Στεπαντσμίντα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Στεπαντσμίντα
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Στεπαντσμίντα
42°39′30″N 44°38′40″E
ΧώραΓεωργία
Διοικητική υπαγωγήδήμος Καζμπέγκι
Υψόμετρο1.740 μέτρα
Πληθυσμός1.326 (5  Νοεμβρίου 2014)[1]
Τηλ. κωδ.245
Ζώνη ώραςUTC+04:00
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Στεπαντσμίντα (γεωργιανά: სტეფანწმინდა) είναι κωμόπολη στην περιοχή Μτσχέτα-Μτιανέτι της βορειοανατολικής Γεωργίας. Ιστορικά και εθνογραφικά, η πόλη είναι μέρος της επαρχίας Χέβι. Αποτελεί κέντρο του Δήμου Καζμπέγκι.

Η πόλη βρίσκεται κατά μήκος των όχθων του ποταμού Τέρεκ, 157 χιλιόμετρα βόρεια της Τιφλίδας σε υψόμετρο 1.740 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Το κλίμα της Στεπαντσμίντα είναι μέτρια υγρό με σχετικά ξηρούς, κρύους χειμώνες και μακρά και δροσερά καλοκαίρια. Η μέση ετήσια θερμοκρασία είναι 4,9 βαθμοί Κελσίου.

Η Στεπαντσμίντα πήρε το όνομά της από έναν Γεωργιανό Ορθόδοξο μοναχό ονόματι Στέφαν, ο οποίος κατασκεύασε ένα ερημητήριο σε αυτήν την τοποθεσία που αργότερα έγινε ο στρατιωτικός δρόμος της Γεωργίας.

Αξιοθέατα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Στεπαντσμίντα είναι γνωστή για τη γραφική της θέση στα βουνά του Μεγάλου Καυκάσου και αποτελεί κέντρο για πεζοπόρους και ορειβάτες. Τα τοπικά αξιοθέατα περιλαμβάνουν το Μουσείο Καζμπέγκι, το Εθνογραφικό Μουσείο στην πόλη, και την Εκκλησία της Αγίας Τριάδας στο Γκέργκετι εκτός πόλεως, καθώς και το ίδιο το όρος Καζμπέγκι και τα αλπικά λιβάδια και τα δάση του γύρω φυσικού καταφυγίου Καζμπέγκι.

Gergeti Trinity Church
Η εκκλησία της Αγίας Τριάδας στο Γκέργκετι

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Stepantsminda στο Wikimedia Commons