Στιβ Σεμ-Σάντμπεργκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Στιβ Σεμ-Σάντμπεργ)
Στιβ Σεμ-Σάντμπεργκ
Γέννηση16 Αυγούστου 1958
Όσλο
Επάγγελμα/
ιδιότητες
Δημοσιογράφος, συγγραφέας, μεταφραστής, κριτικός
ΥπηκοότηταΣουηδία
Σχολές φοίτησηςInternational Writing Program
Commons page Πολυμέσα σχετικά με τoν συγγραφέα

Ο Στιβ Σεμ-Σάντμπεργ (Steve Sem-Sandberg) (γεννημένος στις 16 Αυγούστου 1958 στο Όσλο της Νορβηγίας) είναι Σουηδός συγγραφέας, δημοσιογράφος και μεταφραστής. Έκανε το λογοτεχνικό του ντεμπούτο το 1976, σε ηλικία 18 ετών, με τα δύο μυθιστορήματα επιστημονικής φαντασίας και μετέφρασε έργα άλλων συγγραφέων πριν να κάνει αυτό που ο ίδιος θεωρεί το ουσιαστικό του ντεμπούτο ως μυθιστοριογράφος το 1987. Το 2005 του απονεμήθηκε το νορβηγικό βραβείο Dobloug. Είναι μεταξύ άλλων γνωστός για τρία χαλαρά συνδεδεμένα μυθιστορήματα: Theres, Allt förgängligt är bara en bild και Ravensbrück, καθώς και για το μυθιστόρημα Οι απόκληροι (μτφρ. Γρηγόρης Ν. Κονδύλης, εκδόσεις Πατάκη, Νοέμβριος 2011). Το μυθιστόρημά αυτό τιμήθηκε με το Βραβείο Αυγούστου [Στρίντμπεργ). Αφηγείται τη ζωή στο γκέτο του Λοτζ όπως και τον βίο και πολιτεία του ηγέτη των Εβραίων Χάιμ Ρουμκόφσκι στην κατεχόμενη από τους Ναζί Πολωνία κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Ξ. Μπρουντζάκης, έγραφε για τους Απόκληρους στην εφημερίδα Το Ποντίκι στις 26/1/2012:

Πάντα υπάρχει μια εξαίρεση ακόμα και στην πιο ακραία κατάσταση χάσκει μια χαραμάδα για να κάνει το αποτρόπαιο περισσότερο απάνθρωπο. Έτσι και σε αυτή τη συγκλονιστική ιστορία του Ολοκαυτώματος - εξ άλλου ποια διήγηση με θέμα αυτή την απίστευτη τερατωδία δεν συγκλονίζει την ανθρωπότητα; - υπάρχει μια ανατριχιαστική εξαίρεση που εστιάζεται στο πρόσωπο του Μορντεχάι Χάιμ Ρουμκόφσκι. Ο κύριος Ρουμκόφσκι, στο πρόσωπο του οποίου βασίζεται αυτό το πολυσέλιδο μυθιστόρημα, υπήρξε μια παραδοξότητα της ιστορίας: αν και Εβραίος στην καταγωγή, διορίστηκε από τους ναζί διοικητής της πόλης Γουντς (Λοντζ), μιας πόλης που λίγο πριν από το 1940 την κατοικούσαν 320.000 Εβραίοι. Έτσι, οι Γερμανοί αποφάσισαν έπειτα από μια διεξοδική έρευνα των αρμόδιων αρχών να την γκετοποιήσουν. Η πόλη αποκλείστηκε - εξ ου και ο τίτλος "Οι απόκληροι" - και οι κάτοικοί της έζησαν τον εφιάλτη μιας πόλης - φυλακής, όπου οι άνθρωποι εξοντώνονταν από την καταναγκαστική εργασία, τη λιμοκτονία και τον ασφυκτικό περιορισμό της ζωής τους. Ο συγγραφέας άντλησε αυτό το εφιαλτικό υλικό από το "Χρονικό του γκέτο", ένα αρχείο τριών χιλιάδων σελίδων. Πάνω σε αυτές τις αδιαμφισβήτητες ιστορικές πληροφορίες βασίστηκε η μυθιστορηματική απόδοση της ζωής αυτής της πόλης, κατά τα πέντε χρόνια της ναζιστικής κτηνωδίας. Πρόκειται για μια πολυσέλιδη μυθιστορηματική μαρτυρία που έρχεται στο φως αποκαλύπτοντας την επί γης κόλαση που επέβαλαν οι ναζί την ανθρωπότητα. Συγκλονιστικό ωστόσο παραμένει το γεγονός του αγώνα για ζωή, ακόμα κι όταν αυτή επιβάλλεται στα πιο επινοητικά βασανιστήρια.

Σύντομα θα κυκλοφορήσει και το δεύτερο βιβλίο του Σεμ-Σάντμπεργ στην ελληνική γλώσσα από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια. Πρόκειται για το W. (B.), σε μετάφραση Γιώργου Μαθόπουλου και επιμέλεια Βικτωρίας Λέκκα.

Μια μυθιστορηματική ανάπλαση της ζωής του Βόιτσεκ (που ενέπνευσε τον Γκέοργκ Μπύχνερ να γράψει το ομώνυμο θεατρικό έργο), του μοναχικού άντρα που κατατάχτηκε στο στρατό για να ξεφύγει από τη μίζερη ζωή του, πήρε μέρος στους Ναπολεόντειους Πολέμους και κατέληξε, σε μια κρίση ζηλόφθονης οργής, να σκοτώσει τη γυναίκα που αγαπούσε.

Αναμένεται και τρίτο βιβλίο του Σεμ-Σάντμπεργ στην ελληνική γλώσσα από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια. Πρόκειται για το βιβλίο Oceanen (Ωκεανός). Στο συγκεκριμένο ο συγγραφέας περιγράφει έξι μήνες από τη ζωή του φιλοσόφου του 18ου αιώνα Ζαν Ζακ Ρουσσώ, όταν εκείνος βρισκόταν καταδιωγμένος στο νησί του Αγίου Πέτρου ή Λε Μοτ, στη λίμνη Μπιεν στη δημοκρατία της Βέρνης, Ελβετία.

Ο Στιβ Σεμ-Σάντμπεργ είναι μέλος της Σουηδικής Ακαδημίας από το 2021 και από τον Οκτώβρη του 2021 μέλος στην επιτροπή απονομής των βραβείων Νομπέλ.