Μετάβαση στο περιεχόμενο

Στέφαν Θ΄ Τόμσα της Μολδαβίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Στέφαν Θ΄ Τόμσα της Μολδαβίας
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Штефан Томша (Moldovan)
Γέννηση1564
Θάνατος1623
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΓονείςΣτέφαν Ζ΄ Τόμσα της Μολδαβίας[1]
ΑδέλφιαΛέων Τόμσα της Βλαχίας
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαβοεβόδας της Μολδαβίας (1611–1615)
βοεβόδας της Μολδαβίας (1621–1623)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Στέφαν Θ΄ Τόμσα, ρουμαν.: Stefan Tomşa IX (απεβ. μετά το 1623) ήταν πρίγκιπας της Μολδαβίας για δύο φορές, το 1611–1615 και το 1621–1623. [2] Η εξουσία του ήταν ταυτόχρονη με την περίοδο της ιστορίας της Ρουμανίας και της Ανατολικής Ευρώπης, γνωστής ως Πόλεμοι των Μεγιστάνων της Μολδβίας, μια μακρά σύγκρουση στα πρώιμα σύγχρονα κράτη της Μολδαβίας, της Βλαχίας και της Τρανσυλβανίας, στην οποία το κράτος της Μολδαβίας επηρεάστηκε εναλλακτικά από τους Αψβούργους της Αυστρίας, την Οθωμανική αυτοκρατορία και την Πολωνο-Λιθουανική Κοινοπολιτεία. Τοποθετήθηκε στο θρόνο της Μολδαβίας το 1611, μετά την εκτόπιση του προηγούμενου πρίγκιπα Κωνσταντίνου Μοβίλα από τους Οθωμανούς, την ίδια χρονιά που ο Ράντου Θ΄ Μίχνεα τοποθετήθηκε στον θρόνο της γειτονικής Βλαχίας.

Τα αρχεία της ζωής του Στέφαν Τόμσα πριν πάρει τον θρόνο αναφέρουν, ότι υπηρέτησε ως επαγγελματίας στρατιωτικός και μισθοφόρος σε πολλές ευρωπαϊκές συγκρούσεις, συμπεριλαμβανομένης της υπηρεσίας του Ερρίκου της Ναβάρρας και της συμμετοχής σε μια πολιορκία της ισπανικής πόλης Χάκα. Νυμφεύτηκε μια γυναίκα από τη Δύση, που ονομαζόταν Τζινέβρα, με την οποία παρέμεινε νυμφευμένος όταν έγινε πρίγκιπας της Μολδαβίας. Ο Στέφαν Τόμσα υπηρέτησε στη συνέχεια υπό τον Πολωνό βασιλιά Στέφαν Μπατόρυ, προτού μετακινηθεί στην Οθωμανική αυτοκρατορία, όπου έλαβε μέρος στους πολέμους μεταξύ της Περσίας των Σαφαβιδών και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, [3] κατά τους οποίους πιθανότατα έγινε γνωστός στις Οθωμανικές αρχές.

Η προέλευση του Στέφαν Τόμσα είναι άγνωστη, αλλά ισχυριζόταν ότι ήταν γιος του πρίγκιπα Στέφαν Ζ΄ Τόμσα της Μολδαβίας, έναν ισχυρισμό που υποστήριξαν οι Οθωμανοί, οι οποίοι διατηρούσαν στενές σχέσεις με τον πελάτη τους πρίγκιπα, ως μέρος του αναπτυσσόμενου αγώνα τους με την Πολωνο-Λιθουανική Κοινοπολιτεία. Οι σχέσεις του Στέφαν Τόμσα με την Κοινοπολιτεία, ωστόσο, δεν ήταν καθόλου εγκάρδιες, και η πρώτη του βασιλεία πλαισιώθηκε από τη σύγκρουση με τα ευθυγραμμισμένα με την Πολωνία μέλη των ευγενών της Μολδαβίας και την ισχυρή οικογένεια Μοβίλα.

Εκτός από τη συμμετοχή σε μάχες με τους Πολωνούς και τους Moβίλα, ο Στέφαν Τόμσα ήταν επίσης γνωστός για τα εκτεταμένα οικοδομικά του έργα, συμπεριλαμβανομένου ενός μεγάλου μοναστηριού στο χωριό Σόλκα, και για την προσπάθεια βελτίωσης της ζωής των φτωχών, περιορίζοντας την εξουσία των μεγαλύτερων βογιάρων.

  1. 1,0 1,1 Ανακτήθηκε στις 24  Σεπτεμβρίου 2016.
  2. Dumitrescu, Horia Cronica Vrancei XI, 2011 p. 36
  3. Dumitrescu, Horia Cronica Vrancei XI, 2011 p. 37

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Στέφαν Θ΄ Τόμσα στο Wikimedia Commons