Συζήτηση:Αισχύλος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Βικιπαίδεια:Επιχείρηση Βιογραφία Αυτό το λήμμα είναι στο πλαίσιο ενδιαφέροντος της «Βικιεπιχείρησης Βιογραφία», μια προσπάθεια για την βελτίωση και εμπλουτισμό της Βικιπαίδειας με λήμματα που αφορούν αυτό τον τομέα.
Για να συμμετάσχετε και εσείς στη Βικιεπιχείρηση, επισκεφτείτε τη σχετική σελίδα όπου μπορείτε να συμμετάσχετε στη συζήτηση και να δείτε ανοιχτά ζητήματα για εργασία.
Λήμμα τάξης Έναρξη Έναρξη Αυτό το λήμμα αποτιμήθηκε ως τάξης έναρξη κατά την κλίμακα ποιότητας.
Ύψιστης Αυτό το λήμμα έχει αποτιμηθεί ως λήμμα με ύψιστη σπουδαιότητα κατά την κλίμακα σπουδαιότητας.


Σχόλιο[επεξεργασία κώδικα]

Δεν το καταλαβαίνω αυτό το καταρχήν στο άρθρο της Βικιπαίδειας. Η εργογραφία παραπέμπει εκεί που βρίσκεται το κείμενο και αντί του Περσέα, όπου υπάρχει Βικιθήκη βάζουμε Βικιθήκη --Kalogeropoulos 23:02, 12 Οκτωβρίου 2005 (UTC)

Νομίζω είναι λογικό να υπάρχει και σύνδεση προς το αντίστοιχο άρθρο. Δεν θα κάτσουν πολλοί να διαβάσουν το πρωτότυπο κείμενο, αλλά είναι καλό να μάθουν λίγα πράγματα για το έργο. —Geraki 2005-10-12 T 23:38 Z

Εφόσον υπάρχει το άρθρο στη Βικιπαίδεια για το έργο μου φαίνεται πιο σωστό να υπάρχει σύνδεσμος εκεί. Εξ'άλλου για τη βικιθήκη έχουμε το πρότυπο που οδηγεί στο πρωτότυπο κείμενο. --Dada 08:06, 13 Οκτωβρίου 2005 (UTC)

Η Ψυχοστασία (τραγωδία) γιατί δεν αναφέρεται;--Focal Point 13:47, 21 Δεκεμβρίου 2008 (UTC)

Αισχύλος και θρησκόληπτοι κατηγορηταί[επεξεργασία κώδικα]

Πολλά δεν αναφέρονται. Κατ’αρχήν ο Αισχύλος ήταν γιός του Εφορίωνος αρχιερέα της τότε μεγάλης Ελευσίνας. Ο Αισχύλος κατηγορήθηκε από τούς θρησκόληπτους της τότε εποχής ότι στο έργο του Προμηθεύς δεσμώτης απεκάλυψε μυστήρια της Ελευσίνας και οδηγήθηκε σε δίκη. Παραδέχτηκε ότι ναι μεν απεκάλυψε μυστήρια αλλά αυτά δεν έγιναν κατανοητά Επενέβησαν οι ευμολπίδες από την Ελευσίνα και κατά κάποιο τρόπο τον απήλλαξαν σφυρίζοντας του στο αυτί αυτή την φορά στην χαρίζουμε αλλά καλό είναι να αυτοεξορισθείς διότι την επομένη θα πιεις το κόνιο. Έφυγε από την πατρίδα που υπερασπίστηκε στον Μαραθώνα αφήνοντας εκεί τον έναν του αδελφό, την Ελευσίνα που ο δικός του άλλος αδελφός πρωτοείπε το νύν υπέρ πάντων αγών για να ξεκινήσει πρώτος την πρώτη επίθεση , καί στις Πλαταιές όπου και εκεί αγωνίστηκε για να κατηγορηθεί τώρα από αυτούς πού βοήθησε να ζουν ελεύθεροι . Καί η επέμβαση των Ελευσινίων και του αδελφού του δείχνοντας στους δικαστές το χαμένο του χέρι , του χάρισε την ζωή για να φύγει αργότερα για την μεγάλη Ελλάδα και να πεθάνει από την "Χελώνα" των Αθηνών όπως υποψιάζονται πάρα πολλοί μελετηταί. Σημειωτέον ότι στο έργο του προμηθεύς δεσμώτης, το κοινό όρμηξε να τον λιντσάρει όταν αποστόμωσε Ζευ, οποίος και αν είσαι. .. για να γλυτώσει αγκάλιασε το ξόανο του εκεί θεού και δεν τόλμησαν να προχωρήσουν οι εκεί τότε θρησκόληπτοι.Nestanaios 14:06, 11 Ιουνίου 2011 (UTC)