Στρούμα (πλοίο)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χάρτης του Βοσπόρου όπου φαίνεται το σημείο στο οποίο αγκυροβόλησε το Στρούμα (1), και το σημείο όπου χτυπήθηκε από τορπίλη και βυθίστηκε στην Μαύρη θάλασσα (2)

Στις 24 Φεβρουαρίου του 1942, 10 μίλια βόρεια του πορθμού του Βοσπόρου, χτυπήθηκε από τορπίλη και βυθίστηκε το φορτηγό πλοίο Στρούμα (Struma), το οποίο μετέφερε Εβραίους πρόσφυγες από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και είχε προορισμό την Παλαιστίνη.

Το Στρούμα είχε φτάσει στην Κωνσταντινούπολη στις 15 Δεκεμβρίου του 1941 από την Κωστάντζα της Ρουμανίας, από όπου είχε ξεκινήσει. Για ένα διάστημα μεγαλύτερο των δύο μηνών παρέμενε αγκυροβολημένο στο στενό του Βοσπόρου, ενώ απαγορευόταν στους επιβάτες να αποβιβαστούν. Η Βρετανία πίεζε τις τουρκικές αρχές να μην επιτρέψουν στο πλοίο να συνεχίσει το ταξίδι προς την Παλαιστίνη, που τότε ήταν υπό Βρετανική Εντολή, ούτε να αφήσει τους επιβάτες να βγουν στην στεριά και να συνεχίσουν με άλλα μέσα το ταξίδι προς τον τελικό τους προορισμό. Τελικά στις 23 Φεβρουαρίου το Στρούμα οδηγήθηκε από τις τουρκικές Αρχές πίσω στην Μαύρη Θάλασσα, όπου βυθίστηκε την επόμενη ημέρα, αφού χτυπήθηκε από τορπίλη σοβιετικού υποβρυχίου.

Πάνω στο Στρούμα υπολογίζεται ότι επέβαιναν 791 άνθρωποι (781 επιβάτες και 10 μέλη του πληρώματος).[1] Επέζησε μόνο ένας 19χρονος επιβάτης, ο David Stoliar.

Το πλοίο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Στρούμα κατασκευάστηκε το 1867 από την εταιρία Palmers Shipbuilding and Iron Company για λογαριασμό του Henry Paget, 2ου Μαρκήσιου του Άνγκλσεϊ. Ήταν πολυτελής ατμοκίνητη θαλαμηγός, είχε μήκος 45,2 μ., πλάτος 5,9 μ. και μέγιστο βύθισμα 3 μ. και αρχικά ονομαζόταν SS Xantha.

Μέχρι το 1942 άλλαξε πολλούς ιδιοκτήτες και ονόματα. Ένας από τους ιδιοκτήτες μετά τον Henry Paget, το μετονόμασε σε SS Sölyst ενώ το 1898 ο καινούργιος ιδιοκτήτης του έδωσε το όνομα SS Sea Maid. Το 1916 αποκτήθηκε από την ελληνική ναυτιλιακή εταιρία Θρακική Ατμοπλοΐα, μετονομάστηκε σε Καφηρεύς και χρησιμοποιήθηκε ως εμπορικό πλοίο. Ακολούθως πέρασε στο Γεώργιο Μυλωνά και πήρε το όνομα Έσπερος. Το 1932 ο Μυλωνάς το πούλησε στο Βούλγαρο Dimiter Nenkov, ο οποίος το μετονόμασε σε Makedoniya και το χρησιμοποιούσε για την μεταφορά βοοειδών στον ποταμό Δούναβη. Ο Nenkov το 1941 πούλησε το πλοίο στην εταιρία Compañia Mediterranea de Vapores Limitada, του Έλληνα Jean D Pandelis. Το πλοίο πήρε το όνομα Στρούμα και καταχωρήθηκε με σημαία Παναμά. Στο μεταξύ κάποια στιγμή, μετά τα μέσα της δεκαετίας του τριάντα, αντικαταστάθηκε η ατμοκίνητη μηχανή του με τρικύλινδρο κινητήρα ντίζελ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Struma disaster της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα MV Struma της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).