Σταυρός της Ανδρείας (Πολωνία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σταυρός της Ανδρείας
Krzyż Walecznych

Απονέμεται γιαΠράξεις ανδρείας και θάρρους στο πεδίο της μάχης
Ημερομηνία11 Αυγούστου 1920
Χώρα Πολωνία
ΠαρουσιαστέςΠρόεδρος της Πολωνίας

Ο Σταυρός της Ανδρείας (πολωνικά: Krzyż Walecznych‎‎) είναι πολωνικό στρατιωτικό παράσημο. Εισήχθη για πρώτη φορά από το Συμβούλιο Εθνικής Άμυνας στις 11 Αυγούστου 1920. Απονέμεται σε άτομο που «έχει επιδείξει πράξεις ανδρείας και θάρρους στο πεδίο της μάχης». Μπορεί να απονεμηθεί στο ίδιο άτομο έως και τέσσερις φορές. Το μετάλλιο δίνεται μόνο σε καιρό πολέμου ή λίγο μετά.[1]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πολωνο-Σοβιετικός Πόλεμος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το μετάλλιο εισήχθη το 1920 στο απόγειο του Πολωνο-Σοβιετικού Πολέμου, λίγο πριν από την κρίσιμη Μάχη της Βαρσοβίας. Αρχικά δεν είχε Συμβούλιο Τάγματος και απονέμοταν προσωπικά από τον Ανώτατο Διοικητή του Πολωνικού Στρατού. Αργότερα προστέθηκε η επιλογή της ανάθεσης της απονομής του μεταλλίου στους διοικητές του μετώπου και των τμημάτων.

Μέχρι τις 29 Μαΐου 1923, όταν απονεμήθηκε το τελευταίο μετάλλιο για τον Πολωνο-Σοβιετικό Πόλεμο, ο Σταυρός της Ανδρείας είχε απονεμηθεί σε περίπου 60.000 στρατιώτες.

Εκτός από άτομα που συμμετείχαν στον Πολωνο-Σοβιετικό Πόλεμο, το μετάλλιο έχει επίσης απονεμηθεί αναδρομικά σε ορισμένους στρατιώτες των Πολωνικών Λεγεώνων, των στρατιωτικών μονάδων του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, των σιλεσικών εξεγέρσεων, της Εξέγερσης της Μείζονος Πολωνίας (1918-1919) και σε μέλη της Πολωνικής Στρατιωτικής Οργάνωσης. Έχει απονεμηθεί, επίσης, σε βετεράνους της Ιανουαριανής Εξέγερσης του 1863 και στην πόλη Πουότσκ.

Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Ιανουάριο του 1940, ο Πολωνός Ανώτατος Διοικητής, Βουαντίσουαφ Σικόρσκι, εξέδωσε μια διαταγή για την επανεισαγωγή του Σταυρού της Ανδρείας. Στις 20 Σεπτεμβρίου, ο Πρόεδρος της Πολωνίας συμφώνησε να απονείμει το μετάλλιο σε άτομα που πληρούν τις προϋποθέσεις και τα οποία είχαν ήδη απονεμηθεί τέσσερις φορές κατά τη διάρκεια του Πολωνο-Σοβιετικού Πολέμου.

Λαϊκή Δημοκρατία της Πολωνίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1943, μετά τη Μάχη του Λένινο, ο Στρατηγός Ζίγκμουντ Μπέρλινγκ, διοικητής του υποστηριζόμενου από τη Σοβιετική Ένωση Πρώτου Πολωνικού Στρατού (1944-1945), απένειμε τον Σταυρό της Ανδρείας σε αρκετούς στρατιώτες. Το ίδιο το μετάλλιο εγκρίθηκε ως στρατιωτικό παράσημο με εντολή του Κρατικού Εθνικού Συμβουλίου στις 22 Δεκεμβρίου 1944. Μέχρι το 1947, περίπου 40.000 από τα μετάλλια είχαν απονεμηθεί σε Πολωνούς στρατιώτες που πολεμούσαν δίπλα στον Κόκκινο Στρατό.

Κορδέλες του Σταυρού της Ανδρείας
Πρωτότυπο σχέδιο Χρησιμοποιήθηκε από τις Πολωνικές Ένοπλες Δυνάμεις στη Δύση
από τις 20 Σεπτεμβρίου 1941
1η τάξη
2η τάξη
3η τάξη
4η τάξη

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ζντζίσουαφ Π. Βεσολόφσκι, Polish Orders, Medals, Badges and Insignia: Military and Civilian Decorations, 1705–1985, σελ. 22–24, 41–42, 58.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ζντζίσουαφ Π. Βεσολόφσκι, Πολωνικά Τάγματα, Μετάλλια, Σήματα και διακριτικά: Στρατιωτικές και Πολιτικές Διακοσμήσεις, 1705–1985, Μαϊάμι, 1986.