Στέισι Μίλμπερν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Στέισι Παρκ Μίλμπερν (Stacey Park Milbern, 9 Μαΐου 1987 - 19 Μαΐου 2020) ήταν Αμερικανίδα ακτιβίστρια για τα δικαιώματα αναπηρίας. Βοήθησε στη δημιουργία του κινήματος δικαιοσύνης για την αναπηρία και υποστήριξε τη δίκαιη μεταχείριση των ατόμων με αναπηρία .

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στη Σεούλ στις 19 Μαΐου 1987 με μυϊκή δυστροφία .[1][2] Ήταν από μικτή φυλή, ο πατέρας της Τζόελ ήταν λευκός και η μητέρα Τζιν, Κορεάτισσα . Μεγάλωσε στη Βόρεια Καρολίνα σε μια στρατιωτική οικογένεια, καθώς ο Τζόελ ήταν στο Στρατό των ΗΠΑ .[3] Ως παιδί βασίστηκε στην οικογένειά της ως φροντιστές, αλλά όταν άρχισε να ταυτίζεται ως παράξενη, φοβόταν την κρίση των ευαγγελικών χριστιανών γονέων της και σχεδίαζε να αποχωρήσει, μια επιλογή που δυσκολεύτηκε περισσότερο από την εξάρτησή της από αυτούς για βοήθεια σε καθημερινές δραστηριότητες όπως ως φαγητό, ύπνο και χρήση του μπάνιου.

Το 2005, βοήθησε στη δημιουργία του κινήματος δικαιοσύνης για την αναπηρία.[2] Ο Milbern αποφοίτησε από το Methodist University το 2009.[1]

Μετακόμισε στο Bay Area όταν ήταν 24,[1] λόγω του ότι η περιοχή του Σαν Φρανσίσκο ήταν "ένα από τα πιο προσιτά μέρη για άτομα με σωματικές αναπηρίες". Το Bay Area υπήρξε το ιστορικό κέντρο του κινήματος για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία,[3] και εκεί συνέχισε να οργανώνει, να γράφει και να μιλά για το κίνημα, έγινε διευθύντρια προγραμμάτων στο Κέντρο Ανεξάρτητης Διαβίωσης στο Μπέρκλεϋ.[4] Η Καλιφόρνια κατατάσσεται σε υψηλό επίπεδο μεταξύ των πολιτειών για δαπάνες σε παροχές κατ' οίκον φροντίδας και κατάφερε να λάβει υποστήριξη Medicaid για έναν βοηθό στο σπίτι, επιτρέποντάς της να ζήσει ανεξάρτητα στο Όκλαντ [5] και να κατέχει θέση σε ανθρώπινους πόρους σε μια τράπεζα. Πιστεύει ότι η νοσηλευτική βοήθεια για την ικανότητά της να παραμείνει ενεργή στην κοινότητα και να αποφύγει τη θεσμοθέτηση σε ένα γηροκομείο . Αντίθετα με την ανεξαρτησία της και τη φροντίδα που μπόρεσε να λάβει στην Καλιφόρνια έναντι των εμπειριών της στη Βόρεια Καρολίνα, και υπερασπίστηκε την αναγκαιότητα των προγραμμάτων Medicaid να χρηματοδοτούν βοηθούς και νοσηλευτικές υπηρεσίες έναντι μειώσεων που προτείνονται κατά τη διάρκεια προσπαθειών κατάργησης και αντικατάστασης του νόμου περί προσιτής φροντίδας .

Πήρε μεταπτυχιακό τίτλο από το Mills College το 2015.[1]

Υποστήριξε την δίκαιη ιατρική περίθαλψη για άτομα με αναπηρίες, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης και των προκαταλήψεων στο σύστημα, μιλώντας κατά της περιττής χειρουργικής επέμβασης.[1]

Στις αρχές Μαρτίου 2020, καθώς η πανδημία COVID-19 εξαπλώθηκε στο Bay Area, η Μίλμπερν και τέσσερις φίλοι δημιούργησαν το Disability Justice Culture Club για να διανείμουν σπιτικά κιτ πρόληψης ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων απολυμαντικών χεριών, απολυμαντικών και αναπνευστικών συσκευών, σε κατοίκους καταυλισμών άστεγων Oakland. Έθεσε ανησυχίες για την ευημερία της συλλογικής κοινότητας και την ευημερία των πιο ευάλωτων μελών της. Σημείωσε τη λύση της DIY ως παράδειγμα της «σοφίας» ή της αναπηρίας της «σοφίας». Το έκανε παρά τα δικά της αυξανόμενα προβλήματα υγείας, καθώς η χειρουργική επέμβαση για την απομάκρυνση του ταχέως αναπτυσσόμενου καρκίνου των νεφρών της αναβλήθηκε λόγω παραγγελιών στο σπίτι. Προειδοποίησε ότι οι απαιτήσεις της πανδημίας στις υπηρεσίες υγείας απειλούσαν την πρόσβαση της κοινότητάς της σε αιμοκάθαρση και σε άλλες θεραπείες που σώζουν τη ζωή που χρειάζονται ορισμένοι για να επιβιώσουν. Η ομάδα της οργάνωσε επίσης αμοιβαία βοήθεια σε τρόφιμα και φροντίδα για άτομα με ειδικές ανάγκες.[6] Η Μίλμπερ πέθανε σε νοσοκομείο του Στάνφορντ στα 33α γενέθλιά της, στις 19 Μαΐου 2020, λόγω χειρουργικών επιπλοκών.[1]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 Genzlinger, Neil (2020-06-06). «Stacey Milbern, a Warrior for Disability Justice, Dies at 33» (στα αγγλικά). The New York Times. ISSN 0362-4331. https://www.nytimes.com/2020/06/06/us/stacey-milbern-dead.html. Ανακτήθηκε στις 2020-07-19. 
  2. 2,0 2,1 Tso, Tiffany Diane (28 Μαΐου 2020). «5 Disability Justice Activists to Know This Asian Pacific American Heritage Month». Rewire.News (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 19 Ιουλίου 2020. 
  3. 3,0 3,1 Raff, Jeremy (10 Ιουλίου 2017). «Why Americans With Disabilities Fear Medicaid Cuts». The Atlantic (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 19 Ιουλίου 2020. 
  4. Katayama, Devin; Guevarra, Ericka Cruz; Montecillo, Alan (May 29, 2020). «What Disability Justice Activist Stacey Park Milbern Taught Us». KQED. https://www.kqed.org/news/11821598/what-stacey-park-milbern-taught-us. Ανακτήθηκε στις March 8, 2021. 
  5. Milbern, Stacey (31 Μαρτίου 2017). «Four Videos Show Why Medicaid-Funded Personal Care Services Matter». Disability Rights Education & Defense Fund (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 8 Μαρτίου 2021. 
  6. Green, Matthew (March 17, 2020). «Coronavirus: How These Disabled Activists Are Taking Matters Into Their Own (Sanitized) Hands». KQED. https://www.kqed.org/news/11806414/coronavirus-how-these-disabled-activists-are-taking-matters-into-their-own-sanitized-hands. Ανακτήθηκε στις March 8, 2021. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]