Σούργια Ματζαπαχίτ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το κύριο διάγραμμα του Σούργια Ματζαπαχίτ δείχνει τις θέσεις των Ινδουιστικών θεοτήτων, με τη καθεμία σε κύρια σημεία του ορίζοντα.

Το Σούργια Ματζαπαχίτ (Ο Ήλιος του Ματζαπαχίτ) είναι το έμβλημα που βρίσκεται συνήθως σε ερείπια που χρονολογούνται από την εποχή των Ματζαπαχίτ. Το έμβλημα λάμβανε συνήθως τη μορφή μιας οκτάκτινης ακτίνας ήλιου με το στρογγυλεμένο τμήμα στο κέντρο που απεικονίζει τις ινδουιστικές θεότητες. Το έμβλημα θα μπορούσε να έχει πάρει τη μορφή ενός κοσμολογικού διαγράμματος φωτοσχηματισμένου από τυπικές ακτίνες του ήλιου "Σούρια Ματζαπαχίτ",[1] ή έναν απλό κύκλο με τυπικές ακτίνες του ήλιου. Λόγω της δημοτικότητας αυτού του ηλιακού έμβληματος κατά την εποχή των Ματζαπαχίτ, προτείνεται ότι το σύμβολο του ήλιου αποτελούσε το αυτοκρατορικό σύμβολο ή έμβλημα της αυτοκρατορίας των Ματζαπαχίτ.

Ινδουιστικές θεότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πιο κοινή απεικόνιση του Σούργια Ματζαπαχίτ αποτελείται από τις εικόνες των εννέα θεοτήτων και οκτώ ακτίνων του ήλιου. Το στρογγυλό κέντρο του ήλιου απεικονίζει εννέα ινδουιστικούς θεούς που ονομάζονται Ντεουάτα Νάουα Σάνγκα. Οι μεγάλοι θεοί στο κέντρο είναι τοποθετημένοι σε οκτώ σημεία γύρω από έναν θεό στο κέντρο. Οι θεοί είναι οι εξής:

Οι μικρότεροι θεοί βρίσκονται στο εξώτερο μέρος του ηλίου, που συμβολίζεται από οχτώ λαμπερές ακτίνες:

Η συνηθισμένη χάραξη του Σούργια Ματζαπαχίτ, τραβηγμένη από τα ερείπια ναού της εποχής των Ματζαπαχίτ, Μουσείου Τροουλάν
Άλλη χάραξη του Σούργια Ματζαπαχίτ, τραβηγμένη από τα ερείπια ναού της εποχής των Ματζαπαχίτ, Εθνικό Μουσείο, Τζακάρτα

Το έμβλημα αποδίδεται σε πολλές μορφές. Μερικές φορές παίρνει τη μορφή του κύκλου των θεοτήτων και των ακτίνων του ήλιου, ή απλά μια απλή οκτάκτινη ακτίνα ηλίου, όπως το εμβληματικό Σούργια Ματζαπαχίτ που έχει τοποθετηθεί στην οροφή του Τσάντι Πεναταράν.[2] Οι θεότητες στον ήλιο ταξινομούνται ως κοσμολογικό διάγραμμα με τη μορφή μαντάλα. Μια άλλη παραλλαγή του Σούργια Ματζαπαχίτ είναι οι οκτώ ακτίνες του ήλιου με τον θεό του ήλιου Σούργια στο κέντρο που οδηγεί ουράνιο άλογο ή άρμα. Το σκάλισμα του Σούργια Ματζαπαχίτ συνήθως βρίσκεται στην κεντρικήό οροφή του Γκαρμπαγκρίχα (εσωτερικό ιερό) του ναού όπως τα Μπανγκάλ, Σαουεντάρ και Τζάουι. Το Σούργια Ματζαπαχίτ βρίσκεται επίσης στο Στέλλα. Το σκάλισμα του Σούργια Ματζαπαχίτ βρίσκεται επίσης συχνά σε τάφους που χρονολογούνται από την εποχή των Ματζαπαχίτ, όπως το νεκροταφείο Τρολόγιο στο Τροουλάν.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Bullough Nigel, (1995). Historic East Java, Remains in Stone, 50th Anniversary of Indonesia Commemorative Edition. Jakarta: ADLine Communications. σελ. 109. 
  2. Bullough Nigel, (1995). Historic East Java, Remains in Stone, 50th Anniversary of Indonesia Commemorative Edition. Jakarta: ADLine Communications. σελ. 91. 

Γενικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Exhibit of "Kejayaan Kerajaan-kerajaan Kuno Indonesia" (The Glory of Ancient Indonesian Kingdoms) at Istana Anak-anak Indonesia, Taman Mini Indonesia Indah, displayed Majapahit artifacts the collection of Trowulan Museum, East Java. April 2009.