Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ελληνιστικοί και μεταγενέστεροι τοίχοι στην Ασίνη (Αργολίδα), μια σουηδική ανασκαφή από τη δεκαετία του 1920.

Το Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών (σουηδικά: Svenska Institutet I Athen‎) είναι ένα από τα 17 ξένα αρχαιολογικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Αθήνα.

Γενικές πληροφορίες, εγκαταστάσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιδρύθηκε το 1948 και ήταν το 7ο Ξένο Αρχαιολογικό Ινστιτούτο που ιδρύθηκε στην Ελλάδα και το πρώτο από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Έκτοτε, έχει αναπτύξει ένα σημαντικό ιστορικό αρχείο εργασιών (τόσο στην ανασκαφή όσο και στην έρευνα) στην Κρήτη. Μαζί με τους ομολόγους της από τη Δανία, τη Φινλανδία και τη Νορβηγία, συνεισφέρει στη βιβλιοθήκη Βορείων Χωρών της Αθήνας.

Καβάλα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ίδρυμα διαθέτει επίσης ένα αρχοντικό Μπάουχαους στην Καβάλα, το οποίο διατίθεται ως κατοικία σε Σουηδούς καλλιτέχνες, συγγραφείς και επιστήμονες.

Αρχαιολογικό έργο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μακρακώμη, Φθιώτιδα, που ερευνάται από το Ινστιτούτο από το 2010.

Αρχαιολογικά Έργα που διεξήχθησαν από το Σουηδικό Ινστιτούτο, περιλαμβάνουν ανασκαφές στις Αφίδνες (Αττική), Ασίνη (Αργολίδα), Άγιος Ηλίας (Αρκαδία), Μπερμπάτι (Αργολίδα), Καστέλι Χανίων (Κρήτη), Δένδρα (Αργολίδα), Καλαυρεία (Πόρος), Μάλθη (Μεσσηνία), Μιδέα (Αργολίδα), Παράδεισος (Δυτική Θράκη) και έρευνες στην Ασέα (Αρκαδία), Μακρακώμη (Φθιώτιδας) και Βλοχό (Θεσσαλία).

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ε. Korka et αϊ. (eds. ): Ξένες Αρχαιολογικές Σχολές στην Ελλάδα, 160 χρόνια, Αθήνα, Υπουργείο Πολιτισμού, 2006, σ. 144-151.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]