Σπυρίδων Προσαλέντης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σπυρίδων Προσαλέντης
Η Καλυδώνα Τρικούπη (δια χειρός Σπύρου Προσαλέντη)
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1830[1][2]
Κέρκυρα
Θάνατος1895[1][2]
Αθήνα
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
ΣπουδέςΑκαδημία Καλών Τεχνών της Βενετίας
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταζωγράφος
ΕργοδότηςΑνωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών
Οικογένεια
ΤέκναΑιμίλιος Προσαλέντης[3]
Παύλος Προσαλέντης ο Νεότερος[4]
ΓονείςΠαύλος Προσαλέντης (1784)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Σπύρος Προσαλέντης (Κέρκυρα, 1830 - Αθήνα, 1895) ήταν Έλληνας ζωγράφος και καθηγητής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. Είναι γνωστός κυρίως για τις προσωπογραφίες του.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε το 1830 και ήταν γιος του ζωγράφου και γλύπτη Παύλου Προσαλέντη. Η πρώτη του επαφή με τη ζωγραφική ήταν στην καλλιτεχνική σχολή του πατέρα του ενώ αργότερα σπούδασε στην Accademia di Belle Arti της Βενετίας από την οποία αποφοίτησε λαμβάνοντας τη διάκριση του πρώτου βραβείου. Παρά την ολοκλήρωση των σπουδών του παρέμεινε για αρκετά χρόνια στη Βενετία προτού επιστρέψει στην Κέρκυρα. Το 1865 διορίστηκε καθηγητής ελαιογραφίας στο Σχολείον των Τεχνών της Αθήνας όμως το επόμενο έτος αποχώρησε από τη θέση και επέστρεψε στη Βενετία όπου συμμετέχοντας στη Διεθνή Έκθεση της Βενετίας κατάφερε να αποσπάσει βραβείο. Το 1870 μετά από προτροπή του βασιλιά Γεωργίου Α' επέστρεψε στην Αθήνα αναλαμβάνοντας τη διακόσμηση του παρεκκλησίου των Ανακτόρων. Το 1876 με αφορμή τη θέσπιση δεύτερης έδρας ζωγραφικής στο Σχολείο των Τεχνών επανήλθε στο διδακτικό προσωπικό της σχολής κρατώντας τη θέση του μέχρι το θάνατο του το 1895.[5][6]

Μεταξύ των μαθητών του συγκαταλέγονται ο Σπυρίδων Βικάτος, ο Δημήτριος Γερανιώτης, ο Νικόλαος Φέρμπος κ.α.[5][6]

Παιδιά του ήταν οι Παύλος, Αιμίλιος, Όλγα, και Ελένη Προσαλέντη.

Έργο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Προσαλέντης ασχολήθηκε κατά κύριο λόγο με τις προσωπογραφίες και σε μικρότερο βαθμό με την ηθογραφία. Ζωγράφισε πορτραίτα διαφόρων αγωνιστών της Ελληνικής Επανάστασης αλλά και άλλων προσωπικοτήτων συνδυάζοντας στην τεχνοτροπία του το ακαδημαϊκό ύφος με στοιχεία ρεαλισμού. Όσον αφορά τις ηθογραφίες του εκεί είναι εμφανής η επιρροή από την ιταλική σχολή.[7]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 Artnet. spyridon-prosalentis. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  2. 2,0 2,1 2,2 (Ολλανδικά) RKDartists. 203615.
  3. www.nationalgallery.gr/el/zographikh-monimi-ekthesi/painter/prosalentis-aimilios.html. Ανακτήθηκε στις 24  Νοεμβρίου 2020.
  4. www.nationalgallery.gr/el/zographikh-monimi-ekthesi/painter/prosalentis-spuridon.html. Ανακτήθηκε στις 22  Σεπτεμβρίου 2021.
  5. 5,0 5,1 «Προσαλέντης Σπυρίδων». Πινακοθήκη της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Ιουλίου 2015. Ανακτήθηκε στις 16 Ιουλίου 2015. 
  6. 6,0 6,1 Ζωγραφίζοντας στην Κέρκυρα. Παράρτημα Κέρκυρας: Εθνική Πινακοθήκη και Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου-Υπουργείο Πολιτισμού. σελίδες 74 – 76. 
  7. Ζωγραφίζοντας στην Κέρκυρα, σελ. 76.