Στέφανος Β΄ του Μπλουά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Στέφανος Β' του Μπλουά)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Στέφανος Β΄ του Μπλουά
StepanBlois 1089.jpg
Γέννηση
Θάνατος
Ράμλα
Υπηκοότητα / Χώρα πολιτογράφησης Γαλλία
Σύζυγος Αδελαΐδα της Νορμανδίας (κόρη του Κατακτητή)
Τέκνα William, Count of Sully, Θεοβάλδος Β΄ της Καμπανίας, Στέφανος της Αγγλίας, Lucia-Mahaut, Λιτυαίζ ντε Μπλουά, Henry of Blois, Eleanor of Champagne και Agnès de Blois
Γονείς Θεοβάλδος Γ΄ του Μπλουά και Γερσίνδη του Μάιν
Αδέλφια Ούγος Ε΄ του Μαν, Odo III, Count of Champagne, Ούγος της Καμπανίας και Φούλκων Α΄ του Μιλάνου
Commons page Πολυμέσα

Ο Στέφανος Β΄ Ερρίκος (Étienne II de Blois, 1045 - 19 Μαΐου 1102) ήταν κόμης του Μπλουά και κόμης της Σαρτρ, γιος του Θεοβάλδου Γ΄ του Μπλουά, και της Γαρσίνδης του Μαιν. Νυμφεύτηκε την Αδελαϊδα, κόρη του Γουλιέλμου του Κατακτητή, στη Σαρτρ το 1080.

Ο κόμης Στέφανος ήταν ένας από τους αρχηγούς της Α΄ Σταυροφορίας, γράφοντας στην αρχή γράμματα ενθουσιασμού στην Αδέλα για τις επιτυχίες του. Επέστρεψε το 1098 κατά την μακρά πολιορκία της Αντιόχειας, έχοντας εκπληρώσει πολλούς από τους στόχους του αλλά όχι όλους, αφού τα Ιεροσόλυμα βρίσκονταν ακόμα στα χέρια των Μουσουλμάνων. Μετά από πιέσεις της Αδέλας εντάχθηκε στο μικρότερο Σταυροφορικό σώμα (1101). Αν και ήταν 57 ετών πολέμησε γενναία και σκοτώθηκε στην μάχη του Ράμλα το 1102.

Κληρονόμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παιδιά του Στέφανου και της Αδεδαΐδας ήταν:

Είχε επίσης μια νόθη κόρη, την Έμμα, που ήταν μητέρα του Γουλιέλμου, Αρχιεπίσκοπου του Γιορκ.

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Stephen II, Count of Blois της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).