Στρατονίκη του Πόντου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση


Στρατονίκη του Πόντου
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση0ος αιώνας π.Χ.
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμουσικός
Οικογένεια
ΣύζυγοςΜιθριδάτης ΣΤ΄ Ευπάτωρ
ΤέκναΞιφάρης

Η Στρατονίκη (άκμασε τον 1ο αι. π.Χ.) ήταν Ελληνίδα από το βασίλειο τού Πόντου, που ήταν αρχικά ερωμένη και έπειτα η 4η σύζυγος τού Μιθριδάτη ΣΤ΄ του Πόντου.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν από την πόλη Καβείρα τού Πόντου. Αρχικά ήταν γυναίκα μεσαίας κοινωνικής θέσης, καθώς ο πατέρας της ήταν αρπιστής. Ήταν και η ίδια αρπίστρια στην Αυλή τού Μιθριδάτη ΣΤ΄. Έγινε μία από τις ερωμένες του και τελικά ο βασιλιάς τη νυμφεύτηκε ως μία από τις συζύγους του το 86 πΧ. Έκανε έναν γιο, τον Ξιφάρη. Έγινε μία από τις αγαπημένες συζύγους του και απέκτησε μεγάλη επιρροή επάνω του. Όταν ο Μιθριδάτης ΣΤ΄ εξαναγκάστηκε να αρχίσει την επικίνδυνη απόσυρσή του στον Εύξεινο Πόντο, άφησε τη Στραονίκη υπεύθυνη ενός ισχυρού φρουρίου, στο Κοινόν, στο οποίο είχε αποθηκεύσει ένα μεγάλο ποσό θησαυρού.

Ο Μιθριδάτης ΣΤ΄ του Πόντου, σύζυγος της Στρατονίκης.

Η Στρατονίκη προκλήθηκε να προδώσει το φρούριο και τον θησαυρό στα χέρια τού στρατηγού Γναίου Πομπήιου, με τον όρο ο Πομπήιος να φεισθεί τη ζωή τού γιού της. Αλλά ο Μιθριδάτης ΣΤ΄ την τιμώρησε για την προδοσία της, με το να σκοτώσει τον Ξιφάρη μπροστά στα μάτια της. Η Στρατονίκη απεβίωσε το 63 πΧ, όταν το βασίλειο τού Πόντου προσαρτήθηκε από τον Πομπήιο.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παντρεύτηκε τον Μιθριδάτη ΣΤ΄ τού Πόντου κι είχε τέκνο:

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Mayor, A., The Poison King: the life and legend of Mithradates, Rome’s deadliest enemy, Princeton University Press, 2009, ISBN 978-0691150260
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Stratonice of Pontus της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).