Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σούκκουβους

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αγαλματίδιο του 16ου αιώνα μιας succubus

Η σούκκουβους (λατ. succubus, πληθυντικός succubi), συνήθως γνωστή μαζί με την αρσενική της έκφανση, ίγκουβους, είναι θηλυκός δαίμονας που επισκέπτεται τους άντρες ενόσω κοιμούνται και προχωρεί σε σεξουαλική επαφή μαζί τους[1].

Συχνά παρουσιάζεται ως γοητευτική παρουσία, κυρίως σε πιο σύγχρονες απεικονίσεις, ωστόσο παλιότερα, και επειδή υφίσταται σε παραδόσεις διαφορετικών λαών, θεωρούνταν άσχημη και προκαλούσε φόβο με το δαιμονικό παρουσιαστικό της[2], καθώς απεικονιζόταν με ουρά και φτερά, παρόμοια με της νυχτερίδας.

Σύμφωνα με το σύγγραμμα Malleus Maleficarum του 1486, η σούκκουβους απομυζεί το σπέρμα των ανδρών που σαγηνεύει, το οποίο χρησιμοποιεί ο ίγκουβους για να αφήσει εγκύους τις γυναίκες που γοητεύει αυτός[3]. Έτσι εξηγούνταν η γέννηση παιδιών δαιμόνων, καθώς υπήρχε η αντίληψη ότι οι δαίμονες δεν μπορούσαν να αναπαραχθούν.

Ως μια από τις πιο γνωστές succubus θεωρείται η Λίλιθ[4]. Στην Καμπάλα τέσσερις σούκκουβι ζευγάρωσαν με τον αρχάγγελο Σαμαήλ: η Λίλιθ, η Αγκράτ Μπατ Μαχλάτ, η Νααμάχ και η Εϊσέθ Ζενουνίμ. Σε μεταγενέστερες ιστορίες, η σούκουμπους πήρε τη μορφή σειρήνας.

Σύμφωνα με ένα θρύλο, ο ίγκουβους (εφιάλτης στα λατινικά) και η σουκκούβους ήταν έκπτωτοι άγγελοι. Επίσης, υπάρχει και η ιστορία της Μεριντιάνα, μιας σούκκουβους που δεν ήταν μοχθηρή, αντιθέτως βοήθησε τον Πάπα Σιλβέστρο Β' να ανελιχθεί στην ιεραρχία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

  1. Online Etymology Dictionary
  2. Curran, Bob (2006), Encyclopedia of the Undead: A Field Guide to Creatures That Cannot Rest in Peace, p. 21, Career Press, ISBN 1-56414-841-6
  3. Malleus Maleficarum
  4. «The Story Of Lilith». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Ιουνίου 2010. Ανακτήθηκε στις 24 Μαΐου 2010.