Σπυτίνιεφ Α΄ της Βοημίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σπυτίνιεφ Α΄ της Βοημίας
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Spytihněv I. (Τσεχικά)
ΓέννησηΔεκαετία του 870
Θάνατος915 ή 912[1]
Πράγα
Τόπος ταφήςChurch of the Virgin Mary
ΘρησκείαSlavic Christianity
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΓονείςΜποζιβόι Α΄ της Βοημίας[2] και Λουντμίλα της Βοημίας
ΑδέλφιαΒρατίσλαος Α΄ της Βοημίας
ΟικογένειαΟίκος των Πρεμυσλιδών
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαDuke of Bohemia (888–915)
Θυρεός
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Σπυτίνιεφ Α΄, τσεχικά Spytihněv I. (π. 875 - 915) από τον Οίκο των Πρεμυσλιδών ήταν δούκας της Βοημίας (894/5-915).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο πρωτότοκος γιος τού Μποζιβόι Α΄ πρώτου δούκα της Βοημίας και της αγίας Λουντμίλα, κόρης τού Σλάβιμπορ πρίγκιπα των Σορμπιανών.

Το 889 απεβίωσε ο πατέρας του· ο Σπυτίνιεφ Α΄ και ο αδελφός του Βρατίσλαος Α΄ ήταν ανήλικοι, έτσι επίτροπος της αρχής ανέλαβε ο επικυρίαρχός τους Σβατοπλούκ Α΄ της Μοραβίας.

Το 894 απεβίωσε ο βασιλιάς της Μοραβίας και οι γιοί του Μοϊμίρ Β΄ της Μοραβίας και Σβατοπλούκ Β΄ έριζαν για τη διαδοχή. Με αφορμή αυτό ο Σπυτίνιεφ Α΄ θέλησε να ελευθερωθεί από την υποτέλεια στη Μεγάλη Μοραβία: σύμφωνα με το Φραγκικό Χρονικό της Φούλντα εμφανίστηκε στη Συνέλευση (λατιν. Dieta, γερμ. Reichstag) το 895 στο Γέγκενσμπουρκ και δήλωσε υποτέλεια στον Αρνούλφο των Καρολιδών της Ανατολικής Φραγκίας.

Ενίσχυσε την εξουσία του στην κεντρική Βοημία, γύρω από τη σημερινή Πράγα και ανήγειρε αρκετά κάστρα στα όρια της ηγεμονίας του: Μιενλίκ, Λιμπουσίν, Τετίν, Λιστενί και Μπολέσλαφ. Συνέχισε την επέκταση τού κάστρου της Πράγας ως διοικητικού κέντρου τού ανερχόμενου δουκάτου του, σε αντικατάσταση τού πρώιμου μεσαιωνικού ξύλινου φρουρίου Λεβύ Χράντεκ.

Ενίσχυσε τους δεσμούς του με την Ανατολική Φραγκία, συμμαχώντας με τον Λεοπόλδο των Χουόζι μαργράβο της Βαυαρίας, που το 989 πολέμησε εναντίον τού Μοϊμίρ Β΄. Το αποτέλεσμα ήταν η Βοημία τελικά να διαχωριστεί από το βασίλειο της Μεγάλης Βοημίας. Η συμμαχία με την ανατολική Φραγκία σχεδιάστηκε για να προστατεύσει τη Βοημία από της επιδρομές των Ούγγρων. Ταυτόχρονα άνοιξε τη Βοημία στον πολιτισμό της Καρολίγγειας περιόδου, που επέφερε την εισδοχή του Καθολικισμού στη χώρα.

Μάλλον τάφηκε στο ναό της Παρθένου Μαρίας στο κάστρο της Πράγας, όπως έγινε με πολλά μέλη τού Οίκου των Πρεμυσλιδών την περίοδο αυτή.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Jan Klapste (11 November 2011). The Czech Lands in Medieval Transformation. Brill. p. 361. ISBN 978-90-04-22646-3.