Μετάβαση στο περιεχόμενο

Στρογγίλα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Στρογγίλα
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση15ος αιώνας
Θάνατος1548
Κωνσταντινούπολη
Χώρα πολιτογράφησηςΟθωμανική Αυτοκρατορία
ΘρησκείαΚαραΐτικος Ιουδαϊσμός (έως 1548)[1][2]
Ισλάμ (από 1548)[1]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταεπιχειρηματίας
έμπορος

Η Στρογγίλα (; - 1548) ήταν Εβραία Οθωμανή επιχειρηματίας. Ήταν η αγαπημένη και Κυρά της Αϊσέ Χαφσά Σουλτάνας, στην οποία είχε και επιρροή, και πιθανώς και της Χιουρέμ Σουλτάνας.[3]

Η Στρογγίλα ήταν κόρη του Καραΐτη Εβραίου Ελιγιά Γιβώρ από την Κριμαία. Είναι η πρώτη Κυρά στο Αυτοκρατορικό Χαρέμι, για την οποία υπάρχουν πληροφορίες. Έγινε Κυρά παρουσιάζοντας τα αγαθά του συζύγου της εμπόρου στις γυναίκες του χαρεμιού[4]. Από τον γάμο της με τον έμπορο σύζυγό της, απέκτησε τουλάχιστον δύο παιδιά[4].

Ως Κυρά, ενεργούσε ως μεσολαβήτρια και παρείχε είδη πολυτελείας, φάρμακα και γράμματα.

Λόγω των υπηρεσιών της, η Στρογγίλα έγινε η αγαπημένη Κυρά της Αϊσέ Χαφσά Σουλτάνας. Ήταν πιθανώς η ίδια Κυρά, που θεράπευσε μια ασθένεια των ματιών μιας άγνωστης μητέρας σουλτάνου και τιμήθηκε πολύ γι' αυτό. Όταν η Αϊσέ Χαφσά Σουλτάνα έγινε μητέρα του σουλτάνου το 1520, ζήτησε επιτυχώς από τον γιο της να παραχωρήσει στους απογόνους της Στρογγίλα το δικαίωμα στην ελευθερία από κάθε φόρο και το δικαίωμα να έχουν σκλάβους, άδεια που ανανεώθηκε πέντε φορές μέχρι το 1867. Η Στρογγίλα είναι γνωστό ότι είχε δωμάτιο στο χαρέμι, γιατί σημειώνεται ότι η φωτιά του χαρεμιού το 1541 της προκάλεσε προσωπικές υλικές απώλειες.

Λόγω του γεγονότος ότι υπήρχαν πολλές Κυρές, οι οποίες εργάζονταν παράλληλα στο Αυτοκρατορικό Χαρέμι και λόγω του ότι σπάνια τεκμηριώνονται με το όνομά τους (οι διαφορετικές Κυρές αναφέρονται συνήθως μόνο ως Κυρά ή Κυρά Εβραία), είναι δύσκολο να αναγνωριστούν μεμονωμένα Κυρές και να διαχωριστούν η μία από την άλλη. Το 1532, η Αϊσέ Χαφσά Σουλτάνα έστειλε μια Κυρά για να ενεργήσει ως αγγελιοφόρος στον Ενετό πρεσβευτή Πιέτρο Ζεν. Αν και το προσωπικό όνομα της Κυράς δεν αναφέρεται, πιθανότατα ήταν η Στρογγίλα.

Καθώς αναφέρεται ότι είχε ένα δωμάτιο στο χαρέμι το 1541 και η Αϊσέ Χαφσά Σουλτάνα πέθανε το 1534, η Στρογγίλα φαίνεται να συνέχισε την σταδιοδρομία της στο χαρέμι και μετά τον θάνατο αυτής της Σουλτάνας[4]. Μπορεί να ήταν η ίδια άγνωστη Κυρά, η οποία σημειώνεται ότι είχε καθήκοντα γραμματείας για τα φιλανθρωπικά προγράμματα της Χιουρέμ Σουλτάνας και έχει αναφερθεί σε πηγές σε σχέση με τη Μιχριμάχ Σουλτάνα, αν και η Εσθήρ Χανταλί θα μπορούσε επίσης να ήταν αυτή η Κυρά. Η μετέπειτα σταδιοδρομία της μπορεί να επικαλύπτεται κάπως με την πρώιμη σταδιοδρομία της Εσθήρ Χανταλί.

Η Στρογγίλα ασπάστηκε το Ισλάμ με το όνομα Φάτμα λίγο πριν το θάνατό της, αν και τα παιδιά της διατήρησαν την εβραϊκή πίστη.[4]

  1. 1,0 1,1 A History of the Jewish Community in Istanbul, The Formative Years, 1453 – 1566 2002.
  2. The Karaites in European Turkey 1925. σελ. 323-324.
  3. «OSMANLI DÜNYASİNDA YAHUDİ KİRA KADINLAR"». web.archive.org. 2 Απριλίου 2024. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Απριλίου 2024. Ανακτήθηκε στις 9 Απριλίου 2025. CS1 maint: Unfit url (link)
  4. 4,0 4,1 4,2 4,3 Abraham Danon, “The Karaites in European Turkey,”The Jewish Quarterly Review, New Series 15, no. 3(1925): 323-324