Συζήτηση:Αγρίνιο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Διόρθωσα κάποια στοιχεία για τον πληθυσμό της πόλης καθότι αναγραφόταν ο νόμιμος δηλαδή οι εγγεγραμμένοι δημότες. Ο πληθυσμός μια πόλης είναι ο μόνιμος ή ο de facto πληθυσμός και όχι οι δημότες που μπορεί να διαμένουν μόνιμα είτε σε άλλη πόλη είτε στο εξωτερικό.Evmeos (συζήτηση) 00:39, 24 Φεβρουαρίου 2013 (UTC)

Το 46.899 που έβαλες είναι λάθος, από πού έβγαλες αυτό το νούμερο; --Lord Makro (συζήτηση) 23:20, 24 Φεβρουαρίου 2013 (UTC)
Αν και δεν είμαι ο Evmeos, πιθανώς να το έβγαλε από την απογραφή του 11', καθώς έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια ενημέρωσης των πληθυσμών με βάση αυτή...--Montjoie-Saint-Denis !!! (συζήτηση) 23:22, 24 Φεβρουαρίου 2013 (UTC)
Το λέω γιατί προφανώς νομίζει ότι ο πληθυσμός της πόλης ταυτίζεται με το δημοτικό διαμέρισμα Αγρινίου πράγμα εντελώς λάθος αφού πρόκειται για τη μοναδική επαρχιακή πόλη της Ελλάδας που προ Καποδίστρια αποτελούνταν από 2 δήμους. Κοινώς, Αγρίνιο = "Αγρίνιο" + Αγιος Κων/νος (μεγάλη συνοικία της πόλης που αποτελούσε ξεχωριστό δήμο!!! με αποτέλεσμα να εμφανίζεται ακόμα στις απογραφές σαν ξεχωριστό διαμέρισμα) + Δοκίμι --Lord Makro (συζήτηση) 23:29, 24 Φεβρουαρίου 2013 (UTC)
Σύμφωνα πάντως με τη Διοικητική διαίρεση Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, ο πληθυσμός του Αγρινίου είναι 46.889 κάτοικοι. --Giannis7Syros (συζήτηση) 23:41, 24 Φεβρουαρίου 2013 (UTC)
Ο Evmeos πολύ σωστά διόρθωσε τον πληθυσμό σε 46.899 με βάση την απογραφή του 2011 [1]. Το λήμμα αφορά το Αγρίνιο και όχι τη Δημοτική κοινότητα Αγρινίου, ούτε το Δήμο Αγρινίου.--Thiodor2012 (συζήτηση) 23:44, 24 Φεβρουαρίου 2013 (UTC)

Αγαπητέ Lord Makro. Πριν κάνω την αλλαγή αναφερόταν οι δημότες από τον πίνακα της ΕΣΥΕ με τον NOμιμο πληθυσμό όλης της δημοτικής ενότητας του Αγρινίου, ο MOνιμος πληθυσμός του οικισμού Αγρίνιο είναι 46.899 και αυτό μπορείς να το διαπιστώσεις από τον πίνακα [2] ή από το link του Thiodor2012. Από κει και πέρα μέσα στο λήμμα μπορείς να διευκρινήσεις ότι στο πολεοδομικό συγκρότημα οι κάτοικοι είναι διπλάσιοι ή δεν ξέρω πόσοι (τεκμηριωμένα). Το ίδιο λάθος είχα κάνει κι εγώ στο λήμμα "Ηγουμενίτσα" και με διόρθωσε πολύ σωστά ο Thiodor2012. --Evmeos (συζήτηση) 13:38, 25 Φεβρουαρίου 2013 (UTC)

Δεν είχα απαντήσει την προηγούμενη φορά. Σας ξαναλέω ότι το λήμμα μιλάει για την ΠΟΛΗ Αγρίνιο, η οποία αποτελείται από τα "διαμερίσματα" Αγρίνιο, Αγ. Κων/νο και Δοκίμι. Όποιος έχει τα στοιχεία ας βρει το άθροισμα και ας το συμπληρώσει. Μην τα μπερδεύετε - αυτό που η απογραφή αναφέρει σαν "Αγρίνιο" είναι το κεντρικό διαμέρισμα της πόλης, και όχι όλη η πόλη. Είναι ιδιαίτερη περίπτωση λόγω του Αγ. Κων/νου που κακώς παρουσιάζεται σαν ξεχωριστό διαμέρισμα. --Lord Makro (συζήτηση) 16:20, 30 Μαΐου 2013 (UTC)
Είμαι σίγουρος ότι θα γνωρίζεις καλύτερα από εμάς και πως ισχύει αυτό που λες αλλά από τη στιγμή που η στατιστική υπηρεσία μας δίνει αυτά τα στοιχεία τι πρέπει να κάνουμε? Να τα αγνοήσουμε? Φυσικά υπάρχει η δυνατότητα να αναπτύξετε όλοι το λήμμα με βάση τις πηγές σας και να κάνετε τις απαραίτητες αλλαγές αλλά στο πρότυπο νομίζω ότι πρέπει να υπάρχει ο επίσημος πληθυσμός που δίνει η στατιστική. Φιλικά.Dodos (συζήτηση) 16:31, 30 Μαΐου 2013 (UTC)
Η στατιστική υπηρεσία δεν αναφέρει πουθενά ότι το διαμέρισμα "Αγρίνιο" ταυτίζεται με την πόλη, απλά το υποθέτετε εσείς επειδή ιχύει στο 99% των περιπτώσεων. Η στατιστική υπηρεσία αναφέρει απλά πληθυσμούς διοικητικών ενοτήτων. --Lord Makro (συζήτηση) 16:38, 30 Μαΐου 2013 (UTC)

Δεν αποτελεί ιδιαιτερότητα το Αγρίνιο. Το ίδιο ισχύει και στην Ηγουμενίτσα που δεν μπορεί να μεγαλώσει ο κεντρικός οικισμός λόγω έλλειψης χώρου με αποτέλεσμα να εμφανίζεται με τον ίδιο πληθυσμό που είχε και πριν 20 χρόνια περίπου! Το ίδιο και στον Βόλο, το ίδιο και στα Ιωάννινα. Για την Αθήνα τι να πούμε τότε; Θα αρχίσουμε να γράφουμε τον πληθυσμό και των υπόλοιπων οικισμών όπως της Νέας Φιλαδέλφειας ή της Καλλιθέας επειδή είναι ενωμένες; Όχι βέβαια! Το λήμμα αφορά τον οικισμό "Αγρίνιο". Όποιος θέλει ας γράψει καινούριο λήμμα "Πολεοδομικό συγκρότημα Αγρινίου" ή "Δημοτική ενότητα Αγρινίου" ή δεν ξέρω εγώ τι. --Evmeos (συζήτηση) 16:51, 30 Μαΐου 2013 (UTC)

πληθυσμός[επεξεργασία κώδικα]

Υφίσταται μια μεγάλη παρανόηση στο θέμα του πληθυσμού της πόλης. Μέσα στο λήμμα δίνεται ο συνολικός πληθυσμός της δημοτικής ενότητας (106.000) και στον πίνακα δεξιά δίνεται πληθυσμός 46.000. Δεν ξέρω ειλικρινά από που προκύπτει το νούμερο αυτό,ούτε καν από την ΕΛΣΤΑΤ: το Αγρίνιο είναι μια πόλη ενιαία(μη χωριζόμενη,ενιαίο κέντρο) η οποία αποτελείται από τη Δημοτική Κοινότητα Αγρινίου(48.645)και τις τοπικές δημοτικές κοινότητες Αγίου Κωνσταντίνου(6.534) Δοκιμίου (1.664)κατά βάση (υπάρχει και αναλυτικότατος πίνακας μέσα στο λήμμα στην ενότητα πληθυσμός). (http://www.kallikratis.org/dimos-agrinioy-pe-aitoloakarnanias/). Αυτά συγκροτούν το λεγόμενο κέντρο του πολεοδομικού συγκροτήματος και δίνουν έναν πληθυσμό της τάξης των 57.000. ΠΡΟΣΟΧΗ:ΔΕΝ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ ΚΑΝ δημοτικές κοινότητες-"προάστια" που είναι σε απόσταση 10-15 λεπτών από το κέντρο(Νεάπολη ,Καλύβια, Δημ. Ενότητα Θεστιαίων κ.ά)αν και εντάσσονται από τον Καλλικράτη στον Δήμο Αγρινίου ,πολύ περισσότερο άλλες,πιο απομακρυσμένες Δημοτικές Ενότητες του καλλικρατικού δήμου (Στράτου,Παραβόλας,Αρακύνθου,Αγγελοκάστρου κατά βάση).Κοντολογίς,ο πληθυσμός του Αγρινίου μπορεί γενικά να υπολογιστεί με βάση δύο κριτήρια: αυτό της Ελληνικής απογραφής του 2011 (που αποτυπώνει τον πληθυσμό του Καλλικρατικού δήμου σε 94.181 κατοίκους) και αυτό της χιλιομετρικής απόστασης από την πόλη του Αγρινίου (οπότε και θα συμπεριληφθούν στον υπολογισμό που δίνει κατά προσέγγιση έναν αριθμό της τάξεως των 70.000 κατοίκων ο πληθυσμός του αστικού ιστού και οι "κοντινές" γεωγραφικά και χιλιομετρικά δημοτικές ενότητες Θεστιέων και Νεάπολης εν είδει "προαστίων".Αν το δει κανείς αυστηρά "πολεοδομικά",το κέντρο του Αγρινίου έχει πληθυσμό περί τις 57.000 κατοίκων(σε καμία των περιπτώσεων 46.000 που αναφέρει το πρότυπο προδήλως αυθαίρετα),αλλά ειλικρινά δεν βλέπω σε πολλές ελληνικές πόλεις της επαρχίας να τηρείται αυτό το κριτήριο στα λήμματα.--Thesixman (συζήτηση) 08:45, 10 Μαΐου 2018 (UTC)

Thesixman, καλά κάνατε που το διορθώσατε. Είναι συνηθισμένο αυτό το φούσκωμα του πληθυσμού για τοπικιστικούς λόγους ή για βανδαλισμό, γιατί περνά εύκολα απαρατήρητο. --cubic[*]star 11:28, 10 Μαΐου 2018 (UTC)


Αγαπητέ CubicStar δες λίγο πιο προσεκτικά περί τίνος πρόκειται εδώ...

Thesixman καλησπέρα,

Το νούμερο των 46.899 κατοίκων που αναφερόταν στο πρότυπο προκύπτει, προφανώς, με βάση το τελικό αρχείο των αποτελεσμάτων της ελληνικής απογραφής του 2011: ΦΕΚ 698/Β'/20.03.2014 (σελίδα 234, α/α 11334). Πέραν τούτου, και αυτό έχει πράγματι αποδειχθεί και σε άλλες περιπτώσεις, είναι πολύ πιθανό το Π.Σ. Αγρινίου (αυτό που ουσιαστικά χαρακτηρίζουμε ως "πόλη" εν τέλει) να περιλαμβάνει και άλλες "περιοχές", με δική τους ονομασία, που αναφέρονται ξεχωριστά στους καταλόγους της απογραφής. Και εδώ αρχίζει το πρόβλημα, μιας και δεν είναι πάντα εμφανές αν μια περιοχή ανήκει στο Π.Σ. ή αποτελεί προάστιο ή εντελώς ξεχωριστό οικισμό. Εσείς, για παράδειγμα, έχετε κάποια πηγή για αυτά που ισχυρίζεστε ή αποτελούν προσωπική σας γνώση-υπόθεση;

Αυτή τη στιγμή αναφέρεται στο λήμμα, εντελώς λανθασμένα, ο πληθυσμός της πόλης του Αγρινίου ως 94.181 κάτοικοι, πληθυσμός όμως που αποτελεί αυτόν του ομώνυμου δήμου. Εσείς μάλιστα, δεν προσθέσατε ούτε καν αυτόν τον πληθυσμό, αλλά τοποθετήσατε τον αριθμό 106.053, ο οποίος δεν προκύπτει από πουθενά.

Γράφετε: "το Αγρίνιο είναι μια πόλη ενιαία(μη χωριζόμενη,ενιαίο κέντρο) η οποία αποτελείται από τη Δημοτική Κοινότητα Αγρινίου(48.645)και τις τοπικές δημοτικές κοινότητες Αγίου Κωνσταντίνου(6.534) Δοκιμίου (1.664)κατά βάση"

  • Το "κατά βάση" να υποθέσω σημαίνει ότι ούτε εσείς είστε σίγουρος;
  • Η Δημοτική Κοινότητα Αγρινίου περιλαμβάνει και οικισμούς όπως Γιαννούζι, Στρογγυλαίικα, Σχίνος κ.α., οι οποίοι προφανώς και δεν μπορούν να αποτελούν μέρος της "πόλης του Αγρινίου" λόγω της εμφανώς μεγάλης απόστασής τους από αυτή. Άρα δεν νομίζω ότι όλοι οι οικισμοί της Δημοτικής Κοινότητας Αγρινίου (συνολικός πληθυσμός 48.645) αποτελούν μέρος της πόλης ή του Π.Σ. Αγρινίου όπως γράφετε.
  • Για τον Άγιο Κωνσταντίνο συμφωνώ μάλλον μαζί σας και το αναφέρουν και οι χρήστες στην παραπάνω συζήτηση, ωστόσο για το Δοκίμι είμαστε σίγουροι ότι δεν αποτελεί προάστιο;

Γράφετε επίσης: "Κοντολογίς,ο πληθυσμός του Αγρινίου μπορεί γενικά να υπολογιστεί με βάση δύο κριτήρια: αυτό της Ελληνικής απογραφής του 2011 (που αποτυπώνει τον πληθυσμό του Καλλικρατικού δήμου σε 94.181 κατοίκους) και αυτό της χιλιομετρικής απόστασης από την πόλη του Αγρινίου (οπότε και θα συμπεριληφθούν στον υπολογισμό που δίνει κατά προσέγγιση έναν αριθμό της τάξεως των 70.000 κατοίκων ο πληθυσμός του αστικού ιστού και οι "κοντινές" γεωγραφικά και χιλιομετρικά δημοτικές ενότητες Θεστιέων και Νεάπολης εν είδει "προαστίων""

Αυτά μου φαίνεται ότι αποτελούν προφανή πρωτότυπη έρευνα. Αρχικά, τι σχέση έχει ο πληθυσμός ολόκληρου του δήμου με αυτόν της πόλης; Πώς υπολογίζεται δηλαδή με βάση τον πληθυσμό του δήμου ο πληθυσμός της πόλης, όπως γράφετε; Επίσης, με το "κριτήριο της χιλιομετρικής απόστασης" τι εννοείτε ακριβώς; Και πώς υπολογίζετε τελικώς αυτός ο "αριθμός της τάξεως των 70.000 κατοίκων" για τον αστικό ιστό;

Γενικά μιλώντας, παρατηρώ πολύ συχνά σε ορισμένους χρήστες έναν περίεργο τοπικισμό που δεν κατανοώ, και σχετίζεται με τον πληθυσμό της πόλης τους. Με αποκορύφωμα, να αναφέρω με την ευκαιρία, έναν απίστευτο πίνακα που είχα παρατηρήσει κάποτε στο λήμμα της Λάρισας αν θυμάμαι καλά, ο οποίος είχε τίτλο "Σύγκριση πληθυσμού Λάρισας με Βόλο", ή κάτι σχετικό τέλος πάντων, θαρρείς και επικρατεί κανένας διαγωνισμός πληθυσμού πόλεων με έπαθλα. Esslet(συζήτηση) 20:47, 10 Μαΐου 2018 (UTC)