτό μαζί με τα αποτελέσματα. Οι "άριστες σχέσεις" μου φαίνεται από πιο ανάλατα κλισέ στις βιογραφίες των πολιτικών.

Κάτι ακόμα που μου χτύπησε άσχημα στο μάτι. Υπάρχουν δύο παραπομπές στο βιβλίο του Richard Clogg, Parties and Elections in Greece που καθοδηγούν τον αναγνώστη να επαληθεύσει τα γραφόμενα στο λήμμα διαβάζοντας τις σελίδες 122 έως 148. Μου είναι δύσκολο να πιστέψω ότι κάποιος που διαθέτει το βιβλίο δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει με ακρίβεια μεγαλύτερη από το επίπεδο κεφαλαίου (οι σελίδες 122-148 είναι το κεφάλαιο για το ΠΑΣΟΚ).

Γενικά νομίζω πως θέλει φροντίδα το λήμμα P.a.a (συζήτηση) 17:30, 1 Σεπτεμβρίου 2012 (UTC)

Το λήμμα είναι γραμμένο από τουλάχιστο δυο κατηγορίες συνεισφερόντων Βικιπαιδιστών: από τους λάτρεις και από τους πολέμιους. Σαφέστατα η ενίσχυση περιεχομένου από συνεισφορές Βικιπαιδιστών που τους ενδιαφέρει η ουδετερότητα και όχι η ωραιοποίηση ή η καταβαράθρωση του αντικειμένου του λήμματος, είναι περισσότερο από επιθυμητή. --Focal Point 18:04, 1 Σεπτεμβρίου 2012 (UTC)

Σε κάποια έχει δίκιο ο P.a.a, σε μερικά όχι. Συμφωνώ για το άρθρο του Καρκαγιάννη π.χ., αλλά από την άλλη δεν είναι καθόλου ευφημισμός ότι οι εξοπλισμοί ενίσχυσαν τις Ένοπλες Δυνάμεις. Δύο παραδείγματα: η "αγορά του αιώνα" (80 μαχητικά αεροσκάφη από τη Γαλλία) και οι πύραυλοι S-300 από τη Ρωσία.

Επίσης συμφωνώ ότι χρειάζονται διευκρινίσεις για το τι σημαίνει ότι είχε "άριστες σχέσεις" με διάφορους διεθνείς ηγέτες, και πηγές. Βέβαια με τον Μιτεράν π.χ. ήταν κολλητάρια (ok, αυτό δεν είναι εγκυκλοπαιδικό). Διαφωνώ όμως για τη γενοκτονία. Είναι δηλαδή αχρείαστος νομικισμός-δικολαβισμός να μη λέμε αναγνώριση, γιατί η ανακήρυξη ημέρας μνήμης της γενοκτονίας είναι αναγνώριση. Στο "η άσκηση ακηδεμόνευτης και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής" νομίζω το "ακηδεμόνευτη" είναι εκτός ουδετερότητας, αλλά όμως υπάρχουν και πολλές πηγές. Ας μείνει μόνο το "πολυδιάστατη". 141.255.101.195 21:35, 3 Σεπτεμβρίου 2012 (UTC)

Είναι ιδιαίτερα σκόπιμο και επιθυμητό όταν γίνονται προσθήκες στο ήδη υπάρχον λήμμα να είναι τεκμηριωμένες και όχι να εκφράζουν απόψεις του εκάστοτε γράφοντος. --Ttzavarasσυζήτηση 07:42, 18 Νοεμβρίου 2012 (UTC)

Κανονική Αγιογραφία[επεξεργασία κώδικα]

Ούτε κομματόσκυλα του ΠΑΣΟΚ δεν θα έγραφαν τέτοια αγιογραφία για τον ηγέτη τους. Συγχαρητήρια στους συγγραφείς του αρθρου!ανυπόγραφο σχόλιο του χρήστη 37.6.21.85 (συζήτησησυνεισφορά) .