Σουμπαουάνγκα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αυτό το λήμμα αφορά την πόλη. Για την Αγροτική Περιοχή (ή Επαρχία), δείτε: Αγροτική Περιοχή Σουμπαουάνγκα. Για την Αστική Περιοχή (ή Επαρχία), δείτε: Αστική Περιοχή Σουμπαουάνγκα.

Συντεταγμένες: 07°58′S 031°37′E / 7.967°S 31.617°E / -7.967; 31.617

Σουμπαουάνγκα
(Sumbawanga)
Τοπική ονομασία Sumbawanga (mji)
Πόλη
Χάρτης της Τανζανίας (σε ανοικτό γκρι) όπου φαίνονται:
α. η Περιφέρεια Κατάβι (σε σκούρο πράσινο) και
β. η Περιοχή Ρούκουα (σε ανοικτό πράσινο).
Χώρα Τανζανία
Ζώνη Νότια Υψίπεδα
Περιφέρεια Ρούκουα
(Rukwa Region)
Περιοχή Αστική Περιοχή Σουμπαουάνγκα
(Sumbawanga Urban District)
Επαρχιακός Επίτροπος Dr Khalfan Boniface Haule[1][2]
Πληθυσμός 124.204 (2012)[3]
Ζώνη Ώρας Ανατολικής Αφρικής +3
Ταχυδρομικός Κώδικας 55xxx
Κωδικός κλήσης 025
Δικτυακός Ιστότοπος Περιφέρειας www.rukwa.go.tz

Η Σουμπαουάνγκα (Αγγλικά / Σουαχίλι: Sumbawanga) είναι πόλη της δυτικής Τανζανίας και πρωτεύουσα της Περιφέρειας Ρούκουα (Rukwa Region). Ο πληθυσμός στην περιφέρεια είναι περίπου 150.000 και βασίζεται σε απογραφή του 2002.

Η Σουμπαουάνγκα (Sumbawanga) βρίσκεται στο έδαφος της φυλής Wafipa (ενικ. Fipa), όπου πολλοί άνθρωποι ομιλούν τα Kifipa, καθώς και τα Σουαχίλι, την πιο ευρέως χρησιμοποιούμενη γλώσσα της Τανζανίας.

Ετυμολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το όνομα της πόλης κυριολεκτικά μεταφράζεται ως «πέταξε μακριά τη μαγεία σου», φαίνεται ότι ήταν μια προειδοποίηση από τους τοπικούς πνευματικούς θεραπευτές στον οποιονδήποτε έφερνε από άλλες περιοχές, προκαταλήψεις και πρακτικές που σχετίζονταν με τους πνευματικούς θεραπευτές· σήμερα, υπάρχουν ακόμα μερικοί θεραπευτές που ασκούν, τόσο στην πόλη όσο και στα γύρω μικρότερα χωριά του οροπεδίου.

Σημαντικά κτήρια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πόλη λειτουργεί ως κέντρο εφοδιασμού και εμπορίου για την Περιφέρεια Ρούκουα (Rukwa Region) και βρίσκονται ορισμένες κυβερνητικές υπηρεσίες, ιδίως το υπουργείο μεταφορών για την περιφέρεια.

Η πόλη έχει το μεγαλύτερο νοσοκομείο της περιοχής, το «Γενικό Νοσοκομείο Ρούκουα», το οποίο χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση, καθώς και το μικρότερο Νοσοκομείο του Δρ. Atiman, το οποίο διοικείται και διευθύνεται από την Καθολική Επισκοπή της Σουμπαουάνγκα (Sumbawanga).

Στη Σουμπαουάνγκα (Sumbawanga) υπάρχουν δύο συνεδριακά κέντρα (Λιβορίων[Σημ. 1] και Μοραβίας).[Σημ. 2]

Η Σουμπαουάνγκα (Sumbawanga) έχει πολλά σχολεία και κολέγια, όπως: Chem Chem Secondary School, Sumbawanga Secondary School, St. Aggrey Chanji High School, Mazwi Secondary School, St. Aggrey Teaching College, Musoma Utalii College και Chem Chem Teaching College.

Οικονομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μια μετρίου μεγέθους αγορά στο κέντρο της πόλης, όπου εκεί, μπορούν να βρεθούν τα τοπικά προϊόντα. Αυτά περιλαμβάνουν αραβόσιτο, ρύζι, φρούτα, πουλερικά και ψάρια (από τις Λίμνες Τανγκανίκα και Ρούκουα). Διατίθενται πολλά εισαγόμενα πλαστικά προϊόντα και ηλεκτρονικά είδη καθώς ποδήλατα και ανταλλακτικά. Αν και υπάρχουν αρκετά βενζινάδικα, η προμήθειά τους μπορεί να είναι σχετικά ασταθής, λόγω των δυσκολιών μεταφοράς από την ακτή.

Η τοπική οικονομία εξαρτάται κατά μεγάλο μέρος από τη γεωργία και τις τοπικές μικρές επιχειρήσεις.

Μεταφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην πόλη η βιομηχανική παραγωγή είναι πολλή περιορισμένη. Θα μπορούσε να αναμένεται σημαντική βελτίωση εάν ασφαλτοστρωνόταν ο δρόμος για την Μπέυα (Mbeya), που θα εξασφάλιζε την πρόσβαση καθ'όλη τη διάρκεια του έτους. Αυτός ο δρόμος και η προέκτασή του βόρεια στη Μπάντα (Mpanda) και την Ταμπόρα (Tabora) ή την Κιγκόμα (Kigoma), γίνεται απροσπέλαστος κατά το μέσον της περιόδου των βροχών (Φεβ.-Μαρ.).

Η κυβέρνηση της Τανζανίας, έχει συμβόλαια για την αναβάθμιση μεγάλων τμημάτων του οδικού δικτύου. Η πόλη είναι προσβάσιμη με λεωφορείο από τη Μπέυα (Mbeya), η οποία βρίσκεται νοτίως με σιδηροδρομικές συνδέσεις στην πόλη Καπίρι Μπόσι (Kapiri Mposhi) στη Ζάμπια (Zambia) και στο Νταρ ες Σαλάαμ (Dar es Salaam).

Ο σιδηρόδρομος, υπάρχει επίσης μέσω Ταμπόρα (Tabora) από τη Μπάντα (Mpanda) στο βορρά.

Η πόλη εξυπηρετείται από το Αεροδρόμιο Σουμπαουάνγκα, που είναι προσβάσιμο με πτήσεις της Auric Air[4], εναλλακτικά στην Μπάντα (Mpanda) υπάρχει επίσης ένα αεροδρόμιο με ασφαλτοστρωμένο διάδρομο, μήκους 2 χλμ.

Αδελφές πόλεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Tifariti, Δυτική Σαχάρα (Western Sahara)

Χρήση στο λαϊκό πολιτισμό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Στο φανταστικό Χάρι Πότερ σύμπαν, η Σουμπαουάνγκα (Sumbawanga) είναι η πατρίδα της επαγγελματικής ομάδας των Κουίντιτς, της Sumbawanga Sunrays.[5]
 • Η πόλη συμπεριλήφθηκε στη διαδρομή την οποία έκαναν τον Ιούλιο του 2007, οι Ewan McGregor και Charlie Boorman στη 15.000 μιλίων βορρά - νότου μοτοσικλετική περιπέτεια «Μακρά Διαδρομή Κάτω».

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. Ο Λιβόριους του Λε Μανς (Liborius of Le Mans) (π. 348-397) ήταν ο δεύτερος επίσκοπος του Λε Μανς. Είναι ο πολιούχος του καθεδρικού ναού και της αρχιεπισκοπής του Paderborn στη Γερμανία. Το έτος της γέννησής του δεν είναι γνωστό· πιθανολογείται ότι πέθανε στις 23 Ιουλίου του 397.[Παρ. Σημ. 1]
 2. Η Εκκλησία της Μοραβίας (Λατινικά: Unitas Fratrum, που σημαίνει Ενότητα των Αδελφών· Τσεχικά: Jednota bratrská ή Moravští bratři), στα Γερμανικά γνωστή ως Herrnhuter Brüdergemeine (που σημαίνει Συνάθροιση Αδελφών από το Herrnhut, τον τόπο της ανανέωσης της εκκλησίας κατά τον 18ο αιώνα), είναι μια από τα παλαιότερες προτεσταντικές αιρέσεις στον κόσμο, με την κληρονομιά της, να χρονολογείται από τη Μεταρρύθμιση της Βοημίας κατά τον δέκατο πέμπτο αιώνα. Η ονομασία με την οποία η Εκκλησία είναι κοινώς γνωστή, προέρχεται από τους αρχικούς εξόριστους οι οποίοι το 1722, κατέφυγαν στη Σαξονία από τη Μοραβία, προκειμένου να διαφύγουν τη θρησκευτική καταδίωξη, αλλά η κληρονομιά της ξεκίνησε το 1457 στη Βοημία και τα εδάφη του στέμματος (Μοραβία και Σιλεσία), τότε, αυτόνομο βασίλειο εντός της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας (σημερινή Τσεχική Δημοκρατία).[Παρ. Σημ. 2]
Παραπομπές σημειώσεων
 1. Hermann-Joseph Rick (1993). «Liborius, zweiter Bischof von Le Mans)». Στο: Bautz, Traugott. Biographisch-Bibliographisches Kirchenlexikon (BBKL) (στα Γερμανικά). 5. Herzberg: Bautz. cols. 17–20. ISBN 3-88309-043-3. 
 2. «Unitas Fratrum». Ανακτήθηκε στις 5 Μαρτίου 2015. 

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. http://allafrica.com/stories/201606270320.html, τελευταία επίσκεψη στις 12 Οκτωβρίου 2016
 2. http://www.rukwa.go.tz/SDC_Office.html Αρχειοθετήθηκε 2016-10-21 στο Wayback Machine., τελευταία επίσκεψη στις 12 Οκτωβρίου 2016
 3. Thomas Brinkhoff (11 Σεπτεμβρίου 2014). «TANZANIA: Regions and Cities». City Population. Ανακτήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2016. 
 4. «Auric Air». Auric Air Services Ltd. 30 Μαρτίου 2012. Ανακτήθηκε στις 30 Μαρτίου 2012. 
 5. Whisp, Kennilworthy (2001). Quidditch Through the Ages. WhizzHard Books. σελίδες 31–46. ISBN 1-55192-454-4.