Σπηλαιολογικοί σύλλογοι στην Ελλάδα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Σπηλαιολογικοί σύλλογοι)

Οι σπηλαιολογικοί σύλλογοι αποτελούν οργανωμένες ομάδες ανθρώπων που ασχολούνται συστηματικά με τα σπήλαια και τη σπηλαιολογία.

Η ενασχόληση αυτή μπορεί να ξεκινάει από απλή περιέργεια και χόμπυ και να φτάνει έως και επαγγελματικό επίπεδο. Ο παλιότερος ελληνικός σύλλογος ιδρύθηκε το 1951 και ήταν η Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρεία. Ακολούθησαν άλλοι σύλλογοι όπως ο ΣΠ.ΕΛ.Ε.Ο., ο ΣΕΛΑΣ και πολλοί άλλοι. Το 2001 ιδρύθηκε η Σπηλαιολογική Ομοσπονδία Ελλάδος που αποτελεί το συνδετικό κρίκο όλων των σπηλαιολογικών συλλόγων της Ελλάδας.

Κάθε χρόνο η Σπηλαιολογική Ομοσπονδία Ελλάδος και οι Σπηλαιολογικοί Σύλλογοι οργανώνουν την Πανελλήνια Σπηλαιολογική Συνάντηση, κάθε φορά σε διαφορετική περιοχή της χώρας. Στη συνάντηση αυτή ανακοινώνονται οι δραστηριότητες των συλλόγων για το χρόνο που πέρασε, παρουσιάζονται καινούρια ή και παλιότερα σπήλαια, συζητούνται θέματα σχετικά με τα [σπήλαιο|σπήλαια] και τη σπηλαιολογία, καθώς και οργανωτικά θέματα που αφορούν την λειτουργία της Ομοσπονδίας και των Συλλόγων. Επίσης στη διάρκεια των συναντήσεων λειτουργούν περίπτερα προβολής των Συλλόγων και διοργανώνονται παιχνίδια σχετικά με τη σπηλαιολογία, διαγωνισμοί και εκθέσεις φωτογραφίας.

Επίσης κάθε χρόνο, σχεδόν όλοι οι Σύλλογοι, οργανώνουν Εκπαιδευτικά Σεμινάρια για νέους σπηλαιολόγους. Εκεί εκπαιδεύονται σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο όσοι επιθυμούν να ασχοληθούν με τη σπηλαιολογία. Τα σεμινάρια αυτά είναι σημαντικά γιατί πέρα από τις γενικότερες γνώσεις, αποκτά κανείς και πιο εξειδικευμένες που έχουν σχέση με ιδιαίτερες τεχνικές, αλλά και με θέματα ασφάλειας. Για να γίνει κανείς μέλος των σπηλαιολογικών συλλόγων και να ασχοληθεί με τη σπηλαιολογία αρκεί να επικοινωνήσει μαζί τους και να συμπληρώσει κάποια αίτηση.

Δικτυακοί τόποι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]