Συζήτηση:Άρτα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Η Αρτα, πρωτεύουσα του Νομού Αρτας, είναι χτισμένη στην ίδια θέση που κατά την αρχαιότητα υπήρχε μια από τις σημαντικότερες πόλεις της Ελλάδας, η Αμβρακία .


Δεν γνωρίζουμε ποιοί πρωτόχτισαν την Αμβρακία. Πάντως αρχαίοι συγγραφείς αποκαλούν την περιοχή της Αμβρακίας Δρυοπίδα. Οι σχετικοί με τους οικιστές της Αμβρακίας μύθοι προδίδουν πρόθεση προβολής δικαιωμάτων στην περιοχή.


Η Αμβρακία δεν έλαβε μέρος στον Τρωικό πόλεμο. Πιθανότατα είχε κατακτηθεί από τους Δωριείς, ενώ ο Τρωικός ήταν πόλεμος των Αχαιών. Οι Δωριείς έφτιαξαν τον στόλο τους στο μοιχό του Αμβρακικού κόλπου, με την ξυλεία απ' τα πλούσια δάση της περιοχής της Αμβρακίας.


Το τοπωνύμιο Αμβρακία οφείλεται κατά την μυθολογία στον Αμβρακία , γιο του Θεσπρωτού ή στην Αμβρακία, θυγατέρα του Μελανέα των Δρυόπων ή του Αυγείου της Ηλιδας ή του Φόρβαντα γιου του Ηλιου. Υπάρχει όμως και η άποψη πως το τοπωνύμιο ανταποκρίνεται στη εδαφομορφολογία της θέσης της Αμβρακίας, δηλαδή θέσης που από δω κι απ' εκεί (αμφί) έχει βραχώδεις ακτές (όχθες).


Το 625 π.Χ. εγκαταστάθηκαν στην Αμβρακία οι Κορίνθιοι - καλεσμένοι ίσως από τους παλιούς κατοίκους - με αρχηγό τους τον Γόργο, νόθο γιο του Κυψέλου, του τυράννου της Κορίνθου.


Η Αμβρακία με τους Κορίνθιους πια, γνώρισε μεγάλη οικονομική ακμή και στρατιωτικοναυτική ισχύ όπως προκύπτει από τα αρχαία κείμενα και τα αρχαιολογικά ευρήματα. Κατά τους Περσικούς πολέμους έλαβε μέρος με εφτά πλοία στη ναυμαχία της Σαλαμίνας και με πεντακόσιους οπλίτες στη μάχη των Πλαταιών.

Από το 625 π.Χ μέχρι την εποχή του Πύρρου, η Αμβρακία είχε κατά περιόδους τυραννικό, ολιγαρχικό - τιμοκρατικό ή δημοκρατικό πολίτευμα. Κατά μία άποψη, στην Αμβρακία δημιουργήθηκε το πρώτο δημοκρατικό καθεστώς μερικές δεκαετίες πριν απ' την δημοκρατία της Αθήνας.


Η Αμβρακία είχε ένα από τα τελειότερα πολεοδομικά συστήματα της αρχαιότητας, ονομαστά δε ήταν τα γυναικεία αμβρακιώτικα υποδήματα, γνωστά σ' όλη την Ελλάδα με το όνομα Αμβρακίδες.

Περιεχόμενο άρθρου[επεξεργασία κώδικα]

Το άρθρο αυτό για την πόλη της Άρτας έχει μετατραπεί σε λεπτομερή περιγραφή των Ναών της πόλης. Μήπως θα έπρεπε να δημιουργηθούν ξεχωριστά άρθρα για τους ναούς αυτούς και μετακίνηση του περιεχομένου από το παρόν άρθρο; Κυνίσκος 17:54, 7 Μαρτίου 2007 (UTC)Απάντηση[απάντηση]

Ιλλυρία?[επεξεργασία κώδικα]

Η περιοχή αυτη στην, οποία ανήκε και η Άρτα στην αρχαιότητα δε λεγόταν Ιλλυρία, αλλά Ήπειρος. Η Ιλλυρία ήτανε πιο πάνω γεωγραφικά. Θα το διορθώσει κάποιος παρακαλώ?

Σχόλιο 17-10-2016[επεξεργασία κώδικα]

Κατάσταση: αναφορά που απορρίφθηκε

Στις σημαντικές προσωπικότητες που κατάγονται από την Άρτα δεν μπορεί να συνυπάρχουν ο Γεώργιος Καραϊσκάκης και πρώην ποδοσφαιριστές και νυν Μητροπολίτες. Είναι ασέβεια Αναφορά: Ανδρέας Χαραλάμπους 79.107.86.102 14:32, 17 Οκτωβρίου 2016 (UTC)Απάντηση[απάντηση]

Είναι όλοι μέρος της ιστορίας, παλαιότερης και πιο σύγχρονης.--Texniths (συζήτηση) 14:35, 25 Απριλίου 2017 (UTC)Απάντηση[απάντηση]

Γράψε στην κεντρική καρτέλα δημωνύμιο: Αρταίος, Αρταία - μετά γράψε δημωνύμιο σε κάθε σχετικό λήμμα για τόπους[επεξεργασία κώδικα]

Γράψε στην κεντρική καρτέλα δημωνύμιο: Αρταίος, Αρταία - μετά γράψε δημωνύμιο σε κάθε σχετικό λήμμα για τόπους