Σπάρτη (μυθολογία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σπάρτη
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Σπάρτη (Αρχαία Ελληνικά)
Χώρα πολιτογράφησηςΑρχαία Σπάρτη
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΛακεδαίμονας
ΤέκναΕυριδίκη του Άργους
Κλεοδίκη
Αμύκλας
ΓονείςΕυρώτας (βασιλιάς) και Clete

Στην Αρχαία ελληνική μυθολογία η Σπάρτη ήταν μυθική βασίλισσα στην Αρχαία Σπάρτη από την οποία η πόλη πήρε το όνομα προς τιμή της.[1] Η Σπάρτη ήταν κόρη του βασιλιά Ευρώτα και της Κλήτας που έγινε γνωστή ως Τίασα.[2] Παντρεύτηκε τον Λακεδαίμονα επώνυμο ήρωα της Λακωνίας, τα παιδιά τους ήταν ο Αμύκλας και η Ευρυδίκη του Άργους. Ο σύζυγός της Ευρυδίκης ήταν ο βασιλιάς του Άργους Ακρίσιος και ήταν η προγιαγιά του Υάκινθου, που έγινε ερωμένος τόσο του Απόλλωνος όσο και του Ζέφυρου.[3] Οι απόγονοι της ήταν ο βασιλιάς της Σπάρτης Τυνδάρεως, ο αδελφός του Ικάριος ο Λακεδαιμόνιος και τα παιδιά τους Κλυταιμνήστρα, Κάστωρ και Πηνελόπη.[4] Ο Παυσανίας έγραψε ότι ο Ευρώτας δεν είχε γιους και όρισε διάδοχο του τον γαμπρό του Λακεδαίμονα. Εκείνος μετονόμασε την περιοχή σε "Λακεδαίμονα" και τους κατοίκους "Λακεδαιμονείς", την πόλη την ονόμασε Σπάρτη προς τιμή της συζύγου του.Παυσανίας, 3.1.2 Η Σπάρτη αναπαριστάνεται σε Δελφικό τρίποδα στις Αμύκλες.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Apollodorus, The Library with an English Translation by Sir James George Frazer, F.B.A., F.R.S. in 2 Volumes, Cambridge, MA, Harvard University Press; London, William Heinemann Ltd. 1921.
  • Pausanias, Description of Greece with an English Translation by W.H.S. Jones, Litt.D., and H.A. Ormerod, M.A., in 4 Volumes. Cambridge, MA, Harvard University Press; London, William Heinemann Ltd. 1918.
  • Pausanias, Graeciae Descriptio. 3 vols. Leipzig, Teubner. 1903.