Στέλιος Μαυρομάτης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Στέλιος Μαυρομάτης
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Στέλιος Μαυρομάτης (Ελληνικά)
Γέννηση15 Νοεμβρίου 1932
Λάρνακας Λαπήθου, Κύπρος
Θάνατος21 Σεπτεμβρίου 1956
Λευκωσία
Χώρα πολιτογράφησηςΚύπριος
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΕλληνικά
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααγωνιστής

Ο Στέλιος Μαυρομμάτης (Λάρνακας Λαπήθου[1], 15 Νοεμβρίου 1932 - 21 Σεπτεμβρίου 1956) ήταν Ελληνοκύπριος αγωνιστής της ΕΟΚΑ. Ήταν μεταξύ των τριών αγωνιστών που εκτελέστηκαν στις 21 Σεπτεμβρίου 1956, μαζί με τους Μιχαήλ Κουτσόφτα και Ανδρέα Παναγίδη. Τάφηκε στα Φυλακισμένα Μνήματα.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν γιος του Χριστόφορου και της Ελένη Μαυρομάτη. Είχε τρία νεότερα αδέλφια. Ήταν εξάδελφος του Ευαγόρα Παλληκαρίδη. Αφού υπηρέτησε για δύο χρόνια στον αγγλικό στρατό[2], επέστρεψε στην Κύπρο όπου εργάστηκε ως γραφέας.

Συμμετοχή στην ΕΟΚΑ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μαυρομμάτης άρχισε να συμμετέχει στις επιχειρήσεις της ΕΟΚΑ, αφού προσχώρησε λίγο μετά την ίδρυση της. Την 1η Απριλίου 1955[3] συμμετείχε σε επιχείρηση δολιοφθοράς. Έδρασε κυρίως στις οδούς Λήδρας και Ονασαγόρου. Είχε αρκετούς συνεργάτες στην μεταφορά του οπλισμού καθώς και την αποθήκευση του σε ασφαλές σημείο, ενώ η οικογένεια του φιλοξενούσε και φυγάδευε καταζητούμενους αγωνιστές. Ύστερα από μια αποτυχημένη επίθεση στον Νόρμαλ Άλφρεντ και τον Λώρενς Λιθ, προδόθηκε από Άγγλο στρατιώτη και συνελήφθη.

Δίκη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μαυρομμάτης φυλακίστηκε και καταδικάστηκε σε θάνατο. Εκτελέστηκε στις 00:30 της 21ης Σεπτεμβρίου 1956[4], μαζί με τον Ανδρέα Παναγίδη και τον Μιχαήλ Κουτσόφτα[5] σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση. Μετά την εκτέλεση του, έρευνες που διεξήγαγαν τα αγγλικά στρατεύματα είχαν ως αποτέλεσμα τον πυροβολισμό της αδερφής του Μαρίας στη σπονδυλική στήλη, με αποτέλεσμα να καθηλωθεί σε αναπηρικό αμαξίδιο για το υπόλοιπο της ζωής της.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]