Σταθμός Ακρόπολη (Μετρό Αθήνας)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 37°58′07″N 23°43′46″E / 37.9687°N 23.7295°E / 37.9687; 23.7295

Ακρόπολη
Acropolis
Πληροφορίες
ΠεριοχήΜακρυγιάννη & Αθανασίου Διάκου, Μουσείο Ακρόπολης, Μακρυγιάννη, Ακρόπολη, Αθήνα, Κεντρικός Τομέας Αθηνών
ΕίδοςΜητροπολιτικός Σιδηρόδρομος
Γραμμές
Λειτουργία
Έναρξη λειτουργίας15 Νοεμβρίου 2000
ΔιαχειριστήςΣΤΑ.ΣΥ. ΑΕ
Επίπεδα3
Υπηρεσίες
Προηγούμενος σταθμός   Μετρό Αθήνας   Επόμενος σταθμός
Γραμμή 2
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Σταθμός Ακρόπολη είναι σταθμός του μετρό της Αθήνας, επί της γραμμής 2. Βρίσκεται στην Αθήνα και πήρε το όνομά του από την Ακρόπολη των Αθηνών, στους πρόποδες της οποίας βρίσκεται και την περιοχή της οποίας εξυπηρετεί - η συνοικία λέγεται Μακρυγιάννη. Ο σταθμός εγκαινιάστηκε στις 15 Νοεμβρίου 2000.[1] Είναι υπόγειος και διαθέτει δύο πλευρικές αποβάθρες. Εντός των χώρων του σταθμού εκτίθενται αρχαιολογικά ευρήματα, τα οποία αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια της κατασκευής του, καθώς και αντίγραφα έργων τέχνης από την Ακρόπολη.

Ευρήματα κατά την εκσκαφή του σταθμού.

Ιδιαιτέρως ξεχωρίζει το αντίγραφο της ζωφόρου του Παρθενώνα που εκτίθεται στις αποβάθρες, καθώς και τα αντίγραφα των γλυπτών των αετωματικών συνθέσεων του Παρθενώνα στις εισόδους του σταθμού. Η τοποθέτηση του αντιγράφου της ζωφόρου σε τόσο εμφανές σημείο, στόχευε στην προβολή του ελληνικού αιτήματος για την επιστροφή των Ελγινείων μαρμάρων από το Βρετανικό Μουσείο στην Ελλάδα.

Στα αρχικά σχέδια σχεδιασμού της γραμμής 2 του μετρό και κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια της κατασκευής του, ο σταθμός Ακρόπολης αναφερόταν με την ονομασία Στύλοι Ολυμπίου Διός το 1979 και αργότερα Ολυμπιείον, η οποία προερχόταν από τον παρακείμενο αρχαίο ναό του Ολυμπίου Διός, ο οποίος είναι γνωστός ήδη από την αρχαιότητα και με το όνομα Ολυμπιείον. Κατά τη διάρκεια της κατασκευής της γραμμής Σεπολίων - Δάφνης αποφασίστηκε η μετονομασία του σταθμού στο σημερινό του όνομα.

Η χωροθέτηση του σταθμού Ακρόπολης ήταν αρκετά προβληματική, λόγω του αυξημένου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος της περιοχής του (στα όρια των αθηναϊκών συνοικιών της Πλάκας και του Μακρυγιάννη). Στον αρχικό σχεδιασμό της κατασκευής της γραμμής 2 του αθηναϊκού μετρό, ο σταθμός Ακρόπολης προβλεπόταν ως διώροφος, με τις δύο αποβάθρες σε διαφορετικά επίπεδα, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η επιφάνεια των απαιτουμένων εκσκαφών. Η πρόταση αυτή προβλήθηκε λόγω της προβλεπομένης τότε χωροθέτησης του σταθμού ακριβώς στον χώρο προ της Πύλης του Αδριανού, κάτω από τη λεωφόρο Βασιλίσσης Αμαλίας. Η διάταξη αυτή εγκαταλείφθηκε χάριν της συμβατικότερης μονώροφης, όταν ο σταθμός χωροθετήθηκε στον χώρο προ του Κτιρίου Βάιλερ, όπου και τελικά κατασκευάστηκε.

Στην έξοδο του σταθμού Ακρόπολη, στην οδό Μακρυγιάννη, διακρίνονται οι ράγες του παλαιού τραμ που συνέδεε την Ακαδημία με τις Τζιτζιφιές, το Φάληρο και την Έντεν και μάλιστα η περιοχή του σταθμού ταυτίζεται με την τροχιοδρομική στάση Μακρυγιάννη που υπήρχε ως το 1957.

Είσοδοι - Έξοδοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Οδός Μακρυγιάννη
  • Οδός Αθανασίου Διάκου

Δομή σταθμού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ε
Έδαφος
- Έξοδοι
Ε
Εισιτήρια
Εξυπηρέτηση πελατών Εισιτήρια
Επίπεδο
Ε1
Πλευρικές αποβάθρες, πόρτες στα δεξιά
Αποβάθρα 1 προς Ανθούπολη (Σύνταγμα)
Αποβάθρα 2 προς Ελληνικό (Συγγρού-Φιξ)
Πλευρικές αποβάθρες, πόρτες στα δεξιά

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ντελέζος, Κώστας; Ρενιέρης, Αντώνης (14 Νοεμβρίου 2000). «Στις… Δάφνες το Μετρό». Τα Νέα (Αθήνα: Alter Ego Επιχείρηση Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 October 2022. https://web.archive.org/web/20221019231123/https://www.tanea.gr/2000/11/14/greece/stis-dafnes-to-metro/. Ανακτήθηκε στις 20 Οκτωβρίου 2022.