Σταθμός Νέα Ιωνία (Μετρό Αθήνας)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Νέα Ιωνία
Nea Ionia
NeaIoniaISAPstation2.JPG
Πληροφορίες
Γραμμές Athens Metro Line 1.svg
Λειτουργία
Έναρξη λειτουργίας 14 Μαρτίου 1956
Διαχειριστής ΣΤΑ.ΣΥ. ΑΕ
Επίπεδα 3
Τύπος δόμησης Στο έδαφος
Προηγούμενος σταθμός   Μετρό Αθήνας   Επόμενος σταθμός
Γραμμή 1

Ο σταθμός Νέα Ιωνία είναι σταθμός του μετρό της Αθήνας, επί της γραμμής 1, στη χιλιομετρική θέση 17,923 από Πειραιά. Πήρε το όνομά του από τον δήμο Νέας Ιωνίας, τον οποίο εξυπηρετεί. Εγκαινιάστηκε στις 14 Μαρτίου 1956 και η σημερινή του μορφή ανάγεται στο 2003, όταν και ανακαινίστηκε εν όψει των Ολυμπιακών της Αθήνας. Διαθέτει δύο πλευρικές αποβάθρες και γραμμή εναπόθεσης αμαξοστοιχιών. Ο σταθμός υπήρξε από τα εγκαίνιά του μέχρι την επέκταση του δικτύου προς το Ηράκλειο, στις 4 Μαρτίου 1957, ο προς βορράν τερματικός σταθμός της γραμμής. Βρίσκεται στη συμβολή της λεωφόρου Διον. Σολωμού με την λεωφόρο Αγίου Γεωργίου.

Ο σταθμός Νέας Ιωνίας κατασκευάστηκε στη θέση παλαιότερου σταθμού των Σιδηροδρόμων Αττικής με το ίδιο όνομα. Δεν πρέπει να συγχέεται με τον Σιδηροδρομικό Σταθμό Νέας Ιωνίας των Σιδηροδρόμων Πειραιώς - Αθηνών - Πελοποννήσου, ο οποίος βρισκόταν προς βορράν του σταθμού του μετρό της Αθήνας.

Ανατομία σταθμού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ε
Έδαφος
- Έξοδος προς οδό Κάλβου
Α
Αποβάθρες
Πλευρικές αποβάθρες, πόρτες στα δεξιά
Αποθάθρα 1 ← προς Πειραιά
Αποβάθρα 2 → προς Κηφισιά
Πλευρικές αποβάθρες, πόρτες στα δεξιά
Ε
Έδαφος
- Έξοδος προς οδό Γυμνασίου

Πίνακας δρομολογίων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προορισμός Πρώτος
συρμός
Τελευταίος
συρμός
Γραμμή 1
Πειραιάς 05:14 00:29
Κηφισιά 05:06 00:51

Δυσάρεστα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 8 Μαρτίου 1999 και ώρα 7:40 το πρωί, σημειώθηκε σύγκρουση δύο συρμών μεταξύ των σταθμών Νέας Ιωνίας και Ηρακλείου στην κατεύθυνση προς Κηφισιά, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό 20 ατόμων. Ο προπορευόμενος συρμός, με αριθμό κυκλοφορίας 15, είχε σταματήσει πριν το σταθμό Ηρακλείου αφού ο σηματοδότης είχε κόκκινη ένδειξη όταν ο συρμός, με αριθμό κυκλοφορίας 30, που έπονταν προσέκρουσε πάνω του, αφού ο οδηγός δεν είχε ορατότητα λόγω τη στροφής που υπάρχει στο σημείο. Ωστόσο, η χαμηλή ταχύτητα του δεύτερου συρμού εξαιτίας του ότι πλησίαζε στο σταθμό απέτρεψε μία σφοδρή σύγκρουση.

Προηγούμενος σταθμός   Μετρό Αθήνας   Επόμενος σταθμός
Γραμμή 1