Στρατιωτικό Επιτελείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Στρατιωτικό Επιτελείο
της Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΈδραΒρυξέλλες, Βέλγιο, Βέλγιο
ΙστότοποςΕπίσημη ιστοσελίδα

Το Στρατιωτικό Επιτελείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUMS) είναι μια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδια για την εποπτεία των επιχειρήσεων μέσα από τη σφαίρα της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας. Είναι άμεσα συνδεδεμένη με το ιδιαίτερο γραφείο του Ύπατου Εκπροσώπου της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, (σήμερα) Φεντερίκα Μογκερίνι, και είναι επίσημα μέρος της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης.

Ο Ρόλος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εκτός από την παροχή στρατηγικών συμβουλών προς τον Ύπατο Εκπρόσωπο, το Στρατιωτικό Επιτελείο αναφέρει στην Στρατιωτική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUMC), ένα διακυβερνητικό Σώμα-Συμβούλιο, το οποίο απαρτίζεται από τους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων. Το κύριο καθήκον του είναι "η έγκαιρη προειδοποίηση, η εκτίμηση της κατάστασης και στρατηγικού προγραμματισμού για τα καθήκοντα του Πέτερσμπεργκ" καθώς και να εφαρμόζει τις αποστολές της ΚΠΑΑ (2001/80 / ΚΕΠΠΑ του Συμβουλίου, παράρτημα του άρθρου 2), όπως το EUFOR Althea και τις άλλες αποστολές Δυνάμεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Τσαντ / ΚΑΔ και την Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Η τρέχουσα σύνθεση του Στρατιωτικού Επιτελείου της ΕΕ αποτελείται από 200+ στελέχη στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού.

Το Στρατιωτικό Επιτελείο βρίσκεται στο κτίριο Kortenberg, σε μικρή απόσταση από το κτίριο Berlaymont, στην Avenue de Kortenberg 150, B-1040 στις Βρυξέλλες. Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται το κτίριο της Βελγικής Βασιλικής Στρατιωτικής Ακαδημίας.

Πολωνοί στρατιώτες της EUFOR στο Τσαντ.

Το Επιτελείου διευθύνεται από έναν Γενικό Διευθυντή και από τον Μάιο του 2013, από τον Πτέραρχο Wolfgang Wosolsobe, ο οποίος ήταν προηγουμένως στρατιωτικός εκπρόσωπος της Αυστρίας στην ΕΕ. Διαδέχθηκε τον Πτέραρχο Ton van Osch (2010-2013), τον Αντιστράτηγο David Leakey (2007-2010) και τον Γάλλο Αντιστράτηγο Jean-Paul PERRUCHE (2004-2007). Ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Στρατιωτικού Επιτελείου της ΕΕ είναι ο Υποναύαρχος Bruce Williams από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το Στρατιωτικό Επιτελείο δεν ελέγχει άμεσα τις στρατιωτικές αποστολές της ΕΕ. Προκειμένου να προβεί σε στρατιωτική επιχείρηση διαχείρισης κρίσεων της ΕΕ, ένα Επιχειρησιακό Στρατηγείο διορίζεται από την κατάλληλη απόφαση του Συμβουλίου της ΕΕ. Το επιχειρησιακό στρατηγείο κατευθύνει το Αρχηγείο της δυνάμεως ή του Στρατηγείου Δυνάμεων, παρέχεται επίσης από μια χώρα μέλος, το οποίο διενεργεί την επιχείρηση επί του εδάφους της. Αν μια επιχείρηση της ΕΕ σχεδιάζεται και διεξάγεται με χρήση μέσων και δυνατοτήτων του ΝΑΤΟ, το επιχειρησιακό στρατηγείο μετατρέπεται αυτόματα σε Συμμαχική Διοίκηση Επιχειρήσεων (ACO) του ΝΑΤΟ, παλαιότερα γνωστή ως SHAPE, που βρίσκεται στη Mons του Βελγίου. Σε άλλες περιπτώσεις, τα πέντε εθνικά επιχειρησιακά αρχηγεία διατίθενται για χρήση από την Ένωση ώστε εκπληρώσει το ρόλο του επιχειρησιακού αρχηγείου. Η γαλλική CPCO - Centre de et de Planification conduite des Opérations - βρίσκεται στο à l'État major des Armées, στην 231 λεωφόρο στο Σεν Ζερμέν, στο Παρίσι. Κοντά στο Παρίσι, στο Mont Valérien, είναι επίσης η γαλλική εγκατάσταση διοίκησης και ελέγχου, όπου κηρύσσεται επιχειρησιακό στρατηγείο επιχειρήσεων της ΕΕ. (Δεν είναι σαφές αν η γαλλική εγκατάσταση στο Mont Valerien έχει εθνικό χαρακτηρισμό). Οι άλλες είναι η βρετανική PJHQ στα βορειοδυτικά του Northwood με έδρα το Λονδίνο, η Επιχειρησιακή Διοίκηση της Γερμανίας κοντά στο Πότσνταμ και, το Centocelle στη Ρώμη και στη Λάρισα. Το επιλεγμένο Επιχειρησιακό Στρατηγείο τρέχει τις επιχειρήσεις σε στρατηγικό επίπεδο. Για παράδειγμα, για την Επιχείρηση Artemis χρησιμοποιήθηκε το Mont Valérien ως Επιχειρησιακό Στρατηγείο της και στην επιχείρηση EUFOR RD Congo χρησιμοποιήθηκε το Πότσνταμ.[1] Ως δεύτερη επιλογή χρησιμοποιούνται οι εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟ, υπό το σύμφωνο «Βερολίνο Συν», όπως και στην περίπτωση για την τοποθέτηση της EUFOR Althea, για την οποία χρησιμοποιήθηκε το SHAPE.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε τον Δεκέμβριο του 2004 για να δημιουργήσει μια επιπλέον επιλογή στο επιχειρησιακό στρατηγείο σε αυτές που ήδη υπάρχουν. Το Στρατιωτικό Επιτελείο της ΕΕ (EUMS) επιφορτίστηκε να είναι έτοιμο να δημιουργήσει έναν ικανό σχεδιασμό OPSCEN για τη διεξαγωγή μιας επιχείρησης, ιδίως όταν απαιτεί μια κοινή πολιτικο/στρατιωτική αντίδραση και δεν έχει προσδιοριστεί εθνικό στρατηγείο. Την ευθύνη για την εξασφάλιση αυτής της δυνατότητας φέρει ο OPSCEN/WKC Υποτμήμα του Στρατιωτικού Επιτελείου Επιχειρήσεων της ΕΕ. Από την 1η Ιανουαρίου του 2007, το Κέντρο Επιχειρήσεων της ΕΕ είναι έτοιμο για την ενεργοποίηση από το Συμβούλιο για τη διεξαγωγή αυτόνομων επιχειρήσεων. Δεν είναι ένα μόνιμο, πλήρως επανδρωμένο Αρχηγείο. Οι μόνιμες εγκαταστάσεις - κτίρια και ο απαραίτητος εξοπλισμός - επιτρέπουν στο Συμβούλιο να θεσπίσει, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, ένα πλήρως αναπτυγμένο Κέντρο Επιχειρήσεων για μια συγκεκριμένη επιχείρηση. Στην περίπτωση μιας στρατιωτικής επιχείρησης κατά κύριο λόγο, το προσωπικό του θα είναι σε θέση να αρχίσει τον σχεδιασμό πέντε ημερών ακολουθώντας τις αποφάσεις των Υπουργών. Το προσωπικό του Κέντρου Επιχειρήσεων της ΕΕ, όταν αυτό ενεργοποιηθεί, θα αποτελείται από τη μόνιμη ομάδα πυρήνα (τα τέσσερα μόνιμα επιτελεία), με διπλή ιδιότητα του πολιτικού προσωπικού από το στρατιωτικό επιτελείο και σε άλλα μέρη της EEAS, καθώς και για περαιτέρω ενισχύσεις από τα κράτη μέλη. Ο Επιχειρησιακός Διοικητής του Υποτμήματος του Επιτελείου OPSCEN/WKC θα γίνει ο Αρχηγός του Επιτελείου του ενεργοποιημένου Κέντρου Επιχειρήσεων.

Εποπτεία Επιχειρήσεων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Στρατιωτικό Επιτελείο έχει επιβλέψει μια σειρά υλοποιήσεων από την ίδρυσή του. Ο όρος EUFOR ή Δύναμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει χρησιμοποιηθεί για να περιγράψει μια σειρά από στρατιωτικές επιχειρήσεις, και έχει χρησιμοποιηθεί τέσσερις φορές μέχρι τώρα: στη Βόρεια Μακεδονία Μάρτιος του 2003 - Δεκέμβριος του 2003 ως EUFOR Concordia, στη Βοσνία από το 2004 ως EUFOR Althea, στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό το 2006 (EUFOR DR Congo), και στο Τσαντ (EUFOR Tchad/RCA) και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία από το 2007. Η EUFOR είναι μια προσωρινή στρατιωτική ανάπτυξη, δεν είναι μια μόνιμη στρατιωτική δύναμη, και δεν πρέπει να συγχέεται με τις Eurocorps, Eurofor ή τον κατάλογο δυνάμεων Πρωταρχικού Στόχου του Ελσίνκι, κάποτε καταχρηστικά γνωστή ως η «Ευρωπαϊκή Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης». Η ονομασία «EUFOR» πιθανώς ήταν διαμορφωμένη σε απομίμηση της IFOR του ΝΑΤΟ, της SFOR και της KFOR.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «EU Operations Centre». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Απριλίου 2013. Ανακτήθηκε στις 24 Δεκεμβρίου 2015.