Σταμάτης Βελλίδης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Σταμάτης Βελλίδης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 1928
Κορνοφωλιά Έβρου
Υπηκοότητα Ελλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσες Νέα ελληνική γλώσσα
Σπουδές Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα στρατιωτικός
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Βαθμός/στρατός στρατηγός/
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμα Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Στρατού της Ελλάδας (1986–1989)
Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας (1989–1990)

Ο Σταμάτης Βελλίδης (γεν. το 1928) είναι στρατηγός εν αποστρατεία του ελληνικού Στρατού Ξηράς που διετέλεσε αρχηγός ΓΕΣ (1986 - 1989) και αρχηγός ΓΕΕΘΑ (1989 - 1990). Μετά την αποστρατεία του, έγινε πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Βιομηχανίας Όπλων (ΕΒΟ). Υπήρξε στενός φίλος και συνεργάτης του υπουργού Εθνικής Άμυνας Γιάννη Χαραλαμπόπουλου.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε το 1928 στο χωριό Κορνοφωλιά του νομού Έβρου, κοντά στο Σουφλί. Αποφοίτησε από τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ) ως ανθυπολοχαγός του Μηχανικού.[1] Ως αξιωματικός συμπλήρωσε τις σπουδές του σε διάφορα στρατιωτικά σχολεία, στη Σχολή Πολέμου και τη Σχολή Εθνικής Άμυνας. Είναι επίσης πτυχιούχος της Σχολής Τεχνικών Αξιωματικών Μηχανικού (ΣΤΕΑΜΧ) και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών).[2]

Υπηρέτησε ως επιτελής και διευθυντής επιτελικών γραφείων διάφορων Μονάδων και Σχηματισμών, καθώς και του Γενικού Επιτελείου Στρατού. Διετέλεσε, μεταξύ άλλων, διευθυντής της Διεύθυνσης Μελετών του ΓΕΣ, διευθυντής Δ΄ Κλάδου ΓΕΣ, διοικητής της ΧΙ Μεραρχίας Πεζικού, διοικητής του Γ΄ Σώματος Στρατού και γενικός επιθεωρητής Στρατού.[3]

Διετέλεσε αρχηγός ΓΕΣ από το Δεκέμβριο του 1986 ως τον Ιούλιο του 1989, και αρχηγός ΓΕΕΘΑ από τον Ιούλιο του 1989 ως τον Μάιο του 1990, οπότε αποστρατεύτηκε.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως αρχηγός ΓΕΣ, κινητοποίησε αποτελεσματικά τον Στρατό Ξηράς κατά την κρίση του 1987 με την Τουρκία, έχοντας ως άμεσους συνεργάτες τον Α΄ υπαρχηγό ΓΕΣ και γενικό επιθεωρητή Στρατού αντιστράτηγο Μιλτιάδη Λάσκαρη, και τον διευθυντή Ειδικών Δυνάμεων υποστράτηγο Δημήτριο Λαυρεντάκη.

Το 1993 ήταν υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στον Έβρο, αλλά δεν κατάφερε να εκλεγεί. Διετέλεσε στη συνέχεια πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Βιομηχανίας Όπλων (ΕΒΟ) από το 1993 ως το 1997.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Συνοπτική Ιστορία του Γενικού Επιτελείου Στρατού, σελίδα 191
  2. Συνοπτική Ιστορία του Γενικού Επιτελείου Στρατού, σελίδα 191
  3. Συνοπτική Ιστορία του Γενικού Επιτελείου Στρατού, σελίδα 191