Συζήτηση:Άγιος Σπυρίδωνας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Το άρθρο χρήζει ριζικής επανεπεξεργασίας καθώς αποτελεί θρησκευτικό ύμνο προς το πρόσωπο παρά εγκυκλοπαιδικό άρθρο. Εκφράσεις όπως "πολύ ενάρετος ... μελέτησε πολύ, απόκτησε μεγάλη σοφία και χάρη στις θρησκευτικές του αρετές ... Έλαβε μέρος στην Α' Οικουμενική Σύνοδο το 325, όπου και θαυματούργησε. ... Το λείψανό του, που διατηρήθηκε ακέραιο μετά την ταφή και ανέδιδε ευώδεις αναθυμιάσεις ... Αν υπάρχει κάτι με το οποίο η Κέρκυρα είναι έκτοτε αναπόσπαστα δεμένη μέσα στη νεότερη ιστορική της πορεία, σίγουρα είναι ο προστάτης και πολιούχος της Άγιος Σπυρίδων. ... Η λατρεία των Κερκυραίων στον θαυματουργό τους Άγιο δεν είναι απλά ένα οποιοδήποτε θρησκευτικό συναίσθημα, είναι η αγάπη, η ελπίδα και η παρηγοριά τους. ... το ιερό λείψανο του Αγίου Σπυρίδωνα, ο οποίος γαλήνιος και σεμνός, τείνει πάντοτε «ευήκοον ους», όχι μόνο προς τους Κερκυραίους αλλά και προς τους χιλιάδες ξένους επισκέπτες, οι οποίοι ευλαβικά ζητούν καταφύγιο στη χάρη του" αποτελούν δείγμα αυτού. -- pvasiliadis  07:07, 3 Ιουλίου 2008 (UTC)

Ας γραφεί και ότι αλλάζουν στο λείψανο που φυλάσσεται στην Εκκλησία υποδήματα (!!) κάθε χρόνο, επειδή ισχυρίζονται ότι σηκώνεται περπατάει, κάνει θαύματα, και λιώνει τα προηγούμενα παπούτσια από τα πολλά χιλιόμετρα που διένυσε. Έχουμε κάποια πηγή γι'αυτό? Οι Κερκυραίοι είναι πολύ υπερήφανοι που το λείψανο του τοπικού τους αγίου κάνει βόλτες 3-4 φορές τον χρόνο, θεραπεύοντας νοικοκυρές και αποφοίτους δημοτικού. 94.68.189.191 16:36, 9 Φεβρουαρίου 2009 (UTC)

Παρακαλώ περισσότερο κόσμιες εκφράσεις. Το παραπάνω κείμενο είναι προσβλητικό για αρκετούς αναγνώστες.--MARKELLOSΑφήστε μήνυμα 16:51, 9 Φεβρουαρίου 2009 (UTC)

Δεν ήξερα ότι ο όρος πτώμα είναι προσβλητικός. Ελπίζω ότι επανόρθωσα και ζητώ συγγνώμη για την χρήση του. Επί της ουσίας όμως? Ανασταίνεται αλήθεια και λιώνει τα παπούτσια του από τις μεγάλες διαδρομές το λείψανο του Αγίου Σπυρίδωνα κάθε χρόνο? Συμμερίζεται αυτή την άποψη η Εκκλησία? Αλλιώς γιατί του αλλάζουν παπούτσια?
Νομίζω ότι έχουμε να κάνουμε με θαύμα μεγαλύτερης λαμπρότητας από την ανάσταση του Λαζάρου (ο οποίος στο κάτω-κάτω σηκώθηκε από τους νεκρούς μόνο μια φορά!) και θα έπρεπε να το προβάλλουμε αντίστοιχα!94.68.171.205 19:21, 12 Φεβρουαρίου 2009 (UTC)

Η βικιπαίδεια δεν είναι φόρουμ. Δεν θα προβούεμ εδώ σε αναλύσεις. Η σελίδα αυτή χρησιμοποιείται αποκλειστικά για τη βελτίωση του άρθρου. Παρακαλώ η συζήτηση να παραμείνει σε αυτό το θέμα.--MARKELLOSΑφήστε μήνυμα 19:34, 12 Φεβρουαρίου 2009 (UTC)

Δεν αποτελεί ζήτημα εγκυκλοπαιδικού ενδιαφέροντος για τον Άγιο Σπυρίδωνα το γεγονός ότι το λείψανό του, που φυλάσσεται σε Εκκλησία της Κέρκυρας, πιστεύεται ότι είναι θαυματουργό και ότι περπατάει - καθώς και το ότι στην εκκλησία του αλλάζουν τα παπούτσια που χάλασε κάθε χρόνο γι'αυτό τον σκοπό? Εδώ θα διαφωνήσω. Ζητώ την γνώμη σου γιατί σκοπεύω να το ενσωματώσω στο κυρίως άρθρο όταν βρω σχετική τεκμηρίωση. 94.68.171.205 20:19, 12 Φεβρουαρίου 2009 (UTC)

Σαφώς και είναι εγκυκλοπαιδικό. Πρέπει να παρουσιαστεί όμως αντικειμενικά στο άρθρο και οπωσδήποτε με τεκμηρίωση.--MARKELLOSΑφήστε μήνυμα 20:22, 12 Φεβρουαρίου 2009 (UTC)

Ok. Απολύτως αποδεκτή η ένστασή σου σε ενδεχόμενα σχόλια. Όταν βρω πηγές θα προσθέσω την κατάλληλη αναφορά, και ευελπιστώ ότι θα βοηθήσεις να είναι ουδέτερη και αντικειμενική. 94.68.171.205 20:26, 12 Φεβρουαρίου 2009 (UTC)