Σταθμός Νέας Ιωνίας (Μετρό Αθήνας)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
NeaIoniaISAPstation1.JPG
NeaIoniaISAPstation2.JPG

Ο σταθμός Νέας Ιωνίας είναι σταθμός του μετρό της Αθήνας, επί της γραμμής 1 των Η.Σ.Α.Π., στη χιλιομετρική θέση 17,923 από Πειραιά. Πήρε το όνομά του από τον δήμο Νέας Ιωνίας, τον οποίο εξυπηρετεί. Εγκαινιάστηκε στις 14 Μαρτίου 1956 και η σημερινή του μορφή ανάγεται στο 2003. Διαθέτει δύο πλευρικές αποβάθρες και γραμμή εναπόθεσης αμαξοστοιχιών. Ο σταθμός Νέας Ιωνίας υπήρξε από τα εγκαίνιά του μέχρι την επέκταση του δικτύου προς το Ηράκλειο, στις 4 Μαρτίου 1957, ο προς βορρά τερματικός σταθμός της γραμμής. Βρίσκεται στη συμβολή της λεωφόρου Δίον Σολωμού με την λεωφόρο Αγίου Γεωργίου.

Ο σταθμός Νέας Ιωνίας κατασκευάστηκε στη θέση παλαιότερου σταθμού των Σιδηροδρόμων Αττικής με το ίδιο όνομα. Δεν πρέπει να συγχέεται με τον Σιδηροδρομικό Σταθμό Νέας Ιωνίας των Σιδηροδρόμων Πειραιώς - Αθηνών - Πελοποννήσου, ο οποίος βρισκόταν προς βορράν του σταθμού του μετρό της Αθήνας.

Ανατομία σταθμού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ε
Έδαφος
- Έξοδος προς οδό Κάλβου
Α
Αποβάθρες
Πλευρικές αποβάθρες, έξοδος στα δεξιά, εκδοτήριο σταθμού
Αποθάθρα 1 ← προς Πειραιά
Αποβάθρα 2 → προς Κηφισιά
Πλευρικές αποβάθρες, έξοδος στα δεξιά
Ε
Έδαφος
- Έξοδος προς οδό Γυμνασίου


Προηγούμενος σταθμός Γραμμές μετρό Επόμενος σταθμός
Πευκάκια   Γραμμή 1   Ηράκλειο

Σιδηροδρομικός Σταθμός Νέας Ιωνίας (Σιδηροδρόμων Αττικής)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Σιδηροδρομικός Σταθμός Νέας Ιωνίας ήταν σταθμός των Σιδηροδρόμων Αττικής, επί της γραμμής Πλατείας Λαυρίου - Στροφυλίου, στη χιλιομετρική θέση 7,340 από την Πλατεία Λαυρίου. Πήρε το όνομά του από την κοινότητα Νέας Ιωνίας, την οποία εξυπηρετούσε και η οποία αργότερα προήχθη σε δήμο. Το αρχικό όνομα του σταθμού ήταν «Ποδαράδες», το οποίο προερχόταν από το αρχικό όνομα του συνοικισμού που εξυπηρετούσε (η μετονομασία του συνοικισμού σε Νέα Ιωνία έγινε μετά το 1922, όταν δέχθηκε πολλούς πρόσφυγες από την Ιωνία). Η ακριβής ημερομηνία εγκαινίων του σταθμού είναι άγνωστη, αλλά πάντως έλαβε χώρα μετά το 1922. Έκλεισε στις 8 Αυγούστου 1938. Στη θέση του κατασκευάστηκε το 1957 σταθμός του μετρό της Αθήνας με το ίδιο όνομα.

Ο σταθμός Νέας Ιωνίας των Σιδηροδρόμων Αττικής δεν πρέπει να συγχέεται με τον Σιδηροδρομικό Σταθμό Νέας Ιωνίας των Σιδηροδρόμων Πειραιώς - Αθηνών - Πελοποννήσου, ο οποίος βρισκόταν προς βορράν του σταθμού των Σιδηροδρόμων Αττικής.


Προηγούμενος σταθμός Σιδηροδρομικές γραμμές Επόμενος σταθμός
Άνω Πατήσια   Πλατεία Λαυρίου - Στροφύλι

(κατηργημένη)

  Ηράκλειο