Στήλη νέου ακοντιστή (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο αρ. 7901)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Στήλη νέου ακοντιστή
 
ΟνομασίαΣτήλη νέου ακοντιστή
Έτος δημιουργίας550-540 π.Χ.
Είδοςγλυπτό
Διαστάσεις116 x 52 εκ.
ΜουσείοΕθνικό Αρχαιολογικό
Μουσείο
Αριθμός καταλόγου7901
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα

Η Στήλη του νέου ακοντιστή που φιλοξενείται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο με αριθμό καταλόγου 7901 είναι αρχαίο αττικό επιτύμβιο ανάγλυφο που βρέθηκε στην Αθήνα το 1973 κοντά στα τείχη του Θεμιστοκλή.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι από Πάριο μάρμαρο. Μέρη της στήλης έχουν χαθεί. Λείπει το κάτω μέρος από τη μέση του νέου, καθώς και το επάνω μέρος του κρανίου. Φέρει επιφανειακές φθορές στο σώμα, την κόμη και αλλού. Δεξιά και αριστερά η στήλη πλαισιώνεται από λεπτές ανάγλυφες ταινίες. Ο γυμνός νέος εικονίζεται ιστάμενος προς τα δεξιά, σε γαλήνια διάθεση. Οι μύες του σώματος είναι σφριγηλοί. Στο αριστερό χέρι κρατάει κάθετο δόρυ. Το δεξί ακολουθεί τη γραμμή του κορμού προς τα κάτω. Η μακρυά κόμη που φτάνει ως τους ώμους είναι πλεγμένη σε πλοκάμια. Το μέτωπο είναι στεφανωμένο με ταινία. Ίχνη χρωμάτων φανερώνουν ότι το υπόβαθρο της στήλης και η κόμη ήταν αρχικά ζωγραφισμένα με κόκκινο χρώμα.

Ερμηνεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι επιτύμβια στήλη. Υπολογίζεται ότι το αρχικό ύψος θα είχε 4,5 μέτρα, από τα οποία σώζονται μόλις 116 εκατοστά. Στην κορυφή ίσως να ήταν τοποθετημένη μια Σφίγγα.

Ιστορική τοποθέτηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το έργο προέρχεται από αττικό εργαστήριο και χρονολογείται στο έτη μεταξύ 550-540 π.Χ.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]