Στιγματισμένες γυναίκες

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Στιγματισμένες γυναίκες
ΣκηνοθεσίαΛόιντ Μπέικον
ΠαραγωγήΛου Έντελμαν
ΣενάριοΡόμπερτ Ρόσσεν
Έιμπεμ Φίνκελ
ΠρωταγωνιστέςΜπέτι Ντέιβις
Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ
Τζέιν Μπράιαν
Εντουάρντο Τσανέλι
ΜουσικήΜπέρναρντ Κάουν
Χάιντζ Ρέμχελντ
Ντέιβιντ Ράξιν
ΦωτογραφίαΤζορτζ Μπάρνς
ΕνδυματολόγοςOrry-Kelly
Εταιρεία παραγωγήςWarner Bros.
ΔιανομήWarner Bros. και Netflix
Πρώτη προβολήCountry flag 10/4 /1937
Κυκλοφορία1937
Διάρκεια94 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαAγγλικά

Η ταινία Στιγματισμένες γυναίκες (αγγλ. Marked Woman) είναι αστυνομικό δράμα και Φιλμ νουάρ παραγωγής 1937 σε σκηνοθεσία Λόιντ Μπέικον. Πρωταγωνιστές της ταινίας είναι οι Μπέτι Ντέιβις, Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ, Τζέιν Μπράιαν, Λόλα Λέιν, Ίζαμπελ Τζούελ, Ρόζαλιντ Μαρκίς, Άλεν Τζένκινς και Εντουάρντο Τσανέλι. Η ταινία είναι βασισμένη στην υπόθεση της δίκης του γκάνγκστερ Λάκι Λουτσάνο.

Υπόθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο περιβόητος νονός της νύχτας Τζόνι Βάνινγκ, (Εντουάρντο Τσανέλι), αναλαμβάνει τη διεύθυνση ενός κακόφημου νυχτερινού κέντρου, αναγκάζοντας τις γυναίκες που εργάζονται εκεί, να ξεγελούν τους θαμώνες του μαγαζιού οδηγώντας τους στην αίθουσα του τζόγου. Ένα βράδυ μια από αυτές η Μαίρη Ντουάιτ Στράουμπερ (Μπέτι Ντέιβις), προσεγγίζει τον Ραλφ Κρόφορντ (Ντέιμιαν Ο'Φλιν) και τον κάνει να χάσει μεγάλο χρηματικό ποσό στα ζάρια. Όταν εκείνος της εκμυστηρεύεται ότι δεν έχει χρήματα για να πληρώσει το ποσό κι ότι η επιταγή που άφησε ως πληρωμή ήταν ακάλυπτη, εκείνη τον συμβουλεύει να φύγει από το ξενοδοχείο που διαμένει και να γυρίσει στην πόλη του με το πρώτο τραίνο, ειδάλλως οι άνδρες του Βάνινγκ θα τον σκοτώσουν. Στο δρόμο για το σταθμό όμως ο άνδρας δολοφονείται. Την επομένη της δολοφονίας του, η αστυνομία βρίσκει το τηλέφωνο της Μαίρη στην τσέπη του και πηγαίνουν στο σπίτι της με ένταλμα σύλληψης. Στο αστυνομικό τμήμα η Μαίρη συναντά τον βοηθό εισαγγελέα Ντέιβιντ Γκράχαμ (Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ), ο οποίος της ζητάει να τον βοηθήσει να ξεσκεπάσει τη σπείρα του Βάνινγκ. Η Μαίρη όμως, φοβούμενη για τη ζωή της αποφασίζει να ψευδομαρτυρήσει στη δίκη για τη δολοφονία του Κρόφορντ κι ο Βάνινγκ κι οι άνδρες του αφήνονται ελεύθεροι. Την ίδια περίοδο η Μαίρη δέχεται την επίσκεψη της αδελφής της, Μπέτι (Τζέιν Μπράιαν), η οποία φοιτεί σε κολλέγιο, με δίδακτρα πληρωμένα από τη Μαίρη. Η νεαρή κοπέλα που έχει την εντύπωση ότι η αδελφή της δουλεύει σε μαγαζί με ρούχα, εκπλήσσεται όταν μαθαίνει ότι η Μαίρη δουλεύει ως συνοδός κυριών. Ένα βράδυ μετά από έντονο καυγά που έχει με την αδελφή της η Μπέτι πηγαίνει σ' ένα πάρτι που οργανώνει ο Βάνινγκ. Ο σκληρόκαρδος γκάνγκστερ προσπαθεί να ωθήσει την νεαρή κοπέλα στην πορνεία και την σπρώχνει με αποτέλεσμα να πέσει από τις σκάλες. Η Μαίρη τότε ορκίζεται να πάρει εκδίκηση και βρίσκει τον Γκράχαμ λέγοντας του ότι θα τον βοηθήσει να συλλάβει τα μέλη της σπείρας του Βάνινγκ. Ο Βάνινγκ όμως βάζει τους άνδρες του να χτυπήσουν και να σημαδέψουν την νεαρή γυναίκα στο πρόσωπο. Στη δίκη που ακολουθεί η Μαίρη και οι άλλες γυναίκες του κλαμπ, καταθέτουν ενάντια στον Βάνινγκ, στέλνοντας εκείνον και τους άνδρες του σε ισόβια κάθειρξη.

Πληροφορίες παραγωγής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία ήταν μεγάλη επιτυχία για την εταιρία Warner Bros. και ήταν μια από τις σημαντικότερες ταινίες της πρώιμης καριέρας της Ντέιβις, η οποία μόλις είχε επιστρέψει από την Αγγλία, έχοντας χάσει στη δικαστική διαμάχη που είχε με την εταιρία, μέσω της οποίας ζητούσε καλύτερα σενάρια. Η Ντέιβις ήταν ενθουσιασμένη με το σενάριο κι ο Τζακ Γουόρνερ ήταν επίσης ευχαριστημένος με το γεγονός ότι η ηθοποιός είχε αρχίσει να έχει το κοινό της και να προσελκύει κόσμο στους κινηματογράφους.

Παρά το γεγονός ότι στην αρχή της ταινίας αναφέρεται ότι τα πρόσωπα και τα γεγονότα είναι φανταστικά η ταινία είναι βασισμένη σε βιβλίο του εισαγγελέα Τόμας Ε. Ντιούι, που έγινε διάσημος κατά τη δεκαετία του '30 εφόσον κατάφερε να πιάσει και να καταδικάσει τον γκάνγκστερ Λάκι Λουτσιάνο, αρχηγό του οργανωμένου εγκλήματος στη Νέα Υόρκη των αρχών της δεκαετίας του '30. Ο χαρακτήρας του Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ στην ταινία βασίζεται σε εκείνον του Ντιούι. Η Warner Bros. αναγκάστηκε να κάνει αλλαγές στην υπόθεση, προκειμένου να αποφευχθεί η λογοκρισία, κάνοντας τις πόρνες που δούλευαν στα χαμαιτυπία του Λουτσιάνο συνοδούς[1].

Τα γυρίσματα της ταινίας ξεκίνησαν στις 9 Νοεμβρίου 1936[2] στα στούντιο της Warner στο Μπέρμπανκ[3] με αρχικό τίτλο "The Men Behind"[1]. Ο σκηνοθέτης Μάικλ Κερτίζ αντικατέστησε τον Λόιντ Μπέικον όταν εκείνος βρισκόταν σε μήνα του μέλιτος[1]. Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων ο Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ γνωρίστηκε με την τρίτη του σύζυγό του Μάγιο Μεθό την οποία και παντρεύτηκε το 1938[1].

Η Μπέτι Ντέιβις ήταν απογοητευμένη με το μακιγιάζ που της είχαν κάνει στη σκηνή της ταινίας όπου βρίσκεται στο δωμάτιο του νοσοκομείο, μετά από ξυλοδαρμό. Σύμφωνα με την ηθοποιό τίποτα δεν υποδήλωνε ότι την είχαν χτυπήσει, γι' αυτό λοιπόν η γυναίκα πήγε στο γιατρό της, του εξήγησε τα τραύματα που αναφέρονται στο σενάριο ότι υπέστη ο χαρακτήρας που ερμήνευε κι εκείνος τις έβαλε τους κατάλληλους επίδεσμους. Όταν γύρισε στην εταιρία ο θυρωρός στη Warner πήρε τηλέφωνο τον Χαλ Ουόλις για να του πει ότι η Ντέιβις είχε ατύχημα.

Βραβεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Μπέτι Ντέιβις κέρδισε το κύπελλο Volpi για την ερμηνεια της στο Φεστιβάλ της Βενετίας[4].

Βράβευση:

  • 1937: Κύπελλο Volpi για την καλύτερη γυναικεία ερμηνεία για τις ταινίες Στιγματισμένες γυναίκες & Χαλύβδινοι άνδρες

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]