Συζήτηση:Αλέξανδρος Κωστόπουλος

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Σχόλιο 13-11-2021[επεξεργασία κώδικα]

Κατάσταση: νέα κοινοποίηση

Ο Αλέξανδρος Κωστόπουλος (1909 - 1972) ήταν Έλληνας πολιτικός και ιατρός Νευρολόγος - Ψυχίατρος.

Βιογραφικά στοιχεία

Ήταν γιος του Νικολάου Κωστόπουλου. Γεννήθηκε στην Τρίπολη, από φτωχή, πολύτεκνη οικογένεια. Εισήχθη και αποφοίτησε με Άριστα από τη Στρατιωτική Ιατρική Αθηνών. Υπήρξε πολιτικός υπεύθυνος της Αντιστασιακής οργάνωσης ΕΚΚΑ (Συντ. Ψαρρού) και εκπρόσωπος αυτής αργότερα στη Μ. Ανατολή. Διετέλεσε Κυβερνητικός εκπρόσωπος Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης επί Κυβερνήσεως Εθνικής Ενότητας στο Κάιρο.

Εξελέγη βουλευτής Θεσσαλονίκης με την υποστήριξη του Δημοκρατικού Σοσιαλιστικού Κόμματος στις εκλογές του 1946 και του του 1950. Στις τρεις κυβερνήσεις που σχημάτισε ο Σοφοκλής Βενιζέλος τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο και τον Νοέμβριο του 1950 διετέλεσε υπουργός Υγιεινής.

Αφού αποσύρθηκε από την πολιτική άνοιξε ιδιωτική Νευρολογική-Ψυχιατρική κλινική στη Θεσσαλονίκη, η οποία μεταφέρθηκε κατόπιν στους Νέους Επιβάτες.

Παντρεύτηκε την Σταυρούλα Κωστοπούλου, το γένος Κούνα, απόφοιτο της Εμπορικής Σχολής Αθηνών, η οποία υπήρξε μία από τις πρώτες γυναίκες που έθεσαν υποψηφιότητα ως βουλευτής, το 1952, στην Α' Θεσσαλονίκης, ανεξάρτητη, υποστηριζόμενη από την Αριστερά. Αναφορά: Pissalidou (συζήτηση) 19:02, 13 Νοεμβρίου 2021 (UTC)[απάντηση]