Στρατονίκη του Πόντου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Στρατονίκη του Πόντου
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση0ος αιώνας π.Χ.
Θάνατος1ος αιώνας π.Χ.
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςαρχαία ελληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμουσικός
Οικογένεια
ΣύζυγοςΜιθριδάτης ΣΤ΄ Ευπάτωρ
ΤέκναΞιφάρης

Η Στρατονίκη (άκμασε τον 1ο αι. π.Χ.) ήταν Ελληνίδα από το βασίλειο του Πόντου, που ήταν αρχικά ερωμένη και έπειτα η 4η σύζυγος του Μιθριδάτη ΣΤ΄ του Πόντου.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν από την πόλη Καβείρα του Πόντου. Αρχικά ήταν γυναίκα μεσαίας κοινωνικής θέσης, καθώς ο πατέρας της ήταν αρπιστής. Ήταν και η ίδια αρπίστρια στην Αυλή του Μιθριδάτη ΣΤ΄. Έγινε μία από τις ερωμένες του και τελικά ο βασιλιάς τη νυμφεύτηκε ως μία από τις συζύγους του το 86 π.Χ. Έκανε έναν γιο, τον Ξιφάρη. Έγινε μία από τις αγαπημένες συζύγους του και απέκτησε μεγάλη επιρροή επάνω του. Όταν ο Μιθριδάτης ΣΤ΄ εξαναγκάστηκε να αρχίσει την επικίνδυνη απόσυρσή του στον Εύξεινο Πόντο, άφησε τη Στραονίκη υπεύθυνη ενός ισχυρού φρουρίου, στο Κοινόν, στο οποίο είχε αποθηκεύσει ένα μεγάλο ποσό θησαυρού.

Ο Μιθριδάτης ΣΤ΄ του Πόντου, σύζυγος της Στρατονίκης.

Η Στρατονίκη προκλήθηκε να προδώσει το φρούριο και τον θησαυρό στα χέρια τού στρατηγού Γναίου Πομπήιου, με τον όρο ο Πομπήιος να φεισθεί τη ζωή του γιού της. Αλλά ο Μιθριδάτης ΣΤ΄ την τιμώρησε για την προδοσία της, με το να σκοτώσει τον Ξιφάρη μπροστά στα μάτια της. Η Στρατονίκη απεβίωσε το 63 π.Χ., όταν το βασίλειο του Πόντου προσαρτήθηκε από τον Πομπήιο.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παντρεύτηκε τον Μιθριδάτη ΣΤ΄ του Πόντου κι είχε τέκνο:

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Mayor, A., The Poison King: the life and legend of Mithradates, Rome’s deadliest enemy, Princeton University Press, 2009, ISBN 978-0691150260