Σταθμός Νέα Ιωνία (Μετρό Αθήνας)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 38°02′29″N 23°45′18″E / 38.0415°N 23.7549°E / 38.0415; 23.7549

Νέα Ιωνία
Nea Ionia
Πληροφορίες
ΠεριοχήΛεωφόρος Διονύσιου Σολωμού & Λεωφόρος Αγίου Γεωργίου, Νέα Ιωνία, Αθήνα
Γραμμές
Λειτουργία
Έναρξη λειτουργίας14 Μαρτίου 1956
ΔιαχειριστήςΣΤΑ.ΣΥ. ΑΕ
Επίπεδα1
Τύπος δόμησηςΣτο έδαφος
Υπηρεσίες
Προηγούμενος σταθμός   Μετρό Αθήνας   Επόμενος σταθμός
Γραμμή 1
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Σταθμός Νέα Ιωνία είναι σταθμός του μετρό της Αθήνας, επί της γραμμής 1, στη χιλιομετρική θέση 17,923 από τον σταθμό Πειραιά. Πήρε το όνομά του από τον δήμο Νέας Ιωνίας, τον οποίο εξυπηρετεί. Εγκαινιάστηκε στις 14 Μαρτίου 1956 και η σημερινή του μορφή ανάγεται στο 2003, όταν και ανακαινίστηκαν (σταδιακά, το 2003 - 2004) όλοι οι σταθμοί της γραμμής 1 εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Διαθέτει δύο πλευρικές αποβάθρες και γραμμή εναπόθεσης αμαξοστοιχιών. Ο σταθμός υπήρξε από τα εγκαίνιά του μέχρι την επέκταση του δικτύου προς το Ηράκλειο, στις 4 Μαρτίου 1957, ο προς βορράν τερματικός σταθμός της γραμμής. Βρίσκεται στη συμβολή της λεωφόρου Διονυσίου Σολωμού με την λεωφόρο Αγίου Γεωργίου.

Ο σταθμός Νέας Ιωνίας κατασκευάστηκε στη θέση παλαιότερου σταθμού των Σιδηροδρόμων Αττικής με το ίδιο όνομα. Δεν πρέπει να συγχέεται με τον Σιδηροδρομικό Σταθμό Νέας Ιωνίας των Σιδηροδρόμων Πειραιώς - Αθηνών - Πελοποννήσου, ο οποίος βρισκόταν προς βορράν του σταθμού του μετρό της Αθήνας.

Δομή σταθμού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ε
Έδαφος
- Έξοδος προς οδό Κάλβου
Α
Αποβάθρες
Πλευρικές αποβάθρες, πόρτες στα δεξιά
Αποθάθρα 1 ← προς Πειραιά
Αποβάθρα 2 → προς Κηφισιά
Πλευρικές αποβάθρες, πόρτες στα δεξιά
Ε
Έδαφος
- Έξοδος προς οδό Γυμνασίου

Παλαιός σταθμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο σημείο αυτό βρισκόταν επίσης σιδηροδρομικός σταθμός που εξυπηρετούσε τη γραμμή Πλατείας Λαυρίου - Στροφυλίου των Σιδηροδρόμων Αττικής. Βρισκόταν στη χιλιομετρική θέση 7,340 από το σταθμό Πλατείας Λαυρίου. Η πρώτη ονομασία του σταθμού ήταν Ποδαράδες, η οποία ήταν η προηγούμενη ονομασία του οικισμού, που αργότερα μετετράπη στη πόλη της Νέας Ιωνίας, από πρόσφυγες της Ιωνίας της Μικράς Ασίας το 1922. Ο αρχικός σταθμός έκλεισε το 1938, εν αναμονή της ηλεκτροδότησης.

Συμβάντα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 8 Μαρτίου 1999 και ώρα 7:40 το πρωί, σημειώθηκε σύγκρουση δύο συρμών μεταξύ των σταθμών Νέας Ιωνίας και Ηρακλείου στην κατεύθυνση προς Κηφισιά, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό 20 ατόμων. Ο προπορευόμενος συρμός, με αριθμό κυκλοφορίας 15, είχε σταματήσει πριν το σταθμό Ηρακλείου αφού ο σηματοδότης είχε κόκκινη ένδειξη όταν ο συρμός, με αριθμό κυκλοφορίας 30, που έπονταν προσέκρουσε πάνω του, αφού ο οδηγός δεν είχε ορατότητα λόγω τη στροφής που υπάρχει στο σημείο. Ωστόσο, η χαμηλή ταχύτητα του δεύτερου συρμού εξαιτίας του ότι πλησίαζε στο σταθμό απέτρεψε μία σφοδρή σύγκρουση.